Somn: Rutina orei de culcare pentru întreaga familie

Aşa cum tu ai nevoie de ceva timp ca să te destinzi înainte să adormi, şi copilaşii au nevoie de o tranziţie care îi relaxează şi îi pregăteşte pentru somn. Rutina exactă pe care o urmezi va depinde de familia ta, însă iată câteva sfaturi pentru a crea un ritual liniştitor şi pentru a încheia seara într-o notă armonioasă pentru întreaga familie.

1. Adu câteva jucării la băiţă

O băiţă călduţă şi relaxantă îi pregăteşte pe copilaşi pentru somnic. Poţi chiar să înveseleşti experienţa de seară cu ajutorul unor răţuşte, litere şi numere care se lipesc de pereţii căzii.

Ai mai mulţi copii? Ai putea descoperi că micuţilor tăi le place foarte mult să facă băiţă împreună.

2. Citeşte o poveste minunată

Invită-l pe micuţul tău în braţe şi citeşte-i o cărţulie cu poze pe care o alege el. Mulţi copii mici adoră să li se citească acea carte favorită la nesfârşit.

Dacă aveţi un copilaş mai mare care ştie să citească (sau a memorat o o poveste), îi poţi da lui să vă citească cărticica ţie şi surioarei sale. Sau puteți citi pe rând, câte un paragraf. Asigură-te că staţi îmbrăţişaţi cu toţii!

3. Spune o poveste

Inventează o poveste pe care să o spui numai înainte de culcare. O poţi face semi-auto-biografică (să îţi denumeşti eroina ca pe fiica ta şi să o trimiţi să îşi salveze prietenii de un balaur). Sau dacă micuţa ta are o imaginaţie bogată, o poţi încuraja să contribuie.

Dacă ai mai mulţi copii, poţi implica întreaga familie ca să continui povestea timp de săptămâni sau mai mult. Oricum, poate fi o lume specială pe care familia ta o împarte seara.

4. Petrece timp separat cu fiecare copilaş

Ai mai mulţi copii? Alăptează sau dă-i biberonul bebeluşului, cât timp partenerul tău îi citeşte celuilalt copilaş. Este o modalitate grozavă să interacţionezi cu micuţul tău atunci când petreceţi timp în linişte şi vă îmbrăţişaţi.

5. Poartă o conversaţie

Cere-i micuţului să îţi povestească partea lui preferată din zi sau despre ce vrea să viseze la noapte. Atâta timp cât păstrezi conversaţia la un nivel uşor, o discuţie înainte de somn îl poate ajuta pe micuţul tău să se simtă în siguranţă şi iubit şi pregătit pentru tărâmul viselor.

6. Foloseşte puterea atingerii

Fă-i masaj copilaşului tău. Piaptănă părul fetiţei tale sau masează-i picioruşele. Toate aceste lucruri sunt liniştitoare şi îi ajută pe micuţi să adoarmă.

7. Asigură-te că micuţul tău are companie

Nu este ceva ieşit din comun ca micuţii să aibă anxietate de separare la ora de culcare. Păturica lor preferată sau animalul de pluş îi pot linişti şi îi pot face să se simtă în siguranţă atunci când pleci din cameră.

8. Respectă programul

Oricare ar fi rutina pe care o creezi, urmeaz-o în aceeaşi ordine, în acelaşi timp, în fiecare seară. În timp, familia ta ar putea ajunge să cunoască şi să aştepte cu nerăbdare această rutină, ca pe un mod de destindere după o zi grea - şi aşa vei face şi tu!

Consimțământ Cookie-uri