Al treilea trimestru de sarcină: Săptămânile 28-40

Ai ajuns în etapa finală. (La propriu!) Este cel mai interesant și plin de suspans trimestru de sarcină. Cu siguranță ești nerăbdătoare să îți cunoști micuțul, dar mai este încă puțin până când îl vei ține în brațe! Mai departe, îți vom povesti despre schimbările prin care veți trece împreună în ultima perioadă de sarcină și nu numai – te așteaptă o listă cu pregătirile de ultim moment care vă așteaptă în această perioadă plină de entuziasm.

Când începe al treilea trimestru de sarcină și cât durează?

Oficial, cel de-al treilea trimestru se desfășoară între săptămânile 28 și 40 de sarcină, însă putem spune că ultimul trimestru se termină, de fapt, atunci când se naște copilul.

Când ajungi la săptămâna 37, sarcina ta este considerată ajunsă la termen. Unele femei intră în travaliu puțin mai devreme de acest termen, iar altele nasc chiar și la 42 de săptămâni, ceea ce este total în regulă! Doar aproximativ 5 % dintre viitoarele mămici nasc la data la care ar trebui să nască. Cei mai mulți copii se nasc cam la o săptămână înainte sau după data estimativă de naștere.

Totuși, dacă nașterea are loc înainte de săptămâna 37, se numește naștere înainte de termen sau naștere prematură. Pe măsură ce intri în cel de-al treilea trimestru, este important să cunoști semnele travaliului prematur, în cazul în care micuțul tău decide să își facă apariția mai devreme.

Dezvoltarea bebelușului tău în al treilea trimestru de sarcină

Se întâmplă destul de multe lucruri în interiorul tău pe măsură ce fătul se pregătește să te cunoască. Iată doar câteva dintre etapele de dezvoltare ale fătului, care au loc în timpul celui de-al treilea trimestru:

Săptămâna 28 : De la inimă la inimă

În săptămâna 28 bătăile inimii fătului tău vor încetini până la aproximativ 110 bătăi pe minut, de la un ritm maxim de aproximativ 170 de bătăi pe minut în săptămânile 9-10 de sarcină.

Totuși, acest ritm este în continuare mult mai rapid decât ritmul tău cardiac – în special, pentru că inima micuță a fătului nu poate pompa atât de mult sânge la fiecare bătaie de inimă.

Până la săptămâna 28, bătăile inimii fătului pot fi suficient de puternice pentru a fi auzite cu stetoscopul medicului sau chiar de partenerul tău, atunci când își pune urechea pe burtica ta.

Săptămâna 30: Pierderea firelor de păr lanugo

În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, fătului tău i-a crescut pe tot corpul un strat de păr fin, numit lanugo. Acesta ar putea să înceapă să cadă în jurul săptămânii 30 de sarcină. Cu toate acestea, unii bebeluși se pot naște cu porțiuni de lanugo pe umeri, urechi sau spate.

Pe când cu lanugo se pot naște doar câțiva dintre bebeluși, există un alt strat care protejează majoritatea copiilor, numit vernix. Acesta este, de fapt, un strat de ceară care acoperă tot corpul și care începe să dispară tot în săptămâna 30.

Cuplu care se îmbrățișează, în timp ce bărbatul mângâie burtica  femeii însărcinate.

Săptămâna 34: Întoarcerea cu capul în jos

În jurul săptămânii 34 de sarcină, fătul se va întoarce cu capul în jos pentru a se pregăti pentru naștere, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că ești pe cale să intri în travaliu.

Totuși, există cazuri în care că unii feți nu își întorc capul în jos până chiar înainte de naștere sau chiar deloc.

Moașa sau medicul tău îți pot explica opțiunile pe care le ai în cazul în care fătul tău este încă "în poziție culcată" (în picioare sau cu fundul în față) când începe travaliul sau când se apropie data nașterii.

Săptămâna 36: Grăsimea bebelușului

Până în acest moment, fătul tău deja a dezvoltat un strat de grăsime izolatoare și protectoare și va crește îndeajuns de mult încât spațiul din interiorul burticii va deveni din ce în ce mai mic.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că el nu va mai avea locul necesar pentru a se mișca, așa că anunță-ți medicul sau moașa dacă observi o reducere generală a mișcărilor micuțului tău. În cadrul consultațiilor prenatale din ultimul trimestru, aceștia vor monitoriza creșterea fătului, dar și a burticii tale pentru a estima dimensiunea uterului.

Cât despre greutatea bebelușului la naștere, aceasta ar trebui să fie undeva între 3 și 4 kilograme, însă există mulți factori care pot afecta greutatea (de exemplu, vârsta gestațională).

Săptămâna 37: Bebeluș la termen

La 37 de săptămâni, sarcina ta este considerată la termen. Bineînțeles, este posibil ca el sau ea să mai petreacă încă puțin timp pentru a crește și a se dezvolta în interiorul burticii tale, așa că este posibil să mai ai câteva săptămâni până când vei intra în travaliu.

În orice caz, în această săptămână plămânii sunt deja formați și pregătiți pentru prima respirație, iar sistemul digestiv este dezvoltat, astfel că bebelușul tău va fi pregătit pentru alăptare, dacă se va naște acum.

La ce să te aștepți în acest trimestru:

Iată câteva dintre cele mai importante momente pe care le aștepți cu nerăbdare și alte lucruri de care trebuie să ții cont pe măsură ce avansezi în cel de-al treilea trimestru:

  • Programări prenatale mai frecvente. Consultațiile prenatale sunt, de obicei, programate pentru săptămânile 28, 31 și 34. Apoi, începând cu săptămâna 36, ți se va propune cel puțin o programare la fiecare două săptămâni. Dacă nu naști până în săptămâna 40, vei avea cel puțin o programare pe săptămână după această perioadă.

  • Ai parte de controale și analize. Medicul tău te va anunța ce teste și controale specifice trebuie să faci în timpul celui de-al treilea trimestru. De exemplu, medicul tău îți poate propune un test pentru streptococul de grup B, un test de rutină care verifică dacă ești purtătoare a bacteriei GBS. Dacă rezultatul testului este pozitiv, medicul tău este în măsură să îți ofere tratamentul adecvat.

  • Urmărirea mișcărilor fătului. Dacă medicul îți cere să urmărești mișcările fătului, urmează îndrumările acestuia cu privire la modul în care trebuie să numeri loviturile fătului. Graficul nostru de numărare a loviturilor te poate ajuta să faci acest lucru mai ușor. Medicul tău îți poate spune, de asemenea, când să iei legătura cu el dacă ți se pare că mișcările fătului tău sunt neobișnuite.

  • Citește despre travaliu și naștere. Indiferent dacă intenționezi să naști pe cale naturală sau prin cezariană, este o idee bună să te informezi despre toate situațiile care pot apărea. Când vine vorba de travaliu, iată doar două dintre subiectele care merită cercetate:

  1. o Cum se simt contracțiile

  2. o Ce reprezintă effacementul (îngustarea cervixului si pregatirea de travaliu – ruperea apei)

Creșterea numărului de calorii. Reține că nu trebuie să "mănânci pentru doi" - chiar dacă ai gemeni. Experții recomandă creșterea aportului caloric doar în al treilea trimestru și doar cu aproximativ 200 de calorii în plus pe zi. Adresează-te medicului tău pentru recomandări personalizate cu privire la o dietă sănătoasă în timpul sarcinii, în funcție de propria ta situație.

Urmărește semnele de travaliu. Deși poți intra în travaliu în orice moment, cel mai probabil se va produce între 39 și 41 de săptămâni (cu excepția cazului în care ești însărcinată cu gemeni, deoarece gemenii se nasc, adesea, puțin mai devreme). De aceea, este o idee foarte bună să te documentezi și să fii atentă la orice semn de travaliu, acum că ești în al treilea trimestru. În afară de contracțiile care devin progresiv mai puternice și mai apropiate, alte simptome ale travaliului timpuriu includ ruperea apei sau eliminarea dopul de mucus care sigilează intrarea în uter - este eliminat sub forma unei scurgeri gelatinoase sângeroase sau roz.

Instinctul de cuib. Pe măsură ce te apropii de data nașterii, s-ar putea să ai un impuls puternic de a-ți pregăti casa pentru bebeluș. Acest lucru se numește "instinct de cuibărit". Concentrează-ți energia pentru a face ultimele retușuri în camera copilului, pentru a spăla viitoarele hăinuțe sau pentru a instala scaunul auto.

Odihnește-te. În timpul celui de-al treilea trimestru, este indicat să te odihnești mai des. Dacă vremea îți permite, fă o plimbare relaxantă în aer liber de câteva ori pe săptămână. Aerul proaspăt te-ar putea înviora și ar putea ajuta la reducerea stresului și a durerilor pe care le simți. Roagă-ți partenerul, prietenii sau membrii familiei să te ajute cu eventualele treburi de ultim moment și oferă-ți puțin timp pentru tine - îl meriți!

Femeie însărcinată cu mâinile în fața pântecului, formând cu degetele o inimioară.

Simptomele celui de-al treilea trimestru

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente simptome de sarcină în timpul celui de-al treilea trimestru:

Dificultăți de respirație. Pe măsură ce uterul se mărește în abdomen și apasă în sus pe diafragmă, respirația poate fi dificilă. S-ar putea să constați că nu poți urca un rând de scări fără să gâfâi. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te miști mai încet, astfel încât plămânii să aibă mai mult loc să se extindă. Dacă respirația se schimbă brusc ori dacă tușești sau ai dureri în piept, contactează-ți imediat medicul sau moașa. Vestea bună ? Odată ce fătul "coboară" în pelvis pentru a se pregăti pentru naștere, respirația va deveni puțin mai ușoară, deoarece presiunea de pe plămâni este eliminată.

Urinare frecventă. Pe măsură ce intri în ultimele săptămâni de sarcină, este posibil să simți nevoia să urinezi mai des. Acest lucru se datorează faptului că micuțul tău se deplasează în jos și pune o presiune suplimentară asupra vezicii urinare. De asemenea, s-ar putea să observi că ai scăpări ușoare, mai ales atunci când râzi, strănuți, te apleci sau ridici. Purtarea unui absorbant intim poate ajuta la absorbția acestor mici scurgeri. Cu toate acestea, dacă simțiți un jet sau un picur de lichid apos, ar putea fi vorba de ruperea apei, așa că trebuie să-ți anunți moașa pentru că acesta este un prim semn de travaliu. Dacă ai o senzație de arsură când urinezi sau observi sânge în urină, mergi la medic, deoarece este posibil să ai o infecție a tractului urinar (ITU).

Picioare și glezne umflate. Multe viitoare mămici observă un tip de umflătură, numită edem, la glezne și picioare din cauza retenției suplimentare de lichide, a schimbărilor hormonale și a creșterii în greutate. Te poate ajuta purtarea de pantofi confortabili, punerea picioarelor în sus ori de câte ori poți și consumul de lichide din abundență - poate nu pare logic, dar consumul suficient de apă ajută la eliminarea excesului de lichide din organism. O oarecare umflătură treptată este normală în timpul sarcinii, dar o umflătură bruscă a feței, a mâinilor sau a picioarelor ar putea fi un simptom al preeclampsiei, o afecțiune rară, dar care poate fi periculoasă pentru tensiunea arterială și care nu trebuie ignorată. Dacă te confrunți cu acest tip de umflături bruște, mai ales dacă ai și dureri de cap puternice, probleme cu vederea și/sau vărsături în timpul celui de-al treilea trimestru, apelează de urgență la un medic.

Mâncărimi ale pielii. Pe măsură ce burta crește, este posibil să începi să te confrunți cu mâncărimi pentru că pielea ta se întinde și se usucă. Mâncărimea pielii în timpul sarcinii poate fi, de asemenea, rezultatul schimbărilor hormonale din corpul tău. Purtarea de haine largi, aplicarea delicată a unei loțiuni hidratante și băile reci pot fi de ajutor.

Gingii inflamate care sângerează. Gingiile tale pot fi sensibile și se pot inflama sau sângera atunci când te speli pe dinți sau folosești ața dentară. Modificările hormonale pot crește riscul de acumulare a plăcii bacteriene și acest lucru poate duce la aceste gingii sângerânde și inflamate. Ar putea fi de ajutor să te clătești cu apă sărată și să folosești o perie mai moale. Continuă să folosești zilnic ața dentară, să te speli pe dinți de două ori pe zi și să mergi la controalele dentare regulate.

Contracțiile Braxton Hicks. În al treilea trimestru, și uneori chiar mai devreme, este posibil să ai contracții Braxton Hicks sau contracții "false". Aceste "contracții de exercițiu" pot fi incomode, dar sunt de obicei nedureroase. Ele îți ajută mușchii să se pregătească pentru travaliu. De obicei, poți deosebi contracțiile Braxton Hicks de contracțiile adevărate ale travaliului, deoarece contracțiile Braxton Hicks apar la intervale neregulate și deseori dispar dacă te miști sau îți schimbi poziția. Adevăratele contracții de travaliu vin la intervale regulate și devin mai puternice și mai aproape unele de altele.

Întrebări frecvente pe scurt

Care sunt semnele apropierii travaliului?

Travaliul este unic pentru fiecare viitoare mămică, dar principalele semne că se apropie travaliul sunt:

  • Contracții regulate

  • Ruperea apei

  • Eliminarea dopului de mucus

Femeie însărcinată dormind, așezată pe o pernă de sarcină.

Lista de verificare pentru cel de-al treilea trimestru

În cel de-al treilea trimestru, profită de entuziasmul pe care îl ai și concentrează-ți energia pentru a-ți îndeplini sarcinile premergătoare nașterii. În același timp,nu uita să ai grijă de tine și să te odihnești des!

  • Cu trei luni înainte

  1. Fă o mica cercetare legat de ce te așteaptă în cel de-al treilea trimestru! Pentru acest lucru, ai mereu la dispoziție articolele noastre despre sarcină, de unde te poți documenta.

  2. Citește cât de mult poți despre travaliu, naștere și îngrijirea bebelușului. Acest lucru te va ajuta să-ți calmezi neliniștile și să te pregătești pentru evenimentele care urmează.

  3. Alege o moașă. dacă nu ai ales-o deja!

  4. Întreabă-ți moașa sau medicul cât timp poți continua să lucrezi fără riscuri.

  5. Începe să aduni sugestii de pediatri.

  6. Întreabă-ți medicul despre vaccinurile pe care trebuie să le faci în acest trimestru, inclusiv vaccinul Tdap (care ajută la protejarea bebelușului împotriva tusei convulsive, difteriei și tetanosului).

  7. Alege locul în care dorești să naști, fie că este vorba de un spital sau de un centru de nașteri, de exemplu. Discută opțiunile cu moașa și cu medicul tău și află dacă trebuie să iei măsuri suplimentare în funcție de alegerea ta.

  8. Participă la un curs de naștere împreună cu partenerul tău. Veți învăța probabil lucruri precum măsuri de confort, tehnici de relaxare și exerciții de întindere. În plus, partenerul tău poate învăța mai multe despre ce să facă pentru a te susține mai bine în timpul travaliului și al nașterii.

  9. Cumpără și instalează scaunul auto pentru bebeluș, astfel încât acesta să fie pregătit pentru drumul spre casă de la spital.

  10. Dacă ai copii mai mari, începe să-i pregătești pentru sosirea frățiorului sau surioarei lor.

  11. Gândește-te dacă o persoană de sprijin în travaliu, numită doula, ar putea fi potrivită pentru tine și începe să te documentezi cu privire la opțiunile tale.

  • Cu două luni înainte

  1. Continuă să mergi la toate consultațiile prenatale, astfel încât medicul să poată urmări evoluția ta și a fătului pe măsură ce se apropie data nașterii.

  2. Află care sunt opțiunile pe care le ai pentru gestionarea durerii în timpul travaliului și al nașterii. O opțiune, de exemplu, este epidurala, dar există și opțiuni nemedicale. Discută-ți preferințele cu medicul, moașa și partenerul de naștere.

  3. Dacă este posibil, fă un tur al spitalului sau al centrului de naștere.

  4. Planifică, exersează și cronometrează traseul pe care îl vei parcurge până la spital sau centrul de naștere. Spitalele pot fi foarte mari, așa că este util să cunoști drumul spre maternitate și să afli care este cea mai bună intrare pe care să o folosești dacă există mai multe.

  5. Împachetează-ți geanta de spital și pregătește-o pentru a fi gata în cazul în care micuțul tău își face o apariție timpurie neașteptată. Fă o listă cu tot ceea ce poți adăuga doar în ultimul moment (cum ar fi telefonul și încărcătorul) și pune-o deasupra genții ca un memento.

  6. Deși nu trebuie să te stresezi pentru a avea absolut totul la locul lui acum, deoarece vei putea cumpăra tot ce ai nevoie după ce va sosi bebelușul, asigură-te că ai toate echipamentele esențiale, cum ar fi pătuțul, scaunul auto, hainele și scutecele.

  • La o lună distanță

  1. Întrebă-ți medicul dacă veți avea controale suplimentare pe măsură ce te apropii de data nașterii și când vor fi programate acestea.

  2. Ia în considerare posibilitatea de a pune o husă impermeabilă pe saltea, în cazul în care ți se rupe apa în timpul nopții.

  3. Spală tot ce va purta bebelușul tău și organizează hainele în funcție de mărime, astfel încât să găsești mai ușor ceea ce ai nevoie.

  4. Fă-ți provizii de scutece Pampers. Este o idee bună să ai o varietate de mărimi de scutece (cum ar fi mărimile 1 și 2 pentru nou-născuți), astfel încât să fii pregătită pentru când va sosi bebelușul.

  5. Șterge și dezinfectează orice lucru cu care bebelușul tău ar putea intra în contact, cum ar fi scaunul auto, pătuțul și biberoanele.

  6. Pregătește câteva meniuri în avans și congelează-le, s-ar putea să nu ai timp sau energie pentru a găti în primele zile și săptămâni după ce ai adus copilul acasă.

  7. Dacă prietenii sau familia s-au oferit să îți dea o mână de ajutor acum sau după ce vei naște, nu ezita și profită de ajutorul lor. Fie că s-au oferit să te ajute să ai grijă de copiii tăi mai mari sau să faci cumpărături, toate acestea te pot ajuta să faci această perioadă aglomerată un pic mai ușoară.

  8. Gândește-te și aranjează cine va avea grijă de copiii tăi mai mari (și de animalele de companie, dacă ai) în timpul travaliului și al șederii în spital.

  9. Citește informații despre perioada de recuperare postnatală, astfel încât să știi la ce fel de situații să te aștepți în săptămânile și lunile de după nașterea copilului tău.

  10. Acum mai este doar o ultimă căsuță de bifat: încetinește ritmul și încearcă să nu te soliciți. S-ar putea să treacă mult timp până când vei mai avea ocazia să te relaxezi așa!

Cum am scris acest articol

Informațiile din acest articol se bazează pe sfaturile experților întâlnite în surse medicale și guvernamentale de încredere, cum ar fi National Health Service (NHS). Poți găsi mai jos o listă completă a surselor utilizate pentru acest articol. Conținutul acestei pagini nu trebuie să înlocuiască sfatul medical de specialitate. Consultă întotdeauna profesioniști din domeniul medical pentru un diagnostic și un tratament complet.

Consimțământ Cookie-uri