Cinci modalități de a-l face pe cel mic să îşi dezvolte abilități motorii

Zilele astea, mâinile copilașului tău sunt tot mai abile la realizarea a tot felul de sarcini delicate. Ochii și mâinile sale învață și ele să lucreze împreună, ceea ce-i va permite în cele din urmă să creeze tot felul de lucruri minunate.

Chiar acum, când o mână este ocupată, cealaltă va fi, probabil, și ea în mișcare. Acest efect de oglindire va dispărea pe măsură ce sistemul său nervos se maturizează.

La această vârstă, probabil copilașul tău își folosește ambele mâini în aproape aceeași măsură, dar în curând va începe să se arate că „își formează mâna”. Uită-te dacă favorizează o mână în detrimentul celeilalte atunci când mănâncă și colorează – este probabil ca aceea să fie mâna dominantă mai târziu. (Un picior va deveni dominant, de asemenea, așa ca ai grijă să observi pe care îl folosește în timp ce lovește o minge dintr-o parte în alta.)

Iată câteva metode prin care poți încuraja dezvoltarea abilităților motorii de finețe ale copilașului tău:

1. Ajutor la îmbrăcat Începe să tragi fermoarele hăinuțelor doar pe jumătate și lasă-l să le ducă singur în sus. De asemenea, lasă-l să exerseze cu butoane. Chiar dacă ele sunt o mare provocare, vei vedea cu siguranță progrese.


2. Oferă-i instrumentele potrivite Până acum, el ar trebui să fi devenit stăpân pe lingura și, probabil, pe furculiță. Cuțitul este încă un obstacol mare, dar dacă îi permiți să încerce să-l folosească pe alimente moi, el va începe să prindă ideea.


3. Joaca cu apa Dă-i micuțului tău șansa de a-și perfecționa abilitățile de turnat apă în cada de baie sau în chiuvetă. Odată ce devine mai bun la transferul de lichid dintr-o ceașcă sau ulcior în altul, poți să faci un test la masă (folosește recipiente mici la început).


4. Să curgă creativitatea! Dexteritatea în curs de îmbunătățire a copilașului tău poate fi cel mai evidentă atunci când desenează sau colorează cu creioane și markere (sub supravegherea ta, desigur!).

Uita-te la el cum lucrează la ținutul unui creion cu vârful în jos; își va folosi toată mâna mai întâi, și apoi degetele. (Până când va împlini cinci ani, își va fi însușit abordarea „trepied"). Mâzgălelile aleatoare ale micuțului tău, probabil, încep să ia forme circulare.

În curând, o persoană va ieși din aceste forme rotunde. Aceasta ar putea arăta mai mult ca un mormoloc la început, dar asta nu înseamnă că e mai puțin remarcabil!


5. Practica de caligrafie Dă-i micuțului tău linii și forme pentru a le copia. El poate fi acum capabil să le facă doar orizontale și verticale, dar începutul e un proces fascinant: învaţă să pună ideile pe hârtie.


Consimțământ Cookie-uri