Cum să-l ajuți pe cel mic să scape de tuse

Majoritatea tipurilor de tuse sunt cauzate de infecții virale, care nu răspund la antibiotice, așa că acestea nu sunt recomandate în acest caz. Dacă tusea este provocată de un virus, atunci aceasta trebuie să-și urmeze cursul.

O infecție virală poate dura timp de două săptămâni sau mai mult, mai ales în timpul iernii, iar răcelile frecvente sunt comune, mai ales dacă micuții se duc la grădiniță sau petrec intervale mari de timp cu alți copilași.

Ajută-l pe micuțul tău care tușește să se simtă confortabil

Majoritatea tipurilor de tuse dispar de la sine, dar până la dispariția tusei, poți să faci următoarele lucruri pentru ca micuțul tău să se simtă mai confortabil:

• Încurajează consumul suplimentar de fluide pentru a-l menține pe micuțul tău hidratat și căile sale respiratorii umezite. • Adaugă umezeală aerului din cameră cu un umidificator sau vaporizator de aer, mai ales dacă aerul din casa ta este foarte uscat. • Un vaporizator/umidificator cu apă rece este la fel de eficient ca unul cu apă caldă și mult mai sigur în caz că este răsturnat. Asigură-te că ai curățat zilnic aparatul cu săpun și apă, pentru că acolo se pot înmulți germenii dăunători. • Stai cu micuțul tău într-o baie închisă, în timp ce curge apa caldă de la duș – acest lucru poate degaja și ușura orice tuse, mai ales înainte de culcare. • Pune mai sus capul pătuțului, dar nu pune micuțul pe așternuturi sau perne pufoase, deoarece acest lucru crește riscul de SMSS (sindromul morții subite la sugari). • Folosește înghețate pe băț, acadele și băuturi reci pentru a liniști gâtul iritat (evită, totuși, băuturile citrice sau carbogazoase).

Strategii de prevenire a tusei (și a răcelilor)

Nimic din ceea ce faci nu-l poate proteja complet pe copilașul tău de o tuse sau o răceală. Dar sunt câțiva pași pe care îi poți parcurge pentru a reduce frecvența acestora.

• Ține-ți micuțul departe de oricine este bolnav – inclusiv de membri ai familiei! • Asigură-te că toată lumea cu care intră micuțul tău în contact se spală pe mâini. • Spală frecvent jucăriile și obiectele preferate, pe care un micuț sau un copilaș le-ar putea pune în guriță.

La final, asigură-te că vorbești cu personalul medical înainte de a-i da micuțului tău un medicament pentru răceală, chiar şi unul care se vinde fără rețetă. În afară de cazul în care ai o prescripție directă, fă tot posibilul să stai departe de medicamente.

Consimțământ Cookie-uri