Cum poți dezvolta limbajul copilului peste 1 an

Este un miracol să auzi cum copilașul tăcut începe brusc să formeze cuvinte și să vorbească Cu răbdare, simțul umorului și o mulțime de ocazii pentru comunicare, vei fi martoră la acele momente speciale.

Stai un pic - oare copilașul tău se preface că îi citește o poveste ursulețului preferat? Afișează zâmbetul acela larg, de părinte mândru!

După ce împlineşte 12 luni, micuţul tău va începe să se pregătească pentru a deveni un copilaş care vorbește. Cu toate acestea, este important să nu compari abilităţile copilaşului tău cu cele ale altor copii, pe măsură ce micuţul începe să vorbească. Fiecare copil dezvoltă abilitatea de a vorbi la viteze variate, iar copiii au comportamente diferite. Chiar şi după ce împlinesc un an, unii copilaşi pur şi simplu nu vorbesc la fel de mult ca ceilalţi.

Acestea fiind spuse, iată cinci lucruri pe care le poţi face pentru a încuraja experimentele active şi deschise de limbaj alături de copilaşul tău. Pregătește-te pentru multă vorbăraie!

Jocul imitării  Majoritatea copilaşilor ştiu aproximativ 50 de cuvinte când împlinesc 2 ani. Mulţi dintre ei pot chiar să combine două cuvinte şi să comunice o propoziţie, fie ea și una scurtă. Imitarea este un mod important prin care învaţă cei mici. Te poţi juca cu puiuţul tău dându-i activităţi legate de vorbire, cum ar fi vorbitul la telefon, în timpul cărora se va distra mimând.

Alte jocuri care stimulează vorbirea copilaşului sunt crearea unui restaurant cu animăluţe de pluş şi mâncare de jucărie sau folosirea unei case de marcat de jucărie pentru joaca de-a mersul la supermarket. Încearcă să îi acorzi copilaşului tău un interval de joacă fară vreo miză specială în fiecare zi, pentru ca el să poată fi creativ. Vei fi uimită urmărindu-l cum îşi adună jucăriile şi începe să gângurească cu ele.

Citiți împreună Încercaţi să citiţi împreună cu voce tare cel puţin câteva cărţi în fiecare zi. Mai puteţi merge frecvent în excursie la bibliotecă împreună. Pe măsură ce citeşti, cere-i micuțului tău să te ajute să întorci filele. Arată-i imaginile şi pune întrebări pentru a încuraja dialogul („Ce spune căţeluşul?“ sau „Unde este fermierul?“). După ce ai creat o nouă colecţie de cărţi acasă, reciteşte-le pe aceleaşi iar şi iar. Vei fi surprinsă de cât de repede își va aminti copilaşul tău povestea - ba chiar se poate să înceapă să intre în vorbă la anumite părţi şi să completeze restul poveştii. Mai târziu, învață-l pe micuț să citească poveștile preferate păpușelelor și animăluțelor de pluș.

Vorbeşte cu copilaşul tău  Dialoghează cu copilaşul tău folosindu-ţi vocea adultă, de zi cu zi. De îndată ce copilaşul tău trece de 1 an, poţi să domoleşti tonurile voioase, piţigăiate şi să începi să îi vorbeşti cu vocea ta de conversaţie de zi cu zi. Va începe să se ia după indicii şi să mimeze sunetele pe care le scoţi, şi probabil va începe să vorbească. Foloseşte-te de gesturi pe care să le poată imita atunci când nu găseşte cuvintele potrivite.

Pune întrebări  Unii copilaşi de 2 ani încep să se aventureze în propoziţii formate din două sau trei cuvinte. Poţi să îi indici aceste răspunsuri punând-i întrebări pe parcursul zilei (de exemplu, „Ce jucărie vrei?“ sau „Cine este acesta?“). Cu toate că „propoziţiile“ micuţului probabil că nu sunt gânduri complete, de cele mai multe ori, el se va face înţeles. Comunică constant cu micuţul, şi dă din cap sau zâmbeşte chiar şi când răspunsul lui este incorect sau nu are sens.

Introdu cuvinte noi Cel mai probabil este ca primele cuvinte ale bebeluşului tău să fie nume ale membrilor familiei, jucării preferate şi obiecte din casă pe care le întâlneşte zilnic, cum este laptele. Cel mai important lucru de reţinut în legătură cu dezvoltarea vorbirii este că micuţii învaţă ascultând şi apoi exersând pe cont propriu. Continuă să arăţi şi să descrii obiecte noi copilaşului tău, de la părţi ale corpului, cum sunt mâinile şi picioarele, până la obiecte din natură, cum sunt păsările sau copacii. Şi mai presus de toate, distrează-te făcând acest lucru!

Vrei să afli mai multe despre creșterea micuțului tău năzdrăvan și să te bucuri de promoțiile create special pentru tine? Intră în Pampers.ro Club și fii întotdeauna la curent cu noutățile

cta-signup-orange
Consimțământ Cookie-uri