Diagrama dinților de lapte: Cronologia erupției și sfaturi de îngrijire

Pe măsură ce micuțul tău crește, unul dintre cele mai drăgălașe momente de așteptat este apariția acelor mici și primii dinți. Deși erupția dinților poate fi uneori provocatoare pentru bebeluși (și părinți), partea bună este că acele zâmbete adorabile și pline de dințișori sunt pe drum.

În acest articol, vei afla când să te aștepți la primul dinte al bebelușului tău, ordinea în care vor apărea ceilalți și la ce vârstă. În plus, diagrama noastră a dinților de lapte te va ghida în identificarea fiecărui dinte nou pe măsură ce apare!

Diagrama dinților de lapte: În ce ordine apar și cad dinții de lapte?

O diagramă a dinților de lapte este un instrument util pentru a urmări când primul set de dinți ai micuțului tău—cunoscuți ca dinți primari, dinți de lapte sau dinți temporari—este așteptat să apară și ulterior să cadă.

Deși cronologia fiecărui copil este ușor diferită, de obicei dinții de lapte încep să iasă în jurul vârstei de 6 luni și încep să cadă între 6 și 12 ani, făcând loc dinților permanenți. Diagrama de mai jos a erupției dinților de lapte oferă o imagine de ansamblu utilă atât asupra etapelor de erupție, cât și de cădere, oferindu-ți o idee clară despre ce să te aștepți.

Dinți de sus Când apare dintele Când cade dintele
Incisiv central 8 până la 12 luni 6 până la 7 ani
Incisiv lateral 9 până la 13 luni 7 până la 8 ani
Primul molar 13 până la 19 luni 9 până la 11 ani
Canin 16 până la 22 luni 10 până la 12 ani
Al doilea molar 25 până la 33 luni 10 până la 12 ani
Dinți de jos Când apare dintele Când cade dintele
Incisiv central 6 până la 10 luni 6 până la 7 ani
Incisiv lateral 10 până la 16 luni 7 până la 8 ani
Primul molar 14 până la 18 luni 9 până la 11 ani
Canin 17 până la 23 luni 9 până la 12 ani
Al doilea molar 23 până la 31 luni 10 până la 12 ani

Fiecare copil este unic, așa că cronologia poate varia ușor. Dacă te îngrijorează momentul în care cad dinții bebelușului tău, consultă medicul pediatru al copilului tău sau dentistul.

Când încep bebelușii să le iasă dinții?

Dacă te întrebi, „Când le ies dinții bebelușilor? ”, de obicei erupția dinților începe între 6 și 12 luni, deși pentru unii bebeluși un dinte poate apărea chiar de la 4 luni sau chiar după prima aniversare.

În majoritatea cazurilor, primii dinți care apar sunt incisivii centrali—cei doi dinți din față—fie pe rândul de sus, fie pe cel de jos. Acești primi dinți mici marchează începutul unei călătorii palpitante către un set complet de dinți de lapte.

Când apar molarii?

Molarii sunt printre ultimii dinți primari care apar, de obicei în următoarea secvență:

Dinții de obicei se completează, adesea în perechi, câte unul pe fiecare parte a maxilarului superior sau inferior, până când toți dinții au apărut. De obicei, până când copilul tău are între 2 1/2 și 3 ani, toți dinții primari vor fi erupți.

Dinții adesea erup în perechi, câte unul pe fiecare parte a maxilarului superior sau inferior, urmând o ordine previzibilă a dinților de lapte.

Câți dinți au bebelușii și copiii în total?

Te întrebi câți dinți de lapte va avea copilul tău? În total, bebelușii dezvoltă 20 de dinți primari—10 pe maxilarul superior (dinți de sus) și 10 pe maxilarul inferior (dinți de jos). Acești dinți apar de obicei treptat, cu un set complet de obicei în loc până la vârsta de 3 ani.

Gura micuțului tău se va umple treptat cu acești dinți până la vârsta de 3 ani. Apoi, acești dinți primari vor începe să cadă în jurul vârstei de 6 ani pentru a face loc dinților permanenți ai copilului tău.

Care sunt semnele erupției dinților la bebeluși și copii mici?

Recunoașterea semnelor erupției dinților te poate ajuta să înțelegi mai bine prin ce trece micuțul tău.Unele simptome comune ale erupției dinților la bebeluși includ:

  • Iritabilitate. Bebelușul tău poate părea mai agitat sau poate plânge mai mult decât de obicei din cauza disconfortului gingival.

  • Somn perturbat. Disconfortul cauzat de erupția dinților poate determina bebelușul să se trezească mai des noaptea.

  • Salivare crescută. Salivarea excesivă este adesea un semn că un dinte este pe cale să erupă.

  • Ronțăitul obiectelor. Bebelușii pot mesteca jucării, degete sau inele pentru dentiție pentru a ușura presiunea gingivală.

  • Gingii dureroase și umflate. Zona din jurul dintelui care erupe poate apărea roșie sau sensibilă.

Aceste simptome ale erupției dinților la bebeluși încep de obicei cu câteva zile înainte ca un dinte să apară și se diminuează odată ce acesta străpunge gingiile. Ține minte că fiecare bebeluș este diferit—unii pot prezenta mai multe simptome, în timp ce alții trec prin erupția dinților cu semne minime. Dacă nu ești sigură sau te îngrijorează, consultă medicul pediatru al micuțului tău.

Cum să-ți ajuți bebelușul să se simtă mai bine în timpul erupției dinților

Pentru unii bebeluși, erupția dinților este nedureroasă, dar pentru alții, poate provoca ocazional iritabilitate ușoară, plâns și chiar o temperatură scăzută.

Disconfortul provine de obicei din gingiile umflate și sensibile pe măsură ce dinții noi erup. Cât timp durează durerea de dinți? În majoritatea cazurilor, este temporară, durând adesea doar câteva zile înainte sau după ce un dinte apare. Totuși, când vine vorba de cât timp durează erupția dinților, procesul se întinde pe luni, pe măsură ce fiecare dinte își face drum prin gingii.

Dacă bebelușul tău prezintă semne de disconfort, există mai multe modalități de a alina durerea de dinți a bebelușului tău .Poți să:

  • Oferi un obiect răcoritor de mestecat.Jucăriile pentru dentiție sau chiar o cârpă umedă și răcită (nu înghețată) pot ajuta la calmarea gingiilor sensibile.

  • Masează-i ușor gingiile. Folosește un deget curat pentru a freca ușor gingiile bebelușului tău, ceea ce poate oferi o ușurare temporară.

  • Oferă distragere. O jucărie nouă sau o activitate poate să-i distragă atenția de la disconfort.

Când să începi să-i periezi dinții bebelușului tău

Începe să periezi primul dinte al bebelușului tău de două ori pe zi folosind o cantitate mică de pastă de dinți cu fluor, aproximativ de mărimea unui bob de orez, mai ales după ultima masă. Pe măsură ce micuțul tău crește, s-ar putea să se opună perierii dinților, așa că vezi modalități de a face periajul dinților distractiv!

La vârsta de 3 ani, treci la o cantitate de pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de mazăre. Supraveghează periajul până când copilul tău poate scuipa pasta de dinți și se poate peria singur, de obicei în jurul vârstei de 7 sau 8 ani.

Începerea acestei rutine devreme pune bazele pentru dinți sănătoși.

Concluzia

Este întotdeauna emoționant să vezi primul dinte de lapte și o diagramă a dinților de lapte îți poate oferi o idee aproximativă despre când vor apărea ceilalți. Ține minte că cronologia fiecărui bebeluș este unică și dinții micuțului tău pot urma o ordine ușor diferită.

Pe măsură ce dinții bebelușului tău apar, s-ar putea să găsești util să afli despre cum să ai grijă de dinții lor și când să programezi prima vizită la dentist.

Cum am scris acest articol

Informațiile din acest articol se bazează pe sfaturi de specialitate găsite în surse medicale și guvernamentale de încredere, precum Academia Americană de Pediatrie și Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor. Conținutul de pe această pagină nu ar trebui să înlocuiască sfaturile medicale profesionale. Consultă întotdeauna profesioniștii medicali pentru diagnostic și tratament complet.

Consimțământ Cookie-uri