Mersul de-a bușilea: Moduri de deplasare

Mersul de-a bușilea – unul dintre momentele cheie în dezvoltarea abilităților motorii pe care mulți bebeluși îl ating în primul an – începe de obicei între 7 și 10 luni, conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Însă pregătirea pentru această deplasare nu are neapărat legătură cu vârsta micuțului, cât cu forța lui musculară, așa că este important să nu îl forțezi. Iată un ghid pas cu pas pentru a-l ajuta pe cel mic să facă tranziția de la stat în șezut la deplasare:

Etapele mersului de-a bușilea

Drumul spre deplasarea de-a bușilea, potrivit AAP, s-ar putea să înceapă cu rostogolirea micuțului de pe o parte pe alta și învățarea menținerii echilibrului în șezut, urmată de:

• Ridicarea în mâini și picioare • Legănarea înainte și înapoi • Așezarea înapoi în șezut pe măsură ce își dezvoltă coordonarea • Mișcarea mâinilor și a picioarelor pentru a avansa

Îl poți încuraja pe micuț să se deplaseze așezându-l cât mai mult pe burtă, punându-i jucării sau cărți puțin mai departe de raza de acțiune și împingându-i piciorușele atunci când se ridică în mâini pentru a-i încuraja mișcarea înainte.

Tipuri de deplasare

AAP susține că nu există o modalitate „corectă” în care bebelușii merg de-a bușilea, dar s-ar putea să observi că cel mic înclină mai mult spre una (sau mai multe) dintre următoarele șase stiluri:

1. Stilul clasic: Alternarea mâinii cu piciorul opus (de exemplu, mâna dreaptă cu piciorul stâng).

2. Stilul crab: Îndoirea unui genunchi și întinderea celuilalt picior pentru a se împinge înainte.

3. Stilul commando: Întinderea pe burtă și folosirea brațelor pentru a se trage (cunoscut și ca stilul de armată).

4. Stilul urs: Deplasare în mâini și picioare, în timp ce își ține coatele și genunchii drepți.

5. Stilul târșâit: Folosirea brațelor pentru a se împinge înainte în timp ce stă în șezut.

6. Rostogolirea: Deplasarea înainte prin rostogolire și întoarceri repetate ale corpului.

Unii copii nu merg niciodată de-a bușilea, și trec direct de la statul în șezut la primii pași. Potrivit pediatrului Dr. Alan Greene, nu este nimic în neregulă cu micuțul tău dacă nu se încadrează în fereastra clasică de timp, sau dacă nu merge deloc de-a bușilea, atât timp cât se deplasează folosindu-și brațele și picioarele într-un mod sau altul.

Cu toate acestea, fii atentă dacă bebelușul își folosește doar o parte a corpului pentru a se deplasa, pentru că acest lucru ar putea să indice o problemă. Contactează-ți pediatrul pentru a te asigura că totul este în regulă!

Bebelușul tău va merge de-a bușilea când se simte pregătit, și în propriul stil, așa că nu uita să fii răbdătoare și să ai o atitudine pozitivă.

Vrei să afli mai multe despre creșterea micuțului tău năzdrăvan și să te bucuri de promoțiile create special pentru tine? Intră în Pampers.ro Club și fii întotdeauna la curent cu noutățile

cta-signup-orange

CITEȘTE MAI MULT Dezvoltarea bebelusului de la 3 la 12 luni

Consimțământ Cookie-uri