Greutatea bebelușului și graficele de creștere pentru băieți și fete

Copiii sunt de toate formele și mărimile și au propriul lor ritm de creștere. Creșterea copilului tău va fi monitorizată de către medic la intervale regulate și va fi înregistrată pe diagramele de creștere a bebelușilor, pentru a te asigura că este pe drumul cel bun.

Graficele pot părea descurajante, dar medicul tău te poate ajuta să înțelegi acest instrument util și ce reprezintă rezultatele pentru micuțul tău.

Pentru a ușura lucrurile, îți vom arăta cum pot fi folosite diagramele de creștere și greutate pentru a urmări dezvoltarea copilului tău și cum interpretează medical rezultatele.

Ce sunt diagramele de creștere a copilului?

Medicul folosește diagrame de creștere și greutate a bebelușilor, cunoscute sub numele de "diagrame de centile", pentru a urmări dezvoltarea fizică a bebelușului în carnetul personal de sănătate al copilului, care îți este de obicei înmânat chiar înainte sau după nașterea bebelușului tău.

Cele trei lucruri care pot fi măsurate sunt: greutatea, lungimea și circumferința capului. În primii doi ani, graficul greutății bebelușului este utilizat pentru a evalua modul în care copilul tău crește de la lună de lună sau de la un an la altul în comparație cu alți copii de aceeași vârstă și sex.

Când copilul tău 2 ani sau mai mult, graficul de creștere folosit pentru a-i urmări înălțimea poate fi, de asemenea, utilizat pentru a obține o estimare aproximativă a înălțimii pe care copilul tău ar putea să o aibă atunci când va crește pe deplin.

După vârsta de 2 ani, diagramele de lungime și greutate pot fi, de asemenea, folosite de medic pentru a calcula indicele de masă corporală (IMC) al copilului tău. Acesta este considerat a fi un indicator mai sigur al greutății corporale sănătoase pentru copiii cu vârsta de peste 24 de luni.

Se folosesc diagrame diferite pentru băieți și fete, deoarece bebelușii băieți sunt, de obicei, puțin mai grei și mai lungi decât fetele și urmează modele de creștere diferite.

Pentru bebelușii care s-au născut prematur (înainte de săptămâna 37 de sarcină), se folosesc diagrame diferite până la două săptămâni după data inițială de naștere. După aceea, se folosesc diagramele standard de creștere pentru băieți sau fete, dar se aplică o corecție în funcție de câte săptămâni de prematuritate a avut bebelușul tău.

Diagramele de creștere și greutate pentru copii, băieți și fete, care pot fi descărcate

Diagramele de creștere a bebelușilor utilizate în România se bazează pe standardele de creștere ale OMS (Organizația Mondială a Sănătății) combinate cu media datelor privind greutatea și creșterea bebelușilor colectate în România.

Reține că reprezentarea și interpretarea cu acuratețe a creșterii copilului tău folosind aceste diagrame necesită îndemânare și practică, așa că, pentru rezultate fiabile, ar trebui să fie realizate de către medicul specialist.

Despre Instrumentul pentru Bebeluși
BGC Icon

Diagrama de dezvoltare a bebelușilor

Monitorizați înălțimea, greutatea și circumferința capului bebelușului în ceea ce privește creșterea medie, cu instrumentul nostru de calcul.

Cum se măsoară bebelușul?

Iată cum se fac cele trei măsurători:

  • Greutatea: Ți se va cere să îți dezbraci bebelușul și să îl așezi pe cântar. Pentru măsurarea greutății, medicul va folosi cântare speciale care au fost calibrate și certificate pentru uz medical.

  • Lungimea: Măsurarea lungimii unui bebeluș care se agită poate fi dificilă, dar medicii sunt experți în acest domeniu. Aceștia vor așeza copilul pe un covoraș special și îi vor întinde picioarele pentru a obține o măsurătoare precisă din vârful capului până la tălpile picioarelor.

  • Circumferința capului: O bandă de măsură moale este înfășurată în jurul celei mai largi părți a capului bebelușului tău, pornind de peste sprâncene, trecând pe deasupra urechilor, până la ceafă.

Când se Măsoară Copilul?

Este posibil ca bebelușul tău să piardă puțin în greutate în primele zile după naștere. Acest lucru este normal și, de obicei, va reveni la greutatea inițială de la naștere în aproximativ două săptămâni. În aceste prime două săptămâni, medicul va monitoriza greutatea bebelușului pentru a verifica acest lucru.

După primele două săptămâni, bebelușul tău va fi cântărit de regulă

  • O dată pe lună până la vârsta de 6 luni

  • O dată la două luni între 6 și 12 luni

  • O dată la 3 luni după ce împlinește 1 an.

Lungimea și alte măsurători nu sunt întotdeauna luate în același timp cu cântărirea bebelușului , deși lungimea și circumferința capului micuțului tău pot fi măsurate la unele dintre examinările privind sănătatea și dezvoltarea bebelușului.

Cum să citești un grafic de greutate sau de creștere a copilului

Medicul te va putea ajuta să înțelegi graficele de creștere ale copilului tău, dar iată un ghid rapid pentru a le citi. Este important să utilizezi diagramele pentru băieți dacă bebelușul tău este băiat și diagramele pentru fete dacă ai o fetiță.

Grafic de Creștere pentru Fetițe:

Grafic de Creștere pentru Fetițe

Grafic de creștere pentru băieți:

Grafic de creștere pentru băieți:

Cum se interpretează rezultatele

Graficele arată modelele uzuale de creștere pentru bebelușii băieți și fete. De cele mai multe ori, copiii sănătoși și bine hrăniți vor urma mai mult sau mai puțin același model de creștere (linia curbă) de-a lungul timpului.

Trebuie ținut cont de faptul că nu există doi bebeluși la fel. Chiar și frații și surorile pot urma modele de creștere diferite și există o gamă foarte largă de rezultate sănătoase. Medicul tău este cea mai potrivită persoană care să îți explice creșterea copilului tău.

Copilul cântărit de pediatru

Ce sunt Liniile Centile?

Tabelul de creștere a bebelușilor arată în care centila se situează copilul tău în comparație cu alții de aceeași vârstă și sex. Liniile centile sunt liniile curbe pe care le puteți vedea pe grafic.

De exemplu, pentru a afla centilele micuțului tău pentru greutate, vei trasa o linie dreaptă în sensul lungimii de la lungimea copilului tău (în graficul de greutate) și o altă linie dreaptă în jos de la vârsta lui sau a ei. Dacă aceste două linii se întâlnesc la linia centilei marcată cu 70, înseamnă că copilul tău se află în centila 70 pentru greutate. Cu alte cuvinte, 30 la sută dintre bebelușii de aceeași vârstă și sex sunt mai lungi, iar 70 la sută sunt mai scunzi.

Aceeași metodă este folosită pentru a trasa lungimea și circumferința capului. Reține că, deși pentru majoritatea bebelușilor, modelele de creștere în înălțime și greutate sunt de obicei destul de apropiate, nu este neobișnuit ca aceștia să se afle pe linii de centile diferite în graficele de greutate și lungime.

Desigur, o singură măsurătoare nu oferă o imagine completă. Medicul va face mai multe măsurători de-a lungul timpului pentru a vedea tendința de creștere a copilului în comparație cu curba medie de creștere prezentată pe grafic.

Ținând cont de acest lucru, încearcă să nu te concentrezi prea mult pe un singur număr. Există o gamă largă de greutăți și lungimi sănătoase, iar creșterea copilului tău poate fi influențată de o mulțime de lucruri, cum ar fi genetica, factorii de mediu, nivelurile de activitate și problemele de sănătate.

Modul în care îți hrănești copilul face, de asemenea, o diferență, deoarece bebelușii alăptați la sân și cei hrăniți cu lapte praf cresc după modele ușor diferite. De exemplu, este perfect normal ca bebelușii alăptați la sân să ia în greutate mai încet decât cei care se hrănesc cu lapte praf.

Pe măsură ce bebelușul tău crește, se va schimba și dimensiunea scutecului. Consultă ghidul nostru de mărimi și tipuri de scutece pentru a te asigura că scutecul bebelușului tău se potrivește confortabil și că nu există scurgeri.

Ce se întâmplă dacă se schimbă Modul de Creștere al bebelușului tău?

Este posibil ca un mod de creștere diferit să nu indice o problemă. De exemplu, copilul tău poate avea pur și simplu un puseu de creștere - perioadele de creștere mai intensă care sunt uneori marcate de perioade de hrănire în masă.

Uneori, o schimbare a tiparului de creștere poate însă semnala o problemă, pe care medicul copilului tău o va investiga în continuare.

Nu este un motiv de îngrijorare dacă bebelușul trece de la o centila la alta, dar dacă micuțul tău trece de două linii de centile pe graficul de greutate sau pe orice alt grafic de creștere, este bine să vorbești cu medicul tău. În acest fel, orice problemă de sănătate poate fi exclusă sau gestionată în timp util.

Ce se întâmplă dacă bebelușul tău este Peste sau Sub medie?

Deși existența unei greutăți mult mai mari sau mai mici decât greutatea medie conform graficului de greutate a bebelușului poate fi, ocazional, un semn al unei probleme de sănătate, nu există un prag universal pentru a demonstra acest lucru. Totuși, în general, 99 la sută dintre copiii cu o creștere și dezvoltare sănătoasă se vor situa între centilele 0,4 și 99,6.

Bebelușii care se situează în afara acestui interval trebuie să fie evaluați pentru a exclude orice problemă; dar chiar și atunci, mulți alți factori pot contribui la o rată de creștere neobișnuit de scăzută sau ridicată. Medicul tău va lua în considerare dacă copilul tău îndeplinește și alte etape de dezvoltare, de exemplu, și conformația pe care a moștenit-o din familie.

Unele familii ar putea avea copii cu o creștere mai rapidă, în timp ce altele pot avea copii cu creștere lentă și constantă, așa că încearcă să nu-ți faci griji. Dacă medicul stabilește că bebelușul tău este supraponderal, subponderal, crește prea repede sau prea încet, ai încredere și urmează sfaturile acestuia cu privire la ceea ce trebuie să faci în continuare.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

De obicei, bebelușii alăptați la sân iau în greutate mai lent decât bebelușii care sunt hrăniți cu lapte praf. Creșterea bebelușului tău este urmărită pe o diagramă de greutate a bebelușului, iar dacă aceasta arată un model de creștere sănătos în timp, dezvoltarea micuțului tău este cel mai probabil pe drumul cel bun.

Graficele de creștere pot părea descurajante, iar rezultatele pot fi confuze, uneori. Încearcă să nu-ți compari copilul cu alții și, în schimb, concentrează-te pe creșterea pe care o realizează micuțul tău.

În plus, dacă medicul spune că bebelușul tău se descurcă foarte bine, nu ai niciun motiv de îngrijorare. Probabil că vei fi încântată ( poate chiar puțin surprinsă) când vei vedea cât de mare este acum copilul tău , în comparație cu ziua în care s-a născut.

Cum am scris acest articol

Informațiile din acest articol se bazează pe sfaturile experților găsite în surse medicale și guvernamentale de încredere, cum ar fi National Health Service (NHS). Poți găsi mai jos o listă completă a surselor folosite pentru acest articol.

Conținutul acestei pagini nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist. Consultă întotdeauna profesioniști din domeniul medical pentru un diagnostic și un tratament complet.

Consimțământ Cookie-uri