Vorbirea și socializarea

Micuțul începe să descopere cuvinte noi, „mama” și „tata” fiind probabil printre ele. Multe astfel de încercări vor fi încă în stadiu incipient („pă” pentru „apă” de exemplu). Dar aceste noi sunete îi determină pe cei din jur să îi dea ceea ce vrea – iar asta îl învață să vorbească.

Înainte să devină vocal, va arăta spre lucrurile din jur. Acesta este un proces pe care psihologii îl numesc „atenție împărtășită”. Va începe prin a împunge obiectele pe care le vrea cu degetul, iar apoi va începe să arate spre lucrurile care i se par interesante doar pentru a le împărtăși cu tine. Se va strâmba pentru a te face să râzi și va dansa și poza pentru a-ți menține atenția.

Nimeni nu înțelege aceste gesturi și comportamente mai bine ca tine, așa că își va folosi tot corpușorul pentru a obține răspunsul pe care îl vrea.

Micul extrovertit în devenire

Multor bebeluși le place să fie în preajma altor copilași de aceeași vârstă: frați, rude și copiii vecinului. În aceste momente, poți să te aștepți să nu primești prea multă atenție. Bebelușului tău s-ar putea să îi placă să urmărească alți copii și ar putea chiar să încerce să-i imite. Joaca propriu-zisă cu aceștia vine mai târziu.

Bebelușii sunt încântați să repete orice acțiune ce provoacă râsete. Așa că fii atentă ce recompensezi cu un chicot – s-ar putea să nu fie ceva ce merită un bis!

Nici împărțirea jucăriilor nu este ceva la care poți să te aștepți de la vârsta asta. În schimb, concentrează-te pe a-i învăța pe copiii mai mari cum să facă schimb de jucării cu micuțul tău.

Nu este prea devreme să începi să cauți semne de empatie în plânsetul micuțului tău atunci când aude alt copil plângând, atunci când mângâie pe cineva supărat sau încearcă să ajute pe cineva care s-a rănit. Chiar dacă micuțul tău nu poate înțelege pe deplin ce simte cel rănit, el învață să identifice și să răspundă la sentimente – un pas important în dezvoltarea lui mentală.

Consimțământ Cookie-uri