5 moduri prin care îţi poţi ajuta bebeluşul să citească chiar înainte să se nască
Să vă definiţi ca familie care citeşte cu regularitate vă va pregăti disponibilitatea de a citi după ce vine bebeluşul.
Prima dată când îi citeşti bebeluşului tău nu trebuie să fie după naştere. Poţi începe să îi citeşti încă de când este în burtică. Acesta poate fi un moment preţios cu efecte reale. Chiar dacă nu se simte ca atunci când îl legeni în braţe, să îi citeşti bebeluşului încă de când este în burtică vă aduce pe amândoi mai aproape. Micuţul va începe să îţi recunoască vocea, şi curând va ajunge să o iubească la fel de mult cât îl iubeşti şi tu pe el.
1. Stabileşte o oră zilnică pentru citit
Găseşte un loc departe de distrageri şi asigură-te că ai lumină bună şi un scaun confortabil care să ofere loc suficient pentru ca micuţul să poată să ţi se alăture mai târziu.
Bucură-te de cititul zilnic, iar obiceiul va fi bine stabilit până când vei avea un mic partener cu care să îţi petreci acel moment din zi.
2. Citeşte din cărţile copilăriei tale
Vei fi surprinsă de cât de multe dintre poveşti şi imagini vor scoate la iveală amintiri puternice. Unele cărţi vor părea datate. Altele vor părea atemporale. Decide pe care vrei să le împarţi.
Vorbeşte cu părinţii tăi sau cu alte rude care îţi citeau ţie şi mulţumeşte-le. Acum eşti gata să continui tradiţiile de citit ale familiei!
3. Pune cărţi pe lista ta
Încearcă să le ceri prietenilor şi membrilor familiei să îi dea bebeluşului poveştile importante pentru ei şi copilaşii lor. Este un serviciu de recenzie de-a-gata a literaturii pentru copii, pentru că cele mai bune cărţi sunt acelea care sunt cele mai îndrăgite.
4. Fă un tur al casei din perspectiva cititorului
Într-o casă care încurajează cititul, fiecare încăpere ar trebui să aibă cărţi în ea. Dacă un copil creşte înconjurat de cărţi, este foarte probabil ca el să le transforme într-o parte obişnuită a vieţii sale. Copiii mimează ceea ce văd, deci dacă te văd citind des, este foarte probabil că vor dezvolta şi ei acelaşi obicei.
Pe măsură ce vizitezi creşe şi centre, sau intervievezi bone care să vină acasă, întreabă despre citit şi timpul pentru spus poveşti. Vezi dacă cititul este o prioritate şi o parte obişnuită în planificarea rutinei lor zilnice.
Asigură-te că se înţelege cât de important este cititul pentru tine. Vei lua în calcul o mulţime de aspecte când vei alege creşa, iar cititul şi activităţile legate de limbaj ar trebui să fie pe lista ta de priorităţi ca întrebări atunci când iei o decizie.
5. Scrie povestea de zi cu zi a bebeluşului tău
Începe să scrii o carte care prezintă ce faci în fiecare zi din ultima parte a sarcinii. O descriere detaliată a unui eveniment sau o observaţie scurtă - cu o schemă, dacă poţi - vor avea mare însemnătate mai târziu pentru copilul tău, când va citi despre ce făceaţi împreună în zilele şi săptămânile de dinainte de naşterea sa.
Copiilor le plac poveştile despre ei mai mult decât oricare altele, aşa că pune-te pe treabă de pe acum. Vei fi surpinsă cât de curând va trebui să începi să împarţi drepturile de autor cu un copilaş nerăbdător să îţi dicteze autobiografia.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: