Sfaturi zilnice privind igiena mâinilor/ corpului

Părinții și îngrijitorii doresc să ofere cea mai bună îngrijire bebelușilor și copiilor lor pentru a-i menține în siguranță și sănătoși. Totuși, uneori nu este ușor să știi ce este mai bine. Necesitatea unei bune igiene personale pentru controlul infecțiilor, în special spălarea mâinilor, a fost evidențiată de pandemia COVID 19. Echilibrul dintre spălarea bebelușilor suficient pentru a-i menține în siguranță, și exagerarea, care ar putea să le pericliteze pielea delicată este dificilă, cu îndrumări oficiale rare pentru bebeluși și copii mici. Într-un sondaj recent realizat cu părinți de către Alianța pentru Sănătatea Pielii, peste jumătate* au raportat că bebelușii lor suferiseră de probleme cu pielea din cauza spălării frecvente a mâinilor. În acest articol, Experții Igienei din Alianța pentru Sănătatea Pielii** vă vor oferi câteva sfaturi practice bazate pe principii științifice solide, pentru a vă ajuta să obțineți echilibrul corect și pentru a vă menține bebelușii, copiii și familiile în siguranță. Acest lucru va include examinarea celor mai bune modalități de a spăla mâinile și corpul bebelușilor, fie acasă, fie afară.

INFORMAȚII DESPRE PIELE

Pielea este protejată de un film acid și lipidic natural

Să începem prin a ne uita la diferențele dintre pielea adultă și cea a bebelușului. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Rolul său vital este protejarea organelor și structurilor interne de mediul înconjurător. Pielea conține trei straturi principale: epiderma, derma și stratul subcutanat.

Stratul cel mai exterior al epidermei este stratul cornos, denumit în mod obișnuit „bariera cutanată, care constă în celule moarte turtite, care se elimină la fiecare aproximativ 2-3 săptămâni. Dintre cele trei straturi principale ale pielii, stratul cornos este cel care oferă protecție și servește drept prima și cea mai importantă linie de apărare pentru piele. Acest strat de la suprafața pielii este eliminat și completat în mod constant, și acționează ca o barieră, în timp ce reglează pierderea de apă și substanțe nutritive din organism***.

Pielea bebelușului este deosebit de delicată în primele câteva luni și trebuie menținută cât mai protejată de murdărie, agenți patogeni, iritanți și alergeni.

• Pielea bebelușilor este mai puțin hidratată la naștere, dar până la o lună este mai hidratată decât pielea adultă, deși este mai vulnerabilă la pierderea apei, în special în zona scutecului.

• pH-ul pielii este neutru la naștere și devine ușor acid (aprox. pH 5) în următoarele câteva săptămâni și luni. O peliculă acidă subțire pe suprafața pielii, care conține sebum, transpirație și alți factori, numită manta acidă, este extrem de importantă pentru funcția de barieră care susține microflora sănătoasă a pielii și controlul infecțiilor.

Curățarea delicată a pielii bebelușului ajută la menținerea mantalei acide de protecție naturale și a microbiomului, asigurându-le confortul.

ȘTIAȚI? Pielea mâinilor este foarte specială!

Pielea mâinilor este semnificativ diferită de cea a celorlalte părți ale corpului. Pielea palmelor este, de asemenea, complet diferită de cea a dosului palmelor:

Pielea palmelor, a încheieturilor degetelor și a degetelor mari are un strat cornos gros și robust, este bogată în țesut gras și conjunctiv și este bine căptușită cu țesut insensibil la presiune. De asemenea, este lipsită de păr, nu are glande sebacee, o densitate mare de glande sudoripare și o lipsă de factori naturali de hidratare.

Pielea de pe dosul palmelor nu are țesut gras și este deosebit de subțire, conținând doar câțiva fire fine de păr. Părul redus sau inexistent indică faptul că numărul glandelor sebacee este mult mai mic decât în alte părți ale corpului. Mâinile au mai puține lipide și sunt mai puțin capabile să rețină umiditate decât alte părți ale corpului.

Pielea mâinilor, atât a dosului palmelor, cât și a palmelor, este, de asemenea, mai puțin capabilă să stabilizeze puținele componente lipidice și să capteze umiditatea componentelor pe care le conține. pH-ul mâinilor este mai puțin acid decât în multe alte părți ale corpului, astfel încât mantaua sa acidă de protecție - aciditatea naturală care protejează pielea - este mai slabă.

Pielea încheieturilor mâinilor este deosebit de predispusă la crăpare la bebeluși și trebuie menținută bine hidratată cu un ulei pentru bebeluși.

Drept urmare, mâinile noastre sunt mai susceptibile la deshidratare și se vor usca rapid. De aceea, este important ca spălarea frecventă a mâinilor să nu pericliteze mai departe pielea mâinilor și să nu afecteze mantaua acidă.

PRINCIPII PENTRU SPĂLAREA MÂNILOR

Spălarea mâinilor cu apă și săpun pentru o curățare igienică profundă Spălarea mâinilor este o parte esențială a igienei bebelușilor și un pas important în controlul infecțiilor, atât de esențial pentru a ne menține bebelușii și copiii în siguranță de bacterii, viruși și, desigur, COVID 19.

De la nou-născuți până la copii mici, îndrumările guvernamentale în materie de sănătate rămân aceleași în ceea ce privește spălarea timp de 20 de secunde, dar, cu toate acestea, tehnica de utilizat în fiecare etapă a dezvoltării bebelușului diferă. De regulă, mâinile trebuie spălate de mai multe ori pe parcursul zilei. Momentele cheie sunt întotdeauna după ce ați fost în aer liber, înainte și după orice hrănire, după schimbarea scutecului, înainte și după ce v-ați jucat cu jucării care pot ajunge în gură, după ce ați fost la orice zone de joacă și dacă mâinile sunt vizibil murdare. Eroina Igienei din Alianța pentru Sănătatea Pielii, moașa comunitară Carolyn Clark adaugă: „Integrează spălarea mâinilor în rutina familiei tale, făcând din aceasta o constantă pe care copiii o vor învăța de la o vârstă fragedă. Lăsă-i să te vadă cum te speli frecvent pe mâini și stabilește un exemplu.”

Așa că începe întotdeauna prin spălarea propriilor mâini. Tehnica spălării mâinilor poate fi compusă din cinci etape eficiente: umezire, spumare, săpunire, clătire și uscare.

Umezește mâinile cu apă curată de la robinet (caldă sau rece), oprește apa și aplică săpun.

Spumează mâinile frecându-le împreună cu săpunul. Spumează spatele mâinilor, între degete, sub unghii și până la încheieturi.

Săpunește mâinile timp de cel puțin 20 de secunde.

Clătește bine mâinile sub apă curată de la robinet.

Usucă mâinile folosind un prosop curat, având o grijă deosebită să te usuci între degete și pe dosul palmelor. Eroina Igienei din Alianța pentru Sănătatea Pielii, consultantul dermatolog Dr. Mary Sommerlad subliniază: „Uscarea corectă a mâinilor după spălare este foarte importantă, deoarece apa lăsată pe mâini, în special pe dosul palmelor și între degete, poate provoca iritații.”

Sfaturi pentru spălarea mâinilor

• Păstrați-vă mâinile și antebrațele mai jos decât coatele pentru a preveni scurgerea apei către coate (zona cea mai puțin contaminată).

• Nu folosi apă fierbinte pentru a te spăla pe mâini. Apa fierbinte tinde să irite mai mult pielea, lăsându-ți mâinile crăpate și mai susceptibile la bacterii. Folosește apă care nu este mai caldă decât temperatura corpului.

• Nu trece apă peste mâini în timpul pasului de spumare, deoarece vei clăti tot săpunul.

• Nu atinge suprafața chiuvetei după ce te-ai spălat pe mâini.

S-ar putea să te întrebi dacă un dezinfectant pentru mâini, cu cel puțin 60% alcool și recomandat pentru uciderea coronavirusurilor, este sigur pentru copii. În timp ce copiii cu vârsta de peste un an ar putea să utilizeze destul de sigur aceste produse de dezinfectare pentru mâini (atât timp cât sunt supravegheați și sunt lăsați să se usuce complet înainte de a atinge mâncarea sau gura), majoritatea etichetelor vor spune că nu sunt recomandate pentru utilizarea la copii cu vârsta sub un an.

Curățarea delicată și reîmprospătarea mâinilor

Deși spălarea igienică profundă a mâinilor, descrisă mai sus, este absolut esențială în anumite momente ale zilei, ne putem confrunta cu anumite ocazii fără acces la apă și săpun. Folosirea unui șervețel umed cu pH echilibrat pentru a curăța și reîmprospăta mâinile bebelușului, de exemplu, când sunteți acasă, este o opțiune delicată. Alegeți un șervețel umed care a fost formulat pentru a păstra pelicula naturală de protecție a pielii, de preferință unul care a fost acreditat de Alianța pentru Sănătatea Pielii. Aceasta este o alternativă convenabilă și practică pe care părinții și îngrijitorii o pot folosi pentru curățarea și reîmprospătarea mâinilor mici, fără a deteriora pielea.

RUTINA ZILNICĂ

Igiena mâinilor acasă

• Nou-născut - 4 luni Este puțin probabil ca bebelușii nou-născuți să își murdărească mâinile, dar totuși ajung să atingă și să prindă, fie părinți sau îngrijitori, frați, biberoane sau jucării pentru copii. Mâinile lor pot acumula deseori puf, fibre de țesături, vată și păr, în special între degete. Pentru bebelușii nou-născuți și până când bebelușul își poate ține capul sus, cea mai bună metodă de spălare a mâinilor este o abordare în trei pași. Va trebui să te pregătești cu un castron cu apă caldă cu săpun, un castron cu apă curată, o cârpă și un prosop delicat, uscat și curat. Scufundă ușor mâinile bebelușului într-un vas cu apă mai caldă decât temperatura corpului, timp de 20 de secunde, folosește-ți mâinile pentru a curăța între spațiile degetelor, apoi clătește mâinile în apa curată. Ocupă-te de câte o mână pe rând, apoi usucă bine mâinile cu un prosop delicat, uscat și curat. Întrucât pielea unui bebeluș este delicată și după ce a împlinit o lună, se recomandă să folosiți un produs de curățare special formulat pentru bebeluși și o cremă hidratantă delicată pentru bebeluși după uscare. Eroina Igienei din Alianța pentru Sănătatea Pielii, asistenta medicală de dermatologie pediatrică, Suzy Tinker recomandă: „Spălați zilnic muselinele, prosoapele și flanelele după utilizare, pentru a reduce riscul de supraîncărcare bacteriană. Cârpele ude sau umede adăpostesc infecții, așa că folosiți cârpe curate și uscate.”

• De la 4 luni la un an Odată ce bebelușii devin activi, intră în contact cu ceilalți, ating și se joacă cu jucăriile și încep să se hrănească singuri, mâinile lor pot adăposti praf, murdărie, firimituri de mâncare etc. care pot deveni un teren de reproducere a bacteriilor neprietenoase. Este important să stabiliți o rutină a momentului în care copilul se spală pe mâini. Mâinile trebuie spălate întotdeauna după ce au fost în aer liber, înainte și după orice masă, după schimbarea scutecului și dacă mâinile sunt vizibil murdare. Aceeași tehnică poate fi utilizată și pentru bebelușii mai mari, iar alternativ, de îndată ce bebelușul tău își poate ține capul sus, te poți muta la chiuvetă. Ține-l lângă marginea chiuvetei cu genunchiul. Așază-ți brațele sub ale lui și spălați-vă mâinile în același timp folosind tehnica cu cinci etape: umezire, spumare, săpunire, clătire și uscare. Pentru a ajuta la conservarea peliculei naturale de protecție și atunci când sunteți acasă pe tot parcursul zilei, nu este întotdeauna necesară o curățare igienică profundă, iar atunci un șervețel umed special formulat pentru copii, cu un pH echilibrat, poate fi utilizat pentru a curăța și reîmprospăta mâinile micuței, poate după o gustare sau după timpul de joacă din interior.

• De la 1 an Până când va ajunge la prima aniversare, micuțul tău va fi complet activ și interesat de orice, jucându-se cu jucării, hrănindu-se foarte dezordonat și, în general, explorând lumea. Mâinile se vor murdări în mod inevitabil de praf, mâncare, păr, fibre, pământ și iarbă, mai ales după joaca în aer liber, și vor trebui curățate de mai multe ori pe parcursul zilei, fie cu apă și săpun atunci când acestea sunt accesibile, fie cu un șervețel umed pentru copii cu pH echilibrat, pentru mâini curățate delicat și reîmprospătate. Se recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun după ce ați fost în aer liber, întotdeauna înainte și după masă, după ce v-ați jucat cu alți copii, după creșă/grădiniță, după schimbarea scutecelor sau antrenamentul la oliță și dacă mâinile sunt vizibil murdare. Dacă familia ta deține un animal de companie, spală-ți întotdeauna mâinile după ce ai mângâiat-o sau ai atins-o. Odată ce copiii mici pot sta singuri, fie la o chiuvetă potrivită pentru înălțimea copilului, fie pe un scăunel la o chiuvetă normală, puteți sta cu ei și îi puteți ajuta cu spumarea și spălarea timp de 20 de secunde. Ajută-i să săpunească mâinile timp de 20 de secunde. Asigură-te că includeți palmele, vârful degetelor și între degete. Clătiți mâinile în apă caldă și uscați-le cu un prosop curat.

În mod alternativ, un șervețel umed pentru bebeluși, care a fost special formulat pentru a fi delicat și echilibrat cu pH-ul pielii copiilor, este recomandat atunci când nu este necesară o igienă profundă a mâinilor și feței. Acest lucru te va ajuta să păstrezi bariera naturală de protecție a pielii, în timp ce cureți mâinile și păstrezi confortul copilului.

Igiena mâinilor în afara casei

Există numeroase motive pentru a fi departe de casă împreună cu bebelușul sau copilul mic, indiferent dacă mergi la cumpărături, te întâlnești cu familia și prietenii, mergi la locul de joacă sau la clinica pediatrică. În timp ce sunteți afară, bebelușii și copiii mici vor avea în continuare nevoie de schimbarea scutecelor, vor avea gustări precum fructe sau iaurt sau vor fi curățați dacă se murdăresc în timp ce se joacă. Acest lucru creează provocări suplimentare, în special în cazul în care este posibil să nu existe facilități pentru spălarea cu apă și săpun. Pregătește-te cu un pachet de șervețele umede special formulate pentru copii și cu un pH echilibrat, care sunt perfecte pentru a-l menține pe micuțul tău curat atunci când este în mișcare. Asigură-te că șervețelele umede sunt compatibile cu pielea bebelușului și vor proteja pelicula de protecție naturală a pielii alegând un șervețel umed acreditat de Alianța pentru Sănătatea Pielii.

Igiena corpului acasă

Pentru corpul expus, o baie nu este necesară în fiecare zi, dar nu există niciun motiv împotrivă în cazul în care se bucură cu adevărat de ea, deși nu este deloc recomandată în prima săptămână după naștere. De două sau trei ori pe săptămână este suficient dacă corpul expus, precum fața, mâinile și picioarele, se curăță zilnic între băi, acordând o atenție deosebită pliurilor și cutelor pielii copiilor. Acest lucru este deosebit de relevant pentru nou-născuți și bebeluși sub 3 luni. Pe măsură ce se dezvoltă și se murdăresc mai des, poate fi stabilită o rutină zilnică de culcare, unde o baie scurtă, liniștitoare, la temperatura corpului, devine o parte a acelei rutine și simbolizează începutul calmării treptate până la culcare. Deoarece pielea unui bebeluș este delicată și după ce a împlinit o lună, este recomandat să folosiți un produs special formulat pentru baie și o cremă hidratantă delicată pentru bebeluși, după uscare. Scutecele trebuie, desigur, schimbate frecvent pentru a menține pielea delicată cât mai uscată posibil.

• Față Fețele nou-născuților trebuie curățate pe tot parcursul zilei și mai ales după hrănire. Au nevoie de îngrijire suplimentară. Înainte de a începe, obișnuiește-te să te speli întotdeauna pe mâini mai întâi. Ținând capul bebelușului, spală ușor în jurul fiecărui ochi cu un tampon de bumbac umezit cu apă caldă. Utilizează un nou tampon de bumbac pentru fiecare ochi și șterge întotdeauna din colțul interior al ochiului, spre exterior. Dacă nu există crustă (mucus uscat), zona ochilor nu trebuie spălată. Nu spălați ochiul per se. Folosind un tampon de bumbac umed sau un prosop moale, șterge ușor gura, nasul și apoi fața întreagă a copilului, din mijloc înspre laterale. Concentrează-te pe zonele din spatele urechilor, sub bărbie și între cutele gâtului. Amintește-ți să nu pui niciodată nimic în canalul urechii sau în cavitatea nazală. Usucă ușor prin tamponare.

Pentru bebelușii de peste trei luni care au început să exploreze prin atingere, fețele ar trebui spălate pe tot parcursul zilei, mai ales după ce au fost în aer liber, înainte și după hrănire, după schimbarea scutecelor și dacă fața este vizibil murdară. Utilizează un prosop moale sau o muselină cu săpun, evitând zona ochilor, apoi clătește cu o a doua cârpă curată și usucă prin tamponare.

Alternativ, utilizează un șervețel umed special formulat pentru copii, cu pH echilibrat, pentru a menține micuții cu fața și mâinile curate și împrospătate pe tot parcursul zilei. În acest fel, vei conserva stratul protector natural al pielii și vei menține echilibrul pH-ului.

• Corp

Între băile bebelușilor nou-născuți utilizați un tampon de bumbac curat umed sau un prosop moale pentru a șterge ușor corpul, acordând o atenție deosebită axilelor. De asemenea, este foarte important să cureți pliul grăsuț din jurul gâtului și bărbiei, deoarece acesta reprezintă adesea o zonă care poate acumula lapte sau vărsături. Păstrați bontul ombilical al bebelușului curat și uscat pentru a evita infecția, urmând instrucțiunile medicului pediatru. Șterge-l în fiecare zi cu vată curată înmuiată în apă fiartă și răcită. Ar trebui să cadă între 4 și 14 zile, dar dacă ai nelămuriri sau întrebări, discută cu moașa sau medicul pediatru. În primele două săptămâni evită spălarea cordonului ombilical și păstrează-l cât mai uscat posibil. Mută în jos picioarele, curățând ușor eventualele cute și în spatele genunchilor. Usucă ușor prin tamponare. Pentru bebelușii de peste trei luni și zilnic între băi, un prosop moale cu săpun ar trebui să fie folosit pentru a spăla corpul și picioarele, în special între cutele pielii. Apoi trebuie clătite cu o a doua cârpă umedă și curată și uscate prin tamponare. În mod alternativ, utilizează șervețele umede pentru bebeluși, cu pH echilibrat, pentru a menține corpul micuțului curat și împrospătat între băi.

• Picioare Pentru bebelușii nou-născuți, folosind un tampon de bumbac umed sau un prosop moale, șterge ușor picioarele bebelușului, în special între degete și usucă-le prin tamponare. Unghiile de la picioare ale bebelușilor cresc surprinzător de repede și, dacă nu sunt îngrijite, pot duce la unghii încarnate. Utilizați unghiere speciale pentru bebeluși pentru o tăiere delicată atentă sau încercați o pilă fină pentru a scurta și netezi unghiile.

Copiii de peste trei luni ar trebui să aibă picioarele spălate cel puțin zilnic sau ori de câte ori s-au jucat afară fără șosete și încălțăminte, poate într-o piscină sau o ladă cu nisip. Picioarele trebuie curățate ușor cu un prosop moale cu săpun, cu o atenție deosebită între degetele de la picioare, apoi clătite și uscate prin tamponare. Șervețelele umede pentru copii, special formulate și cu pH echilibrat, pot fi folosite și pentru a menține picioarele și degetele copilului curate și împrospătate între băi.

*Sondajul Alianței pentru Sănătatea Pielii pentru copii, cu 250 de părinți, iunie 2020. **Eroii Igienei ai Alianței pentru Sănătatea Pielii sunt o echipă independentă de experți profesioniști specializați în toate elementele de îngrijire pediatrică a pielii. Acestea sunt conduse de medicul dermatolog Mary Sommerlad și includ asistentul medical în dermatologie pediatrică Susan Tinker, moașa comunitară Carolyn Clark și avocatul părintelui și bebelușului Kathy Rogerson. ***https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5967208/

Consimțământ Cookie-uri