Mersul de-a bușilea: Ghid introductiv
Mersul de-a bușilea este un moment cheie în dezvoltarea micuțului, primul semn al capacității bebelușului de a se mișca și a explora. În realitate, aceasta este o activitate destul de complexă, pe care mulți bebeluși o întreprind între 7 și 10 luni, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. Bebelușul tău va trebui să își coordoneze mâinile și picioarele și să-și dezvolte forța musculară în brațe, umeri și picioare pentru a-și putea susține greutatea.
Semne că bebelușul tău este pregătit
Mulți bebeluși încep să meargă de-a bușilea la puțin timp după ce învață să stea singuri în șezut. Dacă observi că micuțul își ridică capul pentru a se uita în jur, înseamnă că mușchii brațelor, picioarelor și ai spatelui sunt destul de puternici pentru a-l susține.
La început, s-ar putea să stea doar în mâini și în picioare și să se legene înainte și înapoi, pentru ca după aceea să se așeze la loc.
Tipuri de mers de-a bușilea
• Varianta clasică este atunci când micuțul alternează mâna cu piciorul opus pentru a se deplasa. • Crabul este exact ceea ce pare! Micuțul își îndoaie un genunchi și îl întinde pe celălalt ca să avanseze. • Varianta commando este atunci când micuțul stă întins pe burtică și își trage corpul folosindu-se de brațe. • Rostogolirea: Câteodată bebelușii se rostogolesc până unde vor să ajungă.
Nu-ți face griji dacă micuțul tău nu a început încă să meargă de-a bușilea! Unii vor sări complet peste această etapă și vor trece direct la primii pași.
Cum să îl ajuți
Încearcă să amplasezi jucării și alte obiecte dezirabile dincolo de raza de acțiune a micuțului, așa încât să își dorească să ajungă mai aproape.
Poți de asemenea să folosești perne și cutii pentru a crea o cursă cu obstacole pe care să le înfrunte, ceea ce-l poate ajuta să capete încredere și agilitate. Trebuie doar să te asiguri este sub supravegherea ta în orice moment!
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: