Definește principiile esențiale de igienă zilnică

Pandemia COVID-19 a fost o trezire puternică pentru noi toți cu privire la importanța bunelor practici de igienă în lupta împotriva virusului. O igienă bună este ceva ce ar trebui să practicăm cu toții în fiecare zi pentru a ne menține pe noi înșine și familiile noastre în siguranță. Un sondaj recent al Alianței pentru Sănătatea Pielii a arătat că 94%* dintre părinți sunt mai preocupați acum de igiena copiilor lor decât înainte de pandemie. Experții Igienei din Alianța pentru Sănătatea Pielii** sunt aici pentru a explica câteva principii științifice solide care să te ajute să înțelegi principiile igienei pentru bebeluși, copii și familii, într-un mod sigur și corect.

Principiile esențiale ale igienei zilnice

Curățenia este o parte esențială a igienei bebelușilor și este un pas important în controlul infecțiilor, atât de esențial pentru a ne menține bebelușii și copiii în siguranță față de microbii neprietenoși, în special COVID-19.

Folosește următoarele 5 principii cheie pentru a îți menține copilul în siguranță

1. Pentru părinți și îngrijitori, este important să vă spălați frecvent pe mâini cu o tehnică eficientă, înainte de hrănire, după schimbarea scutecului, dacă ești bolnav, după ce te-ai întors de afară și după ce ai fost la baie. Eroina Alianței pentru Sănătatea Pielii, Suzy Tinker, asistent medical în dermatologie pediatrică, recomandă: "Nu uita să îți hidratezi propriile mâini pentru a preveni uscarea și iritarea lor datorită spălării frecvente, atunci când ai grijă de copii. Folosește o cremă hidratantă formulată special pentru copii, astfel încât să eviți iritarea accidentală a pielii lor."

2. Ca o regulă generală, mâinile și fața bebelușului trebuie spălate de mai multe ori pe parcursul zilei cu apă și săpun. Momentele cheie sunt întotdeauna după ce ați fost în aer liber, înainte și după orice masă, după schimbarea scutecului sau dacă sunt vizibil murdare. Asigură-te că speli și zona dintre degete și păstrează unghiile tăiate pentru a evita adăpostirea microbilor sub ele.

3. Pentru restul corpului, o baie de două sau trei ori pe săptămână este suficientă, acest aspect fiind deosebit de relevant pentru nou-născuți și pentru copiii cu vârsta sub 3 luni. Întrucât pielea unui bebeluș este delicată, este important să folosești un produs special formulat pentru baie și o cremă hidratantă ușoară pentru bebeluși, după uscare.

4. Schimbă scutecul bebelușului tău des și cât mai curând posibil după eliminările de scaun pentru a preveni infecțiile și dermatita de scutec. Chiar dacă scutecul nu este murdar, este important să îl schimbi, deoarece urina în contact prelungit cu pielea bebelușului poate perturba microbiomul. Folosește fie vată și apă, fie un șervețel umed special creat pentru copii, pentru a curăța bine zona scutecului. S-ar putea să îți dorești să alegi un șervețel umed pentru bebeluși care a fost acreditat de Alianța pentru Sănătatea Pielii, ca asigurare că acesta a fost verificat independent pentru a fi compatibil cu pielea bebelușului. Amintește-ți întotdeauna să îți speli mâinile cu săpun și apă de la robinet după ce ai atins scutece murdare, pentru a opri răspândirea microbilor.

5. Dacă sunteți departe de casă și fără acces la apă și săpun, păstrează în geantă șervețele umede special formulate pentru schimbarea bebelușului. Folosește-le pentru a îndepărta toată murdăria vizibilă, apoi continuă cu spălarea mâinilor în chiuvetă imediat ce te întorci acasă.

Îndrumări specifice pentru etapele de dezvoltare ale bebelușilor

Nou-născut: Bebelușii sunt cei mai vulnerabili în primele câteva săptămâni după naștere, înainte ca sistemul lor imunitar să se dezvolte pe deplin și pot prelua cu ușurință infecțiile. Pielea nou-născuților este fragilă și delicată. Curățarea delicată a pielii unui copil ajută la menținerea microbiomului și la minimizarea expunerii la orice substanțe potențial dăunătoare. Respectă aceste reguli de igienă pentru a te asigura că bebelușul tău nou-născut rămâne sănătos.

• Pentru părinți și îngrijitori, este important să vă spălați frecvent pe mâini cu o tehnică eficientă, mai ales înainte de hrănire și după schimbarea scutecelor. Asigură-te că toți cei care se ocupă de bebelușul tău au mâinile curate. Spălați-vă mâinile în special în prima săptămână de viață a bebelușului, în timp ce cordonul ombilical este încă atașat, dacă tușiți sau sunteți răciți, după ce v-ați întors de afară, după ce ați curățat sau atins fecalele bebelușului și după ce ați folosit baia.

Păstrează bontul cordonului ombilical al bebelușului curat și uscat, pentru a evita infecția. Șterge-l în fiecare zi cu vată curată înmuiată în apă fiartă răcită și uscați-l prin tamponare ușoară. Pliați partea din față a scutecului pentru a-l lăsa să se usuce la aer sau utilizați un scutec special conceput pentru nou-născuți, cu o formă specială de protecție a cordonului ombilical. Aplicarea excesului de lapte matern pe cordon poate ajuta, de asemenea, la evitarea infecției.

• Acordă o atenție deosebită gâtului bebelușului, unde laptele se poate strânge în pliurile gâtului și poate provoca iritații. Asigură-te că zona gâtului este bine spălată și uscată cu atenție după fiecare hrănire.

3-12 luni: Pe măsură ce bebelușul crește, sistemul imunitar devine mai puternic. După vârsta de 3 luni, nu va mai trebui să fii la fel de vigilent. Nu va trece mult până va pune totul în gură ca un mod de a explora lumea. De la 6 luni, bebelușul tău va fi înțărcat cu alimente moi, cum ar fi bananele și alte legume pe care le poate ridica și mânca pe cont propriu. Nu trebuie să dezinfectezi casa în fiecare zi, ceea ce ar fi exagerat, în schimb, vizează suprafețele cu care bebelușul sau alimentele intră în contact.

• Odată ce bebelușii sunt activi, intră în contact cu ceilalți, ating și se joacă cu jucării și încep să se hrănească, este important să stabilești o rutină a momentului în care mâinile micuțului sunt spălate. Mâinile trebuie spălate de mai multe ori pe parcursul zilei, dar întotdeauna după ce au fost în aer liber, înainte și după orice hrănire, după schimbarea scutecului și dacă mâinile sunt vizibil murdare.

• Hrănirea cu substanțe solide este o activitate dezordonată, așa că, după masă, spălă bebelușul pe mâini cu apă și săpun. Când sunteți în afara casei, pregătește-te întotdeauna cu un pachet de șervețele umede delicat formulate pentru a curăța mâinile și fața bebelușului, mai ales dacă deții un animal de companie care ar putea dori să facă asta pentru tine! Asigură-te că acestea sunt compatibile cu pielea bebelușului, alegând un șervețel umed acreditat de Alianța pentru Sănătatea Pielii. Eroina Alianței pentru Sănătatea Pielii, consultantul dermatolog Dr. Mary Sommerlad adaugă: "Evită erupția cutanată menținând pielea din jurul gurii cât mai curată, uscată și hidratată, în special în timpul înțărcării. Dacă erupția persistă, poți încerca să aplici o cremă barieră în jurul gurii înainte de hrănire."

Peste 12 luni: La momentul depășirii primei aniversări, micuța ta va fi pe deplin activă și interesată de orice, jucându-se cu jucării, hrănindu-se foarte dezordonat și, în general, explorând lumea.

Mâinile se vor murdări în mod inevitabil, mai ales după joaca în aer liber, și vor trebui spălate de mai multe ori pe parcursul zilei. Momentele cheie sunt după ce ați fost în aer liber, întotdeauna înainte și după orice masă, după schimbarea scutecului și dacă mâinile sunt vizibil murdare. Dacă familia ta are un animal de companie, spală-ți întotdeauna mâinile după ce l-ai mângâiat sau l-ai atins.

Este suficientă o baie de 2-3 ori pe săptămână, cu excepția cazului în care sunt foarte murdari.

• La un moment dat și doar atunci când va fi gata, micuțul tău va începe să folosească o oliță și atunci spălarea mâinilor va deveni cu adevărat importantă. Stai cu ei și ajută-i cu săpunirea și spălarea mâinilor timp de 20 de secunde. Asigură-te că acoperiți palmele, vârful degetelor și între degete. Clătește mâinile cu apă caldă și usucă-le cu un prosop curat.

*Sondajul Alianței pentru Sănătatea Pielii pentru copii, cu 250 de părinți, iunie 2020. **Eroii Igienei ai Alianței pentru Sănătatea Pielii sunt o echipă independentă de experți profesioniști specializați în toate elementele de îngrijire pediatrică a pielii. Acestea sunt conduse de medicul dermatolog Mary Sommerlad și includ asistentul medical în dermatologie pediatrică Susan Tinker, moașa comunitară Carolyn Clark și avocatul părintelui și bebelușului Kathy Rogerson.

Consimțământ Cookie-uri