Este vorbitul alintat dăunător pentru dezvoltarea limbajului?

Cât de bine este să te alinți atunci când vorbești cu micuțul tău de 9 luni? Gângurelile sunt mult mai amuzante și par că i-ar gâdila mai bine urechiușele. Cât este de important ca cei mici să audă mereu un limbaj corect pentru a-i ajuta în dezvoltarea vorbirii?

Vocea este un factor extrem de important pentru bebeluși și poate că ți-ai dat seama deja că micuțul tău o recunoaşte pe a ta – chiar și când ești în altă cameră!

Vocea mamei, în special, îi oferă confort și siguranță micuțului, și va ajunge să o asocieze cu dragoste și hrană. Este absolut natural ca atunci când vorbești cu bebelușul tău vocea ta să capete cu totul alte nuanțe decât atunci când vorbești cu un adult. De exemplu, s-ar putea să îți ridici tonul vocii, să lungești silabele sau să ai o mimică mai expresivă decât de obicei.

Aceste vorbe alintate, denumite în anumite instanțe ”discurs adresat copilului” nu trebuie confundate cu obişnuinţa de a rosti cuvinte lipsite de sens sau a imita discursul incoerent al bebelușului. De fapt, studiile arată că micuții ai căror părinți au folosit un astfel de discurs au învățat să vorbească mai repede decât cei ai căror părinți le-au vorbit numai într-o tonalitate specifică adulţilor.

Atunci când vine vorba despre dezvoltarea vorbirii bebelușului, fii atentă la următoarele momente cheie pe parcursul primului an:

• Cel mic îți recunoaște vocea și își dă seama de unde vinde sunetul • Micuțul își recunoaște numele • Începe gânguritul, cum ar fi „ma-ma”, „ta-ta”, și încă un cuvânt sau două • Vocea bebelușului începe să capete intonație, să urce și să coboare, ca și cum ar formula propoziții •Cel mic îşi îndreaptă privirea spre obiectele pe care i le arăți atunci când îl întorci cu fața spre ele.

Într-un final, fiecare copil își va dezvolta vorbirea în propriul ritm, dar fii sigură că doar parţial din vorbitul alintat pot fi chiar benefic pentru cel mic în marea aventură a formării limbajului.

Consimțământ Cookie-uri