5 lucruri la care să te aştepţi când bebeluşul tău învaţă să meargă

Micuţul tău s-a mărit şi priveşte lumea dintr-o perspectivă complet diferită. Perspectiva sa este, chiar de la câţiva centimetri de pământ, începutul dezvoltării şi a mai multor abilităţi motorii şi mentale.

Iată cinci lucruri pe care le va face micuţul tău activ (sau pe care le va face mai mult), cu ajutorul noii sale abilităţi de a merge.

1. Alergatul

Majoritatea bebeluşilor învaţă să alerge fără ajutor între 9 şi 17 luni, deci până la 18 luni probabil că bebeluşul tău va face ture - ceea ce înseamnă să trebuie să te asiguri că ai pus siguranţe în toată casa pentru bebeluşul tău care este de acum mobil.

Şi atenţie: La aproximativ şase luni după ce învaţă să meargă, bebeluşul probabil că va putea să şi alerge. Pregăteşte-ţi adidaşii!

2. Căţăratul

Curând după ce începe alergarea, copilaşul tău va descoperi o nouă activitate: căţăratul.

„Sus“ ar putea deveni cuvântul său preferat, iar brusc tot ce e în casă, de la mobilă şi trepte până la câine şi piciorul tău, vor deveni obiect de escaladă.

Acesta ar fi momentul potrivit pentru a investi în activităţi pentru bebeluşi care implică căţărat. Există incinte amenajate special pentru copilaşii de această vârstă, cursuri de căţărat pentru copilaşi sau chiar treptele! Acestea fiind spuse, asigură-te că stai pe lângă micuţul tău tot timpul.

3. Socializarea

Chiar dacă aţi mai fost la întâlniri de joacă, este puţin probabil ca micuţul tău să fi ştiut ce să facă alături de noul prieten. Toate se vor schimba în lunile acestea. Ai în vedere ca micuţul tău să înceapă să acorde atenţie, sau chiar să facă asocieri, copilaşilor cu care intră acum în contact.

Poate că încă nu este pregătit să facă cu rândul sau să împartă, dar este pe drumul cel bun.

4. Jocul imitării

Jocul imitării este important pentru dezvoltarea copilaşului şi a imaginaţiei, iar între 18 şi 24 de luni, acest tip de joc va începe să îşi facă efectul cu adevărat. Cam în această perioadă, ai putea să îl surprinzi pe micuţ vorbind cu animăluţele de pluş sau hrănindu-şi păpuşelele. Încurajează copilaşul să îşi folosească imaginaţia alegând jucării precum costume, căsuţe de păpuşi şi alimente de jucărie.

Împrăştiind jucăriile sau luându-le cu tine, îl poţi ajuta pe micuţ să îşi dezvolte dexteritatea de a căra mai multe lucruri deodată şi coordonarea mânuţă-ochişor.

5. Socializarea

Dezvoltarea vorbirii bebeluşului are loc rapid între 18 şi 21 de luni. Dacă înainte micuţul tău putea numai să murmure sau să îţi imite expresia feţei, la vârsta aceasta te poţi aştepta la sintagme simple precum „Gata“ şi alte asemenea propoziţii scurte.

Implică-te în jocuri şi activităţi de copii care ajută la dezvoltarea simţului vorbirii pe care micuţul tău abia l-a descoperit, precum joaca de-a telefonul sau „cititul“ unei cărţi cu rândul.

Reţine, copilaşul tău trece prin multe între 18 şi 21 de luni. Cu toate că vei fi surprinsă de acest simţ al independenţei nou găsit după ce se ridică pe picioruşe şi de cât de repede creşte, nu uita că toate aceste puncte cheie înseamnă că micuţul tău de dezvoltă frumos şi este pe calea cea bună!

Consimțământ Cookie-uri