Probleme cu dințișorii: Cum să identifici și să tratezi leziunile dentare

Cei care abia încep să meargă probabil vor trece și prin câteva căzături și-și vor lovi câțiva dințișori. De fapt, aproximativ o treime dintre toți copilașii au câteva traume la nivelul dințișorilor! Riscul îşi atinge vârful între 18 și 40 de luni, așa că, în orice caz, află acum ce trebuie să faci.

Este o idee bună să faci o programare la dentist înainte ca micuțul tău să fie cu adevărat pe picioare și pe fugă, așa că vei ști pe cine să suni la ananghie. Medicii pediatri și dentiștii recomandă ca prima vizită să aibă loc până la vârsta de un an. Iar dentistul și micuțul tău vor fi deja prieteni.

Dințișor picat de la o lovitură

Dacă dințișorul de lapte pică cu totul de la o lovitură, șansele sunt ca dentistul să nu îl poată reimplanta – așa că Zâna Măseluță câștigă. Dinții permanenți, pe de altă parte, pot fi reimplantați într-o oră sau două de la momentul impactului.

Dacă micuțul tău își pierde un dințișor permanent atunci când este mai mare, pune-l într-un recipient curat cu o mostră din saliva lui și du-l imediat la dentist sau la urgențe.

În toate cazurile de dințișori lipsă, aplică presiune pe locul liber pentru a opri sângerarea. Dacă aceasta nu se oprește după 10 minute de presiune fermă și constantă, mergeţi la dentist sau la urgențe.

Odată ce s-a oprit sângerarea, dă-i celui mic acetaminofen pentru a-i ușura durerea.

Dacă dințișorul copilașului se sparge și este parte înăuntru și parte în afara gingiei – sau există o linie de spargere de-a lungul dințișorului, sau iese o bucățică de carne roșiatică (pulpa dentară) – du-te imediat la dentist!

Dacă dințișorul doar s-a deplasat puțin, nu are nevoie de atenție. Micuțul tău probabil îl va împinge la locul său cu limba în următoarele câteva zile. Dacă un dințișor a fost împins înapoi în gingie (introdus), dar nu este rupt sau sângerând, așteaptă până a doua zi pentru a vizita dentistul. Dar asigură-te că te consulți la un moment dat cu doctorul, deoarece s-ar putea să fie nevoie acum sau pe viitor de îngrijire suplimentară.

Dințișorii care își schimbă culoarea

După o traumă dentară, este probabil ca dințișorii de lapte să-și schimbe culoarea de-a lungul a câtorva săptămâni. Dacă observi că se întâmplă asta, înseamnă că interiorul dințișorului a murit, iar acesta trebuie extras. Dar nu te îngrijora – în ziua de azi, aceasta este o procedură rapidă și fără durere.

Dacă dinții copilașului tău sunt într-o stare bună, dar și-a tăiat sau lezat gingiile sau buzele, aplică ceva rece și presiune. O punguliță de gheață sau un baton de fructe înghețat ar trebui să funcționeze bine. Dacă tăietura este mai mare de 30 mm sau trece de conturul buzei, du-l pe micuț la spital. Personalul de aici se poate asigura că totul se va vindeca așa cum trebuie.

Tăierea limbii

Nu te panica dacă micuțul tău își taie limba și vezi mult sânge. Limba are o irigare bună cu sânge, așa că oferă un spectacol! Totuși, cu excepția tăieturilor foarte mari, limba se va vindeca de una singură.

Adu-ți aminte, chiar dacă nu sunt permanenți, dințișorii de lapte răniți tot au nevoie de atenție. Traumele lor pot dăuna dezvoltării dințișorilor permanenți sub gingie, posibil amânându-le momentul apariției – iar degradarea lor poate afecta de asemenea sănătatea generală a gingiilor și dințișorilor. Așa că ai grijă la dințișorii aceia de lapte.

Consimțământ Cookie-uri