Semnele și tratamentul iritațiilor din zona scutecelor

Orice bebeluș care poartă scutece este predispus la iritații. Cu toate că sunt destul de comune, iritațiile din zona scutecelor îi pot provoca micuțului un disconfort serios, eforturile de prevenție și tratamentul efectiv fiind foarte importante.

Primele semne

Poți recunoaște iritația cu ușurință: fundulețul bebelușului tău este roșu și inflamat, cu mici umflături în zona acoperita de scutec. Dacă iritația are și bășici în jurul zonei roșii de pe linia scutecului sau în jurul gurii, s-ar putea să fi avansat la o candidoză, pe care o să trebuiască să o tratezi cu medicamente antifungice locale.

Din moment ce bebelușul tău nu îți poate spune ce îl doare, s-ar putea să își exprime disconfortul prin plânset și iritabilitate, mai ales în momentul schimbării scutecului, și posibil prin pierderea apetitului.

Ce cauzează iritațiile pe linia scutecului?

Majoritatea cazurilor de iritații din zona scutecelor sunt rezultatul unei inflamații ale pielii din cauza umezelii din zonă. Schimbările în pH-ul pielii, rănile provocate de bacteriile din scaun sau infecțiile secundare cu bacterii sau candidoză pot fi principalii vinovați. Iată alte câteva cauze comune.

Curățarea incompletă a zonei

Din moment ce iritațiile pe linia scutecului sunt cauzate de schimbările de pH care au loc atunci când se combină urina și scaunul, trebuie să cureți temeinic și cu delicatețe orice urmă de pe pielea delicată a bebelușului tău. Folosește un șervețel umed fără conținut de alcool sau un prosop moale și apă caldă.

Pielea sensibilă reacționează cel mai bine la apă simplă, pe când alte tipuri s-ar putea să aibă nevoie de un săpun moale. Evită frecarea cu prosoape aspre, întrucât pot să înrăutățească iritația și să-l facă pe cel mic să se simtă și mai inconfortabil.

Scutecul nu este schimbat destul de des

Studiile arată că bebelușii care sunt schimbați de cel puțin opt ori pe zi se irită mai rar. Schimbările dese sunt importante din două motive: Umiditatea prelungită sensibilizează pielea și o face mai iritabilă, iar cu cât urina și scaunul petrec mai mult timp la un loc, cu atât enzimele din scaun îi vor răni pielea micuțului.

Scutecele super absorbante pot să ajute la păstrarea pielii micuțului uscată și să împiedice amestecarea urinei cu scaunul.

Candidoză

Dacă pielea micuțului este umedă de prea mult timp, devine susceptibilă de candidoză, cea mai persistentă formă de iritație. Un tratament cu antibiotice poate cauza diaree, ceea ce la rândul ei poate provoca o candidoză.

Vei recunoaște acest fel de iritație după umflăturile rozaliu-roșiatice sau bășicuțele cu puroi din jurul porțiunii roșii de pe linia scutecului. Bebelușul tău s-ar putea să aibă pete albe și în jurul gurii, iar dacă alăptezi s-ar putea să înceapă să te doară sânii. Sună-ți pediatrul cât mai repede pentru un tratament fungicid dacă afecțiunea persistă.

Prevenție și tratament

Iată cum poți să previi acest gen de iritații încă de la început:

• Asigură-te că îi schimbi scutecele micuțului tău de îndată ce s-au udat sau s-au murdărit • Curăță cu atenție zona genitală după fiecare scaun și las-o să se usuce, fiind atentă să nu freci pielea prea mult sau prea tare • Unge pielea cu un strat protector de cremă sau unguent • Când îi pui bebeluşului un scutec nou, nu-l strânge prea tare, mai degrabă lasă puțin spațiu să circule aerul • Încearcă să folosești scutece extra absorbante sau pe cele tratate cu unguent pe stratul superior care intră în contact direct cu pielea micuțului • Fii mai atentă la linia scutecului dacă bebelușul tău ia antibiotice sau are diaree • Schimbă-i scutecele frecvent

Iată câteva metode testate și verificate pentru tratamentul iritației:

• Schimbă scutecele bebelușului frecvent pentru a reduce nivelul de umiditate al pielii • Aerisește pielea lăsându-l pe cel mic să stea zilnic o perioadă fără scutec (însă s-ar putea să vrei să ai un scutec sau prosop la îndemână în cazul de accidente) • După scaun, curăță-i fundulețul cu atenție și usucă-l bine înainte să îi pui un nou scutec • Unge-l cu un strat gros de unguent ce conține oxid de zinc sau vaselină rectificată, sau oricare altul recomandat de doctor, pentru a preveni urina să ajungă la pielea iritată • Dacă nimic nu funcționează, încearcă o nouă marcă de scutece sau un alt detergent, dacă micuțul poartă scutece din pânză • Ia în considerare opțiunea de a folosi un scutec cu unguent pe stratul superior • Sună-ți doctorul dacă iritația nu dispare după câteva zile sau dacă apar bășici sau umflături cu puroi

Consimțământ Cookie-uri