Nou-născut. Prima întâlnire cu frăţiorul sau surioara.

Introducerea noului fraţior Momentul în care copiii tăi se întâlnesc pentru prima dată este ceva ce atât tu, cât şi partenerul tău, aşteptaţi de mult timp. Vor semăna? Se vor înţelege? Cum vei reacţiona dacă primul copil izbucneşte în plâns? Este normal să te gândeşti cu teamă la momentul prezentării. Deci cum se poate pregăti familia pentru această clipă? În primul rând, plănuieşte cu atenţie. Alege un moment liniştit şi fii pregătită cu câteva jucării sau bunătăţi pentru a-l distrage pe cel mic dacă devine agitat sau supra-surescitat. Cel mai important, ai grijă să ai pe cineva prin preajmă care să ţină bebeluşul atunci când copilaşul tău vine să te vadă după naştere – braţele tale trebuie să fie libere pentru a-l întâmpina şi pentru a-l îmbrăţişa.

BUN VENIT FRĂŢIORULUI! Indiferent dacă alegi să naşti acasă sau la spital, prima întâlnire dintre primul tău copil şi frăţiorul sau surioara sa este foarte importantă, şi va trebui tratată cu multă sensibilitate şi plănuită în avans. Să-şi vadă surioara sau frăţiorul în braţele unuia dintre părinţii săi va genera tot felul de sentimente copilaşului tău. Nu uita, casa şi părinţii au fost exclusiv ai săi până în acel moment. Aşa că, acceptarea noului mic intrus în lumea sa va solicita o perioadă extinsă de timp pentru ajustare.

ACŢIONEAZĂ CU GRIJĂ Când prezinţi nou-născutul primului tău bebeluş, ai grijă să ai mâinile libere. Bebeluşul poate sta în coşul său sau în braţele tăticului sau a bunicii. Ia-ţi copilul în braţe, întreabă-l ce a mai făcut şi cum se simte înainte de a-i arăta bebeluşul. Lasă-l să-l atingă pe cel mic şi ajută-l să se aşeze şi să îl ia în braţe în siguranţă (poate înconjurat de perne sau la tine în braţe), dacă îşi doreşte acest lucru. Şi pe parcursul acestei întâlniri atât de sensibile, încurajează-l cât poţi de mult, exprimă-ţi şi arată-ţi dragostea şi ajută-l să creeze o legătură cu noul său frăţior sau surioară.

SFATURI DE AJUTOR Găseşti mai jos câteva sfaturi pentru a te asigura că întâlnirea cu bebeluşul nou-născut merge cât mai bine:

NU programa prima întâlnire în timp ce îl alăptezi pe cel mic sau în timpul vizitei doctorului. Trebuie să te concentrezi pe copilaşul tău, nu pe bebeluş. Pregăteşte-te pentru orice fel de reacţie. Copilul tău poate reacţiona la vederea frăţiorului sau surioarei cu entuziasm, indiferenţă, fericire, furie sau o combinaţie dintre aceste sentimente. NU îi mustra exuberanţa în acest moment crucial (de exemplu dacă pare că ţine bebeluşul prea strâns sau prea aproape sau dacă se apropie cu faţa prea mult de bebeluş) – îi va genera doar resentimente faţă de bebeluş. Foloseşte distrageri pozitive în cazul în care experienţa este supărătoare pentru copilul tău. Îndreaptă-i atenţia departe de bebeluş. Spune-i că mămica lui are nevoie de o altă îmbrăţişare sau arată-i aparatura de spital. NU îţi pierde calmul. Trebuie să menţii o atmosferă pozitivă în jurul fraţilor, chiar dacă micuţul tău reacţionează neplăcut. Într-o situaţie stresantă, copiilor chiar le este de ajutor să simtă că adulţii rămân calmi şi că totul e sub control. Încearcă să îl faci să râdă. Râsul funţionează dacă trebuie să îi distragi atenţia. Chicotiţi în legătură cu faţa schimonosită a celui mic sau a sunetelor pe care le scoate. Vorbeşte-i despre superba zi în care s-a născut şi despre cât de mic era atunci. Ai grijă să ştie că este în continuare la fel de important pentru tina ca şi până acum.

Consimțământ Cookie-uri