Beneficiile nașterii naturale și cum să te pregătești pentru ea

Nașterea naturală este adesea descrisă ca fiind o naștere efectuată pe cale vaginală, cu intervenție medicală redusă sau fără intervenție medicală. Dacă acesta este un lucru pe care-l iei în considerare sau despre care pur și simplu ai vrea să afli mai multe, citește mai departe câteva sfaturi și află cum să te pregătești pentru o naștere naturală, ce opțiuni alternative de ameliorare a durerii ai la dispoziție și care sunt câteva dintre beneficiile unei nașteri naturale pentru tine și pentru micuțul tău.

Ce este nașterea naturală?

Mai exact, nașterea naturală sau nașterea prin mijloace naturale (denumită mai frecvent de medici și moașe "naștere normală") este atunci când naști fără a fi nevoie de intervenție medicală.

În sensul cel mai restrâns al cuvântului, o naștere naturală sau "normală" este o naștere vaginală fără utilizarea altor mijloace medicale, cum ar fi forcepsul sau un dispozitiv de aspirație.

Dincolo de acest lucru, fiecare are propriile idei despre ce presupune o naștere naturală. Nașterea este o experiență profund personală, așa că depinde de tine să hotărăști exact ce presupune aceasta în situația ta.

În mod evident, cea mai importantă caracteristică este lipsa unei intervenții chirurgicale, dar poți să te gândești la nașterea naturală ca incluzând oricare sau toate situațiile următoare:

  • Trecerea prin travaliu și naștere fără epidurală sau alte medicamente pentru ameliorarea durerii.

  • Nașterea într-un mod în care să te simți confortabil și acordarea de tot timpul de care corpul tău are nevoie pentru a naște.

  • Evitarea intervențiilor medicale, cum ar fi o episiotomie, cu excepția cazului în care există o urgență medicală.

  • Nașterea într-un spațiu din afara spitalului, cum ar fi propria casă, un centru de naștere sau o secție de moașe.

Beneficiile unei nașteri naturale fără medicamente pentru durere

Un aspect caracteristic unei nașteri naturale poate fi evitarea sau reducerea considerabilă a utilizării medicamentelor analgezice în timpul travaliului. Acest lucru nu este obligatoriu pentru toată lumea pentru că ste posibil să apară unele situații - mai ales în timpul unui travaliu complicat sau dificil - în care trebuie să te gândești din nou la opțiunile tale.

Cu toate acestea, indiferent de decizia pe care o iei, poate fi încurajator să îți exprimi opțiunea de a alege de cât de multe sau de cât de puține medicamente pentru durere ai nevoie.

Iată câteva beneficii pe care le poate avea o naștere naturală fără medicamente pentru durere:

  • Faptul că ai posibilitatea de a naște acasă (unele anestezice, cum ar fi epidurala, sunt de obicei disponibile doar în spital)

  • Scăderea probabilității de a avea un travaliu mai lent sau mai rapid decât ai fi avut altfel

  • Prevenirea unei scăderi a tensiunii arteriale sau a altor complicații cauzate de medicamente

  • O mai bună probabilitate de recuperare și vindecare mai rapidă după naștere

  • O probabilitate mai mică de a avea nevoie de o naștere asistată (prin aspirație sau forceps) Posibilitatea crescută de a alăpta mai ușor.

Medicul și moașa ta sunt experții în ceea ce privește nașterea și riscul de complicații pentru situația ta. Discută cu aceștia atunci când analizezi posibilele riscuri și beneficii ale diverselor medicamente pentru durere, precum și posibilele riscuri și beneficii ale lipsei acestora.

Metode alternative de ameliorare a durerii în timpul unei nașteri pe cale naturală

Există multe alternative la medicamente atunci când vine vorba de măsuri de ameliorare a durerii și de confort în timpul travaliului.

Deși acestea nu vor elimina complet durerea din timpul travaliului și al nașterii, te pot ajuta adesea să faci față mai ușor.

Acestea sunt câteva metode populare de gestionare a durerii pentru nașterea naturală:

Tehnici de relaxare. Yoga, meditația, hipno-nașterea sau exercițiile speciale de respirație te pot ajuta să nu te mai gândești la durerile travaliului. Acestea pot fi, de asemenea, combinate cu alte forme naturale sau medicale de ameliorare a durerii.

Masajul. Este util să exersezi în prealabil câteva tehnici de masaj, dar chiar dacă nu o faci, moașa ta îți poate oferi câteva sfaturi în sala de travaliu.

Hidroterapie. Petrecerea cel puțin a unei părți din travaliu într-un bazin amenajat pentru naștere are o mulțime de beneficii, pe lângă faptul că este relaxant: flotabilitatea apei te susține și te scutește de presiunea de pe mușchii burticii si, de asemenea, poate ajuta la relaxarea mușchiului perineal, reducând riscul de ruptură.

Aromaterapie. Uleiurile esențiale vaporizate pot fi inhalate în timp ce te relaxezi în baie sau în timpul unui masaj. Se spune că diferite uleiuri ajută la anumite aspecte specifice ale travaliului, de la stimularea contracțiilor regulate până la reducerea anxietății, ajutând la relaxare și ajutând la greață și vărsături. Consultă-te cu moașa înainte de a folosi produse de aromaterapie. Dacă suferi de astm sau de anumite alergii, este posibil ca această metodă de a face față durerii naturale la naștere să nu fie o opțiune pentru tine.

Diferite poziții de travaliu. Diferitele poziții de naștere - cu sau fără utilizarea unor dispozitive, cum ar fi barele de perete sau mingea de naștere - nu doar că îți iau gândul de la durere, ci ajută și copilul să coboare în josul pelvisului, ceea ce poate scurta travaliul.

TENS. Stimularea electrică transcutanată a nervilor (TENS) este o metodă naturală de control al durerii la naștere care presupune trecerea unui curent electric mic prin electrozii fixați pe piele. Se consideră că senzația de furnicături pe care o creează stimulează eliberarea de analgezice naturale în corpul tău, cunoscute sub numele de endorfine. Cel mai bine este să începi să folosești această metodă în primele etape ale travaliului, deoarece pot fi necesare aproximativ 40 de minute pentru a obține un efect de ameliorare a durerii. Unele viitoare mămici pot fi alergice la materialele utilizate pentru electrozi. În cazul în care spitalul sau centrul de naștere nu are un aparat TENS, moașa ar putea ști de unde puteți închiria unul.

Întrebă-ți moașa despre variantele de atenuare sau de ajutor pentru a face față durerii naturale a nașterii și gândește-te pe care dintre ele le-ai putea prefera. Senzațiile și tipul sau frecvența durerii pe care o simți se pot modifica pe măsură ce travaliul avansează, așa că este o idee bună să încerci mai multe metode diferite până când o găsești pe cea care funcționează cel mai bine.

Consultă tabelul comparativ al metodelor de abordare ale nașterii naturale de mai jos pentru o scurtă trecere în revistă a beneficiilor și a potențialelor dezavantaje ale unora dintre aceste tehnici alternative pentru a face față durerii în timpul unei nașteri naturale:

Compararea unor metode naturale de abordare a nașterii

Reține că facilitățile pe care ai putea dori să le folosești pentru o naștere naturală - cum ar fi piscinele de naștere - pot varia în fiecare spital sau centru de naștere, așa că este o idee bună să discuți în prealabil despre ceea ce este disponibil.

Învățând și exersând metodele din timp, te vei simți mult mai pregătită pentru nașterea naturală. Dacă mergi la cursuri prenatale, cu siguranță vei aborda și acolo unele dintre aceste metode.

Pregătirea pentru o naștere naturală

Pregătirea pentru o naștere naturală poate crește șansele ca totul să decurgă bine și poate reduce unele dintre temerile pe care le-ai putea simți în mod normal.

Ia în considerare următoarele idei pentru a te ajuta să te pregătești pentru travaliu și pentru a crește șansele de a avea o nașterea naturală așa cum sperai:

Păstrează-te în formă. Dacă nu ești deja, unul dintre primele lucruri pe care le poți face pentru a te pregăti pentru o naștere naturală este să faci exerciții fizice ușoare și regulate în timpul sarcinii. Înotul, yoga pentru gravide sau plimbările sunt modalități excelente de a te menține în formă în timpul sarcinii. Consultă-te cu moașa sau cu medicul tău înainte de a începe, mai ales dacă nu făceai prea multe exerciții fizice înainte de sarcină.

Exercițiile de podea pelviană. Niciodată nu este prea devreme (sau prea târziu) pentru a începe să faci exerciții de podea pelviană (cunoscute uneori și sub numele de Kegels). Acestea sunt, practic, o serie de 10-15 contracții musculare, similare cu cele pe care le faci atunci când trebuie să reții fluxul de urină dacă trebuie să urinezi. Aceiași mușchi joacă, de asemenea, un rol important în timpul travaliului și al nașterii copilului. Întărirea lor nu numai că ajută la pregătirea corpului tău pentru o naștere naturală, ci poate reduce și șansele de complicații postnatale, cum ar fi apariția incontinenței.

Scrie un plan de naștere naturală. Așezarea dorințelor tale într-un plan de naștere te poate ajuta să-ți aduni gândurile și să te concentrezi asupra opțiunilor tale pentru travaliu și naștere. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a împărtăși preferințele tale cu toți cei implicați în nașterea copilului tău, cum ar fi moașa, medicul și partenerul de naștere.

Alege un partener de naștere. Dacă dorești, găsește-ți o persoană - un " partener de naștere " - care îți va fi alături pentru a-ți oferi sprijin în timpul travaliului și al nașterii. Partenerul de naștere îți poate face un masaj liniștitor, îți poate aduce răcoritoare, te poate ajuta să te așezi în diferite poziții pentru travaliu sau pur și simplu poate fi acolo pentru a te încuraja și pentru a-ți oferi sprijin emoțional. Acesta ar putea fi partenerul tău, un prieten apropiat ori o rudă sau poate o doula. (Doulas sunt profesioniști instruiți care oferă sprijin în travaliu și/sau îngrijire postnatală).

Exersează tehnici de relaxare. Dacă te obișnuiești din timp cu tehnicile de relaxare, cum ar fi exercițiile de respirație sau meditația, îți poate fi mai ușor să le folosești pentru a face față travaliului atunci când vine momentul.

Înscrie-te la cursuri prenatale. Cursurile de parenting sau cursurile prenatale pot fi de neprețuit în ceea ce privește pregătirea pentru travaliul și nașterea naturală.

Nu pleca la spital prea devreme. De obicei, nu este nevoie să te grăbești să ieși pe ușă la primele semne de travaliu. Totuși, anunță-ți moașa și cere-i sfatul cu privire la momentul în care trebuie să pleci de acasă. De obicei, vei fi sfătuită să pleci odată ce contracțiile durează cel puțin 60 de secunde și apar regulat, la intervale de 5 minute. Până atunci, o baie caldă, o scurtă plimbare sau o vizionare la televizor în confortul propriei locuințe pot reduce nivelul de stres sau de emoție. Acest lucru ajută organismul să producă oxitocină, un hormon de sarcină care determină dilatarea colului uterin și contracția uterului. Așadar, dacă rămâi acasă un pic mai mult timp în această etapă timpurie ai putea face ca și restul travaliului să fie mai ușor și mai rapid.

Două palme ale unei femei care țin cu tandrețe tălpile unui bebeluș.

Alegerea locului pentru nașterea ta naturală

Gandeste-te la locul în care ai vrea să naști și discută cu moașa despre opțiunile care ți-ar putea fi oferite pe baza unei evaluări a sarcinii și a ceea ce este disponibil în zona ta. Opțiunile tale pot include:

Nașterea la domiciliu. S-ar putea să preferi familiaritatea reconfortantă a propriei case pentru nașterea naturală a bebelușului tău. Discută cu moașa pentru a te asigura că aceasta este o opțiune sigură pentru tine. Dacă alegi o naștere la domiciliu, de regulă vei fi asistată de o moașă în timpul travaliului. Ține cont de faptul că este posibil să fie totuși nevoie să fie nevoie să fii transferată la un spital în cazul în care apar complicații.

Unitatea de moașe sau Centrul de naștere. Acest tip de unitate, condusă și deservită de moașe, este de obicei mai confortabilă și mai apropiată de casă decât un spital. Unele dintre ele sunt atașate la o maternitate de spital, oferind tot ce este mai bun din ambele părți, cu acces ușor la facilități medicale mai avansate, dacă este nevoie.

Spital. Dacă prezinți un risc mai mare de complicații sau dacă dorești să te asiguri de un suport medical complet, nașterea într-un spital ar putea fi cea mai bună soluție pentru tine. Aici, anesteziștii și obstetricienii sunt pregătiți pentru a-ți oferi ajutor pentru ameliorarea durerii, dacă o soliciți, și pentru a trata imediat orice complicație neașteptată. Spitalul va avea, de obicei, o unitate de îngrijire neonatală cu specialiști care îl vor ajuta pe micuțul tău în cazul în care apar probleme. Dacă nu ai o sarcină cu risc, poți opta în continuare pentru o naștere naturală; dar dacă o faci într-un spital, te vei asigura că vei avea acces imediat la asistență medicală de urgență, dacă este nevoie.

Poți avea o naștere naturală de gemeni?

Dacă ești însărcinată cu gemeni, poate te întrebi dacă mai este posibil să naști pe cale naturală, în locul unei operații de cezariană.

Ei bine, deși este obișnuită ca gemenii să se nască prin cezariană, ai putea fi surprinsă să afli că peste 40 la sută dintre nașterile de gemeni sunt pe cale naturală.

  • Dacă vei avea sau nu o naștere naturală de gemeni (spre deosebire de o cezariană) depinde de diverși factori, cum ar fi cei de mai jos:

  • Poziția primului bebeluș care urmează să fie adus pe lume. Dacă primul bebeluș este poziționat cu capul în jos, este mai probabilă o naștere naturală.

  • Dacă ai mai avut o cezariană înainte. Dacă ai avut deja o cezariană, o naștere naturală de gemeni nu este recomandată de obicei.

  • Dacă ai avut anterior o nastere dificilă. Acesta poate fi, de asemenea, un motiv pentru a opta pentru o cezariană.

Cum se poate deosebi o naștere naturală de gemeni de o singură naștere naturală

Este bine de reținut că pentru o naștere naturală de gemeni o epidurală este de obicei recomandată. Acest lucru se datorează faptului că, având epidurala pregătită deja, este mai ușor să naști mai repede gemenii în cazul în care apar complicații. Acesta este un lucru despre care ar fi bine să discutați în prealabil cu moașa în cazul în care aveți întrebări sau îngrijorări.

Ca și în cazul nașterii unui singur copil, există totuși posibilitatea să fie necesară o anumită tehnică de naștere asistată - cum ar fi utilizarea forcepsului sau a ventuzei - sau o cezariană de urgență.

O altă procedură medicală care ar putea apărea în timpul unei nașteri naturale de gemeni ar putea fi utilizarea de hormoni pentru a reporni contracțiile dacă acestea se opresc după ce primul dintre cei doi gemeni a fost adus pe lume.

În cazuri foarte rare, este posibil ca primul copil să fie născut pe cale naturală, în timp ce al doilea trebuie să fie adus pe lume prin cezariană.

Când nașterea naturală nu este cea mai bună opțiune pentru tine

Există situații în care nașterea naturală ar putea să nu fie cea mai sigură alegere pentru tine sau pentru copilul tău. Moașa și medicul tău îți pot oferi îndrumări în acest sens.

De asemenea, este important să reții că travaliul și nașterea sunt imprevizibile și, uneori, chiar și natura are nevoie de o mână de ajutor: Lucrurile se pot schimba în ziua în care începi travaliul, ceea ce poate însemna că nașterea naturală pe care o aveai în minte s-ar putea să nu mai fie cea mai bună sau cea mai sigură variantă.

Esențial este să fii informată cu privire la opțiunile pe care le ai. Să știți că moașa și medicul tău fac tot ce pot pentru ca tu și copilul tău să fiți în siguranță și pentru a vă simți cât se poate de confortabil. Nașterea este un eveniment magic, indiferent de modul în care alegi să o faci.

Durerea în timpul travaliului, precum și percepția acesteia este un lucru unic. De asemenea, durerea poate fi resimțită diferit de la o experiență de naștere la alta. Tehnicile alternative de gestionare a durerii ar putea ajuta la ameliorarea unei părți a durerii dacă te gândești la o naștere naturală fără medicamente pentru durere.

Femeie așezată pe o canapea, care ține  în poală un bebeluș, în timp ce îi susține căpșorul cu mâinile.

Cum poate fi considerată o naștere naturală?

Nașterea naturală sau "normală" este adesea definită ca o naștere vaginală fără intervenție medicală. Unele viitoare mămici pot alege, de asemenea, să nu folosească medicamente pentru ameliorarea durerii sau să limiteze utilizarea acestora.

Pot toate mămicile să nască natural?

O naștere naturală este adesea cel mai sigur tip de naștere, dar chiar și natura are nevoie de o mână de ajutor din când în când: În unele cazuri, este posibil ca o naștere naturală să nu fie cea mai sigură opțiune pentru tine sau pentru copilul tău. Moașa și/sau medicul specialist în obstetrică te pot ajuta să iei o hotărâre cu privire la tipul de naștere care este cel mai potrivit pentru tine.

Imagine de ansamblu

Dacă o naștere naturală este obiectivul tău, dacă te pregătești din timp - inclusiv să fii pregătită pentru neprevăzut - te va ajuta să ai cea mai bună experiență posibilă. Retine că, indiferent de modul în care este adus pe lume copilul, nașterea este întotdeauna o mare reușită.

Cum a fost scris acest articol

Informațiile din acest articol se bazează pe sfaturile experților din surse medicale de încredere, cum ar fi National Health Service (NHS). Mai jos poți găsi o listă completă a surselor folosite pentru acest articol. Conținutul acestei pagini nu trebuie să înlocuiască sfatul medical de specialitate. Consultă întotdeauna specialiști din domeniul medical pentru un diagnostic și un tratament complet.

Consimțământ Cookie-uri