Iată cine vorbește – în propoziții!

Jocul de cuvinte. Combinarea cuvintelor in propoziții nu este nici pe departe atât de simplă cum ai fi crezut. Implică reguli complicate și o întelegere a gramaticii pe care noi, ca adulți, le considerăm normale. Însă pentru micuțul tău, realizarea unor propoziții poate fi o adevărată provocare. Gândește-te pentru o clipă. Uită-te la orice propozitie din acest articol și gândește-te la toate posibilitățile de ordonare a cuvintelor din ea. Nu este surprinzător faptul că învățarea vorbirii implică încercări și erori. Dar, în mod interesant, sunt anumite greșeli gramaticale pe care micuțul tău nu le va face niciodată, întru-cât chiar înainte de a ordona cuvinte, stăpânea deja câteva dintre regulile gramaticale.

ÎNCEPUTUL PROPOZIȚIILOR Ca și în cazul vorbirii gestuale, vârsta la care un copil începe să vorbească în propoziții variază foarte mult. Unii copiii în vârstă de doi ani folosesc fraze cu verbe și chiar unele adjective și adverbe. Alții cunosc unele cuvinte, însă nu pot pune împreună două sau trei cuvinte, încă. Provocarea la această vârstă este înșirarea de cuvinte împreună. "Du-te la magazin." "Rochie drăguță." "Vreau asta, e frumos." Care este fraza sau propoziția cea mai lungă a micuțului tău? Pe măsură ce el crește, propozițiile se vor lungi. Citirea unor povești sau cititul și povestitul după imagini îmbunătățește competențele lingvistice ale micuțului tău. Nu fi surprinsă dacă puiul tău "citește" împreună cu tine, el putând să memoreze povești care îi sunt familiare. Cere-i să povestească evenimentele din viața lui – ajută-l acolo unde se împotmolește și să facă tranziții. Punerea cap la cap a ideilor este importantă acum. Conversații despre evenimentele trecute și viitoare vor fi pasul următor.

FYI: Dacă micuțul tău are foarte puține cuvinte și nu le combină la această vârstă, ar trebui să consulți un profesionist.

Consimțământ Cookie-uri