Cum îi mențin atenţia bebelușului meu?
Bebelușii sănătoși se dezvoltă armonios într-un mediu care le oferă o cantitate moderată de stimulente. Iar această stimulare nu trebuie să provină neapărat de la jucării electronice sofisticate care vâjâie și fluieră – dimpotrivă! Poate să provină din interacţiunea cu tine și din simpla acţiune de a observa, a se juca, a explora diverse culori, sunete, texturi din jurul lor.
Poate că te gândești: „Ce poate fi dăunător la prea multe stimulente?”. Ia în calcul faptul că micuțul tău nu este încă obișnuit să facă mai multe lucruri deodată. Așa că, în timp ce tu poți să trimiți mesaje, să gătești, să asculți muzică, să te mişti în ritmul muzicii și să mesteci gumă în același timp, puiuţul tău ar putea să fie complet absorbit doar în a studia o cutie de cereale sau o șosetă colorată.
Prea multe lucruri care se întâmplă în acelaşi timp pot deveni copleșitoare și derutante pentru bebelușul tău. La fel cum adulții au diferite praguri emoționale (cine nu a vrut să evadeze dintr-un mall prea plin în timpul cumpărăturilor de sărbători?), la fel au și bebelușii. Secretul este să găsești un echilibru în ceea ce privește stimulii potriviți pentru micuțul tău.
Iată câteva trucuri pentru a-i oferi micuţului tău cantitatea potrivită de stimulare:
Petrece timp cu el. Tu ești distracția preferată a puiului tău. Vorbește cu el – despre cum ți-a fost ziua, despre vreme sau orice îți trece prin cap. Cântă-i un cântecel, strâmbă-te sau fă sunete amuzante, citește o carte cu voce tare sau mergeți la plimbare. Bebelușul tău ascultă și învață din orice inflexiune a vocii tale, din expresiile tale faciale, din ticurile tale verbale, atingerea ta – din fiecare mișcare pe care o faci. În plus, riscul ca micuțul să se simtă copleșit este mult mai mic, pentru că îți vei da seama când are nevoie de o pauză – poate că întoarce capul în altă direcție, sau poate că devine brusc irascibil.
Joaca independentă. Nu te simți obligată să faci parte de fiecare dată din ritualul de joacă a copilului tău. De fapt, este benefic să îi acorzi timp şi spaţiu pentru a se juca singur cu jucăriile lui. Joaca independentă îi oferă oportunitatea să-și studieze jucăriile în ritmul lui, să își descopere mediul și să își dezvolte o conștiință de sine sănătoasă.
Rotația jucăriilor. Poate că lada de jucării dă pe afară, dar obișnuiește-te să scoți la iveală numai câteva obiecte odată pentru a-i da șansa micuțului să se concentreze pe fiecare în parte. Îl va ajuta să capete un simț al controlului asupra mediului său înconjurător, alimentându-i dorința de a continua să exploreze – și să învețe.
Îmbogățește-i experiența bebelușului tău și menține-l în siguranță creând zone sigure în casă. De exemplu, ia în calcul varianta de a pune deoparte un dulap mic de bucătărie ca zonă de explorare. Umple-l cu caserole de plastic, spatule și câteva tigăi și oale vechi. Păstrează restul dulapurilor închise cu ajutorul dispozitivelor de protecție.
Astfel, în timp ce tu scoţi vasele din mașina de spălat sau tai legume, micuțul își poate găsi de lucru, cum ar fi încărcarea și descărcarea, aruncarea și stivuirea, lovirea și zăngănitul ustensilelor pe care le are la dispoziție. S-ar putea ca libertatea de a-și controla stimulii să fie exact ceea ce îi trebuie.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: