Cum să-ți ajuți micuțul să-și dezvolte abilitățile motrice

Ambiția celui mic de a stăpâni anumite abilități motrice este o parte remarcabilă a dezvoltării din prima etapă a copilăriei, dar și un moment plin de emoție din experiența ca părinte. Așa că fii sigură că poți contribui la dezvoltarea puiuțului tău ajutându-l să se pună în mișcare!

De când l-ai adus acasă, petreci aproape fiecare clipă prețioasă cu micuțul tău. Și, chiar dacă pare că nu face altceva decât să mănânce, să doarmă și să umple scutecele, au loc și schimbări. Iată unele dintre cele mai importante momente cheie din dezvoltarea motrică - mișcările care implică grupări mari de mușchi – și modalitățile prin care îți poți susține puiuțul pe drumul către următoarea sa mare realizare.

Întinsul după obiecte și oameni Unul dintre punctele cheie ale dezvoltării motrice este întinsul după obiecte și oameni, la care cel mic va începe să lucreze undeva între vârsta de 4 și 7 luni. În acest interval, îți poți vedea puiuțul întinzând o mână după obiecte și învățând cum să le paseze dintr-o mână în alta.

Cum poți ajuta Suflă bule de săpun către cel mic și încurajază-l să se întindă după ele, sau plasează jucăriile sale favorite într-un loc mai puțin accesibil.

Statul jos Mulți bebeluși sunt capabili să stea în funduleţ cu suport exterior în jurul vârstei de 6 luni și pot progresa curând la a se susține fără ajutor. Unor micuți le trebuie mai mult timp – nu te speria dacă bebelușul tău stăpânește mai încet arta aceasta!

Cum poți ajuta Oferă-i micuțului tău un interval de timp zilnic în care să-l asiști în timp ce se joacă pe podea. Odată ce poate sta pentru câteva clipe fără să se rostogolească, arată-i jocuri în care trebuie să bată din palme sau să rostogolească o minge. Menține aceste sesiuni scurte — doar de câteva minute — și fii mereu alături de puiuțul tău. O pernă în formă de C (ca o pernă pentru alăptat) poate fi folosită pe post de un minim suport.

Mersul de-a bușilea Mersul de-a bușilea apare de cele mai multe ori între 7 și 10 luni. Micuțul explorator poate avea un stil unic – spre exemplu, se poate mișca asemenea unui crab.

Cum poți ajuta Începeți încă de la naștere cu statul pe burtică – un interval în care îl lași pe cel mic să stea pe burtică în fiecare zi. Știi jucăriile acelea pe care le pui un pic mai departe pentru a-l încuraja să se întindă? Pune-le puțin și mai departe. Pe măsură ce începe să se împingă în față și să se miște singur, asigură-te că spațiul pe care cel mic îl explorează este sigur și supravegheat. Poți încerca de asemenea să pui o păturică subțire și răsucită sub bebelușul tău cu ajutorul căreia să îl legeni înainte și înapoi, pe mâinile și genunchii tăi. Legănatul este primul pas către mersul de-a bușilea – și, înainte să apuci să-ți dai seama, vei alerga prin toată casa după micuțul tău!

Statul în picioare În jurul vârstei de 9 spre 11 luni, micuțul tău s-ar putea să se tragă în sus pentru a sta în picioare. La început, va sta în picioare doar pentru câteva secunde, ținându-se de ceva pentru susținere, înainte de a cădea înapoi în funduleț.

Încetul cu încetul, își va îmbunătăți puterea musculară, echilibrul și coordonarea, până va fi capabil să stea în picioare fără susținere.

Cum poți ajuta Asigură-te că-i acorzi în fiecare zi celui mic timp pentru a se juca în libertate pe podea. Limitează timpul petrecut stând pe obiecte precum scăunele sau balansoare pentru bebeluși. De asemenea, îi poți arăta alți micuți care stau în picioare și felul în care poate să folosească o jucărie care implică acțiunea de a împinge.

Atingerea acestor momente cheie este o parte importantă a vieții puiuțului tău. În aceste luni, micuțul dezvoltă abilități și mișcări esențiale, de care va avea nevoie mai târziu pentru a stăpâni activitățile mai complexe, precum mersul, alergatul, săritul, și toate celelalte. Încurajează-ți și ajută-ți bebelușul, provocându-l să facă mai mult pe zi ce trece – nici nu-ți vei da seama când va începe să meargă și să alerge!

Consimțământ Cookie-uri