Cum menții dințișorii micuțului tău puternici

Comparativ cu alte momente cheie în dezvoltarea celui mic, primii dințișori sunt destul de imprevizibili. De fapt, chiar dacă vârsta medie pentru primul dințișor de lapte este de șase luni, unii bebeluși se nasc cu unul sau mai mulți dințișori, în vreme ce alții nu zâmbesc în continuare cu niciunul în apropierea primei aniversări.

Indiferent când dă să iasă primul dințișor al micuțului, vei vrea să amplifici igiena orală pentru a te asigura că zâmbetul său rămâne frumos. Primul pas este să înțelegi cum apar cariile.

Vinovații pentru carii

Ca a oricui altcuiva, gura micuțului tău conține bacterii. Când mănâncă sau bea, resturi de mâncare sau mici picături de băutură mai rămân în gurița sa. Bacteriile se hrănesc apoi cu această mâncare, producând acizi care atacă dinții și creează găuri în stratul exterior (sau smalțul dintelui), în care se dezvoltă în carii.

De aceea este obligatoriu să menții curățenia dințișorilor și gingiilor celui mic între mese. Din fericire, asta e ușor de făcut.

Protejarea dințișorilor celui mic împotriva deteriorării

Încă din prima zi, fă un obicei din ștergerea ușoară a gingiilor celui mic după fiecare masă și înainte de culcare – chiar și înainte de apariția primului dințișor.

Folosește o bucată curată de tifon sau prosop umezit cu apă. Odată ce micuțul are dințișori de lapte, le poți schimba cu o periuță de dinți delicată. Bebelușii nu pot scuipa la comandă, așa că cel mai bine este să folosești la început doar o periuță fără fluor, în loc de a adăuga peste periuță pastă de dinți cu fluor, pe care ar putea-o înghiți. Validează acest lucru cu medicul pediatru al micuțului tău; el te poate sfătui dacă este în regulă să faci trecerea la o pastă de dinți cu fluor.

Dacă celui mic i se face sete între mese, oferă-i apă atunci când este posibil și limitează sucul, precum și mâncărurile cu zaharuri sau lipicioase, cum sunt prăjiturelele sau bomboanele.

Pentru a evita trecerea unor bacterii care cauzează carii din gura ta către cea a bebelușului tău, încearcă că nu împarți mâncăruri sau băuturi sau să-ți pui în gură lingurița ori suzeta lui. Întreabă medicul copilașului tău despre fluor, care fortifică smalțul dințișorilor lui, făcând mai dificilă trecerea acizilor.

Chiar dacă dințișorii celui mic sunt temporari, tot sunt importanți. Nu numai că micuțul tău are nevoie de dințișorii de lapte pentru a mesteca și a vorbi, dar ei servesc și ca repere pentru ca dinții maturi să aibă loc să crească.

Concluzia: Periază de la început gingiilie și dințișorii pentru a te bucura de zâmbetul frumos al micuțului tău timp de mulţi ani de acum încolo.

Consimțământ Cookie-uri