Cum învață bebelușii să se deplaseze

Un pas înainte, doi pași înapoi Dacă apucă să se deplaseze, nimic nu îl mai oprește! Cam în următoarea lună, bebelușul tău se va concentra pe deplasare - de-a bușilea, târându-se în funduleț sau mergând ținându-se de mobilă - și ai putea constata că abilitățile (precum hrănirea de unul singur sau dormitul pe parcursul întregii nopți) pot avea de suferit din acest motiv. Dar nu te îngrijora, este un obstacol temporar generat de efortul și entuziasmul pur care vin la pachet cu momentul în care bebelușul devine mobil.

ÎN MIȘCARE Bebelușii de nouă luni sunt tot timpul pregătiți de plecare. Și se vor folosi de orice le pică în mână pentru a-și îndeplini obiectivele. Fie că trebuie să folosească jucărioara zăngănitoare ca să ajungă la mingea care tocmai a intrat sub canapea sau că își folosește mânuța împingându-și căruciorul și mergând de-a bușilea după el, micuțului tău nu îi scapă niciun truc. Este pregătit să exploreze orice și să încerce orice este de încercat. Cu siguranță a venit vremea să fii și mai atentă la supravegherea micuțului tău. În ultimele două luni, impulsul bebelușului tău de a sta în poziție dreaptă și a se deplasa a devenit din ce în ce mai puternic. Pe măsură ce începe să stăpânească aceste noi abilități, ar putea deveni puțin dezorganizat și să poată mai puțin să gestioneze abilități pe care le perfecționa, precum hrănitul singurel sau somnul de o noapte întreagă. Nu dispera, aceste piedici temporare se întâmplă pentru că lucrează din greu la noile sale abilități cinetice.

DIN PUNCTUL A ÎN PUNCTUL B Începutul mersului de-a bușilea este un pas emoționant în dezvoltarea bebelușului tău pentru că îi acordă un nou nivel de independență. Dar nu toți bebelușii trec prin această fază. Unii micuți se mulțumesc să stea în funduleț și să contempleze lumea, să stea locului până când sunt gata să se ridice și să meargă. Alții dezvoltă metode diferite, neconvenționale de a se deplasa, alegând să se târască în funduleț, să meargă pe burtică în stil commando, folosindu-se de mânuțe pentru a-și împinge corpul în față. Alții aleg să se deplaseze ca niște crabi micuți, ”cocoțați” pe mănuțe și piciorușe! Chiar și cei care merg direct de-a bușilea adesea încep prin a merge de-a bușilea în spate! Oricare ar fi modul de deplasare pe care îl alege bebelușul tău, vei fi uimită de cât de eficient și rapid învață micuții să ajungă din punctul A în punctul B, odată ce este în mișcare.

Consimțământ Cookie-uri