Totul despre constipația bebelușului și a nou-născutului

Ca și în cazul adulților, constipația poate afecta atât nou-născuții cât și copiii mai mari, în special în timpul înțărcării. Citește mai departe pentru a descoperi o parte dintre semnele constipației și pentru a afla cum să-ți ajuți bebelușul să se simtă mai bine atunci când este constipat.

Ce este constipația la bebeluși?

Constipația este situația în care bebelușului tău îi este greu sau chiar dureros să aibă scaun. Este posibil ca bebelușul tău să fie constipat dacă are scaune tari și apare o durere . Dacă bebelușul este constipat, tranzitul intestinal poate fi mai inconsecvent decât în general.

Pentru a înțelege constipația bebelușului, este important să știi cum este în mod normal scaunul bebelușului. Fiecare bebeluș este diferit , dar odată ce te obișnuiești cu tranzitul intestinal al micuțului tău, îți va fi mai ușor să recunoști ce este normal (sau nu) pentru el.

Ca regulă generală, atunci când totul se desfășoară normal , bebelușii alăptați la sân tind să aibă scaune mai frecvente și mai moi decât cei hrăniți cu lapte praf. Oricum ar fi, până când bebelușul este înțărcat, scaunele sale vor fi de obicei moi și vor fi eliminate cu ușurință. După ce vei începe să introduci alimente solide, scaunul va deveni mai tare și mai rar. Din această cauză, este posibil ca să apară mai des constipația.

Deoarece scaunele fiecărui bebeluș sunt diferite, atunci când încerci să afli dacă bebelușul sau copilul tău suferă de constipație, este mai important să te uiți la consistența scaunelor - cât de tari sau moi sunt -mai degrabă decât la frecvența sau ușurința cu care acestea se produc.

Care sunt semnele constipației la bebeluși?

Următoarele semne pot să indice faptul că bebelușul tău este constipat:

  • Are scaune mai puțin de trei ori pe săptămână.

  • Scaune tari cu o consistență mai mare, dificil de eliminat.

  • Bebelușului tău îi este greu să aibă scaun și se străduiește.

  • Apetitul redus sau o durere abdominală care se ameliorează după eliminarea scaunului.

  • Firicele de sânge în scaun (acest lucru este cauzat de un scaun mare și tare care provoacă o mică ruptură în zona rectului în timp ce este eliminat).

  • O burtică fermă

  • La copiii cu vârsta de peste 1 an, lenjeria murdară se poate datora (în mod surprinzător) constipației.

Cât timp poate sta copilul tău fără să aibă scaun?

Frecvența și consistența scaunelor bebelușului pot varia de la o zi la alta și fiecare bebeluș este diferit.

Un bebeluș care consumă lapte praf poate să umple până la cinci scutece pe zi când este nou-născut, iar acest lucru poate scădea la o dată pe zi după câteva luni.

Bebelușii alăptați la sân pot avea scaun după fiecare masă în primele câteva săptămâni, apoi, după aproximativ șase săptămâni frecvența devine mai greu de estimat. Deși bebelușul alăptat la sân poate avea în medie două sau trei scaune pe zi, acesta ar putea, de asemenea, să treacă uneori chiar și 7-10 zile fără să aibă scaun , fără a fi constipat. Reține că, uneori, un bebeluș se poate încorda sau plânge în timp ce încearcă să aibă scaun, dar totuși să nu fie constipat.

Dacă bebelușul geme sau se înroșește puțin în procesul de a elimina ceea ce se dovedește a fi un scaun moale, perfect normal, acest lucru se datorează doar faptului că nu a învățat încă să-și relaxeze în mod corespunzător mușchii de la nivelul zonei pelviene pentru a elimina scaunul.

Totul despre constipația bebelușului și a nou-născutului

În acest caz, poate fi de ajutor să ții picioarele bebelușului în sus și să îndoi genunchii.

Care sunt cauzele constipației la bebeluși?

Posibilele cauze ale constipației bebelușului tău ar putea fi:

  • Deshidratarea. Faptul că nu primește suficiente lichide poate face ca scaunul bebelușului tău să fie mai tare, ceea ce poate duce la constipație. Există o mulțime de motive pentru care copilul ar putea să nu consume toate lichidele de care are nevoie. De exemplu, durerile de dinți, durerile de gât sau o infecție la ureche l-ar putea împiedica să bea lichide.

  • Hrănirea cu lapte praf amestecat incorect. Prepararea formulei de lapte praf cu prea puțină apă o poate face mai groasă, ceea ce poate duce la constipație.

  • Înțărcarea. Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului fără a-i da suficiente băuturi pe bază de apă între mese poate duce, de asemenea, la deshidratarea care poate provoca uneori constipație.

  • Nu consumă suficiente fibre. Odată ce copilul mănâncă alimente solide, este important ca acesta să consume suficiente alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele și verdețurile, pentru a se proteja împotriva constipației.

  • Dificultăți la oliță. Dacă copilul se simte forțat să folosească toaleta în timpul antrenamentului la oliță sau la toaletă sau este întrerupt frecvent în timp ce încearcă să folosească olița, acest lucru l-ar putea determina să se "țină’’ , ceea ce ar putea duce la constipație.

  • Stresul sau anxietatea. La copiii mai mari, anxietatea în legătură cu un eveniment sau o perturbare majoră - cum ar fi o schimbare de casă, sosirea unui nou frate sau începerea la grădiniță sau la școala primară - ar putea declanșa constipația.

  • Boală ascunsă. În cazuri foarte rare, constipația copilului tău poate fi cauzată de o afecțiune de bază, cum ar fi boala Hirschsprung, hipotiroidismul sau fibroza chistică. Totuși, acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze în mod nejustificat, este mult mai probabil ca constipația bebelușului tău să fie legată de dietă sau de consumul de lichide.

  • Graficul de creștere a bebelușului

  • Calculator grafic de creștere pentru bebeluși

  • Urmărește înălțimea, greutatea și circumferința capului bebelușului tău pentru a calcula creșterea medie cu ajutorul instrumentului nostru simplu.

Despre Instrumentul pentru Bebeluși
BGC Icon

Diagrama de dezvoltare a bebelușilor

Monitorizați înălțimea, greutatea și circumferința capului bebelușului în ceea ce privește creșterea medie, cu instrumentul nostru de calcul.

What is your child*
Acest câmp este obligatoriu.

Acest câmp este obligatoriu.

Acest câmp este obligatoriu.

Acest câmp este obligatoriu.

Acest câmp este obligatoriu.

Cum poți ajuta bebelușul cu constipație? Tratamentul pentru constipație depinde de vârsta bebelușului. Dacă consideri că bebelușul tău ar putea fi constipat, fă o programare la medic, care îți poate recomanda unele dintre următoarele remedii pentru a ajuta:

Apă

Dacă îți hrănești bebelușul cu lapte praf, să-i dai puțină apă între mese îl poate ajuta, deși nu ar trebui să diluezi formula în sine. Atunci când adaugi apă la formula sub formă de praf, este important să urmezi cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj pentru a te asigura că nu adaugi prea multă sau prea puțină apă. Dacă bebelușul are mai puțin de 6 luni, apa pe care i-o dai ar trebui să fie fiartă și răcită pentru a fi sterilizată. Bebelușii alăptați la sân care nu au încă niciun aliment solid nu au nevoie de apă suplimentară între mese. Adresează-te medicului pentru a afla dacă ar trebui să îi dai bebelușului mai multe lichide, dacă ești îngrijorată legat de deshidratare. Odată ce bebelușul tău mănâncă alimente solide, oferă-i câteva porții suplimentare de apă dintr-o cană în timpul meselor pentru a te asigura că rămâne bine hidratat. De reținut că apa sau alte băuturi nu ar trebui să fie folosite ça înlocuitor al laptelui matern sau al laptelui praf până când acesta nu este complet înțărcat.

Masajul burticii.

Întreabă-ți medicul cum să masezi ușor burtica bebelușului tău pentru o ameliorare cât mai eficientă a constipației.

Exerciții pentru picioare.

Cu bebelușul întins pe spate, miscă ușor picioarele micuțului tău printr-o mișcare de bicicletă. Acest lucru poate stimula mușchii stomacului și poate mișca lucrurile.

Suc de fructe.

Dacă bebelușul a fost înțărcat, cantități mici dintr-un suc de fructe diluat, de preferință neîndulcit, cum ar fi cel de mere sau de pere, pot fi, de asemenea, de ajutor. Aceste sucuri conțin sorbitol, care poate ajuta la ameliorarea constipației la bebeluși. ( Evită să le dai suc de prune uscate bebelușilor sub 9 luni, deoarece acesta conține un iritant intestinal).

Anumite fructe și legume.

Odată ce bebelușul mănâncă alimente solide, dă-i sub formă de piure alimente precum prunele, perele, piersicile și mazărea. Acestea pot ajuta în cazul constipației, deoarece conțin mai multe fibre decât alte fructe și legume.

Cereale.

Încearcă să îi dai copilului tău un terci de cereale pentru sugari sau pentru micul dejun pe bază de cereale integrale, multicereale sau pe bază de tărâțe, odată ce acesta mănâncă alimente solide. Acestea sunt o sursă excelentă de fibre alimentare.

Laxative.

Dacă niciunul dintre aceste remedii sau modificări ale dietei nu pare să vă ajute, în funcție de vârsta copilului , medicul poate recomanda sau prescrie un medicament laxativ.

Când ar trebui să consulți medicul?

Cu cât constipația copilului este tratată mai devreme, cu atât mai repede este posibil să se rezolve, așa că este întotdeauna recomandabil să consulți medicul cât mai repede posibil dacă suspectezi că situația se complică.

Imagine de ansamblu

Constipația este mai frecventă în rândul bebelușilor care încep să fie înțărcați. Dacă bebelușul tău elimină scaune tari sau dacă a trecut o perioadă neobișnuit de lungă între două scaune (în funcție de ceea ce este normal pentru bebelușul tău), vorbește cu medicul pentru sfaturi personalizate.

În funcție de vârsta bebelușului , îi poți da mai multă apă pentru a-l menține hidratat, sau îi poți da anumite sucuri de fructe sau alimente bogate în fibre pentru a face ca lucrurile să se miște din nou. Deși constipația poate fi inconfortabilă pentru bebeluș, dacă depistezi din timp semnele de constipație și dacă faci câteva schimbări simple în alimentația micuțului tău sau în consumul de lichide, aceasta ar trebui să se rezolve rapid.

Cum am scris acest articol

Informațiile din acest articol se bazează pe sfaturile experților găsite în surse medicale și guvernamentale de încredere, cum ar fi National Health Service (NHS). Poți găsi mai jos o listă completă a surselor folosite pentru acest articol. Conținutul acestei pagini nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist. Consultă întotdeauna profesioniști din domeniul medical pentru un diagnostic și un tratament complet.

Consimțământ Cookie-uri