Mersul de-a bușilea, târșâitul și plimbarea cu suport: Micuțul tău este în mișcare!

Cu toate că primul pas este un moment cheie în dezvoltarea micuțului, acest lucru nu se petrece de pe o zi pe alta. Pentru bebelușul tău, mersul este rezultatul unei dezvoltări naturale a unor abilități care, în ultimă instanță, îl vor ajuta să se ridice și să se miște liber.

Poate fi cu greu de prevăzut cât va dura acest proces – și în ce direcții va merge –, așa că cel mai probabil te așteaptă câteva luni pline de surprize.

În procesul de pregătire pentru marea traversare individuală a podelei, care probabil va consta în câțiva primi pași nesiguri și stângaci, bebelușul tău va trebui să stăpânească un număr de aptitudini motorii.

Între 5 și 8 luni

În această perioadă, mulți bebeluși vor reuși să își ridice capul în timp ce stau pe burtă. Destul de curând, micuțul va putea să se împingă în mânuțe și să își ridice pieptul de jos. Există șanse să înceapă să îi placă din ce în ce mai mult timpul petrecut pe burtică, acum că se poate uita în jur și observa ce se întâmplă.

Odată ce are puterea și abilitățile, va începe să se legene pe burtică și să dea din piciorușe și din mâini ca și cum ar înota.

Probabil va fi în stare să se rostogolească în ambele direcții, cu toate că acest lucru este variabil în timp. Unii bebeluși vor descoperi că rostogolitul este o modalitate grozavă de a se deplasa și îl vor folosi ca alternativă la mersul de-a bușilea.

Între 7 și 10 luni

Fii atentă la micuțul tău – probabil în această perioadă va începe să experimenteze mersul de-a bușilea, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Unii bebeluși nu se deplasează niciodată în stilul clasic al cuvântului, în mâini și genunchi. Merg pe burtă în stil milităresc, se târșie în funduleț, merg ca urșii în mâini și picioare, merg cu spatele sau într-o parte în stil crab sau pur și simplu se rostogolesc.

Atât timp cât micuțul își coordonează cele două părți ale corpului și își folosește fiecare mână și picior în mod egal, totul este în ordine, potrivit AAP. Contează doar să ajungă acolo unde vrea! În această perioadă micuțul ar putea să înceapă să se ajute de mobilier pentru a se ridica și să se plimbe de-a lungul acestuia (ținându-se de el în timp ce face pași).

Aproximativ 1 an

În jurul primei aniversări este posibil ca micuțul să facă primii pași neasistați. Conform AAP, mulți copilași încep să meargă între 9 și 16 luni.

Este de la sine înțeles că înainte de a fugi trebuie să mergi. Același lucru se aplică și în cazul micuțului tău! Mersul necesită forță și echilibru, iar puiul tău trebuie să își dezvolte aceste abilități motorii înainte să pornească la drum.

Cel mai important, nu pica în capcana de a-l compara cu alți bebeluși – nu te îngrijora dacă îi ia mai mult timp să stăpânească un pas sau dacă metoda lui de deplasare pare puțin stângace. Fie că merge de-a bușilea, târșâit sau se rezeamă de mobilă, își dezvoltă abilitățile necesare pentru a face marele pas.

Consimțământ Cookie-uri