Când pot bebelușii să bea apă?
Toată lumea are nevoie de apă, nu-i așa? Dar când pot bebelușii să bea apă? Ei bine, se pare că micuții primesc toată hidratarea necesară din laptele matern sau laptele praf în primele luni.
Află când pot începe bebelușii să bea apă și de ce este important să nu-i dai apă până nu încep să mănânce solide. În plus, găsește răspunsuri la câteva întrebări frecvente despre cum să-i dai apă bebelușului tău în siguranță atunci când vine momentul.
Pot bebelușii să bea apă?
Răspunsul simplu este nu. Bebelușii sub 6 luni nu ar trebui să bea apă. Chiar dacă este o zi fierbinte și/sau locuiești într-un climat cald. Consumul de apă poate duce la diaree, malnutriție sau dezechilibre electrolitice la bebeluși. Din fericire, bebelușii primesc toate lichidele și hidratarea necesară din laptele matern sau laptele praf.
În cazul bebelușilor alăptați, introducerea apei poate face ca bebelușul să alăpteze mai puțin sau să se oprească complet, ceea ce duce la malnutriție. Alăptarea mai rară poate, la rândul ei, să ducă la o reducere a cantității de lapte matern produs.
Când pot bebelușii să înceapă să bea apă?
Apă nu este recomandată pentru bebelușul tău în primele șase luni. Până când bebelușul tău începe să mănânce alimente solide, va primi toată apa de care are nevoie din laptele matern (care este de fapt 80% apă) sau laptele praf. Dacă medicul pediatru al bebelușului tău spune că este în regulă, poți începe să-i oferi cantități mici de apă după ce bebelușul împlinește 6 luni.
Introducerea apei la bebeluși
Cea mai bună modalitate de a introduce apa bebelușului tău (care are 6 luni sau mai mult) este să-i dai o cantitate mică într-un pahar cu cioc. Nu-l forța să bea apa dacă o refuză.
Nevoia de lichide a bebelușului tău va crește atunci când începe să mănânce alimente solide.
Așadar, când începi să introduci solide bebelușului tău, acesta este și un moment bun pentru a introduce treptat apa. Oferindu-i treptat apă, îi dai șansa să se obișnuiască cu gustul neutru al apei. Între 6 și 12 luni, micuțul tău are nevoie doar de aproximativ 4 până la 8 uncii de apă pe zi. Va continua să primească restul lichidelor din laptele matern sau laptele praf în această perioadă.
Consumul de apă va ajuta, de asemenea, copilul să dezvolte obiceiuri sănătoase. Oferirea de suc bebelușului tău (în special înainte de 12 luni) nu este recomandată, deoarece poate duce la dorința de băuturi îndulcite și la probleme de greutate și carii dentare.
Deci, ce fel de apă pot bebelușii să bea? Unele ape de la robinet s-ar putea să nu fie suficient de curate pentru bebelușul tău. Verifică cu departamentul local de sănătate dacă nu ești sigur de calitatea apei de la robinet din casa ta.
Dacă apa nu este sigură, poți folosi apă îmbuteliată sau poți fierbe apa de la robinet pentru a o amesteca cu laptele praf sau pentru a o oferi bebelușului tău după ce împlinește 6 luni.
Pentru a fierbe apa de la robinet, adu apa rece la punctul de fierbere pentru 1 minut. Apoi las-o să se răcească la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute înainte de a o folosi. Este o idee bună să testezi apa pe încheietura mâinii pentru a te asigura că este la temperatura camerei înainte de a o da bebelușului tău.
Câtă apă ar trebui să bea bebelușii?
După ce bebelușul tău împlinește 6 luni și medicul pediatru îți dă undă verde, poți începe să-i dai cantități mici de apă. Cantitatea recomandată pentru bebelușii de 6 până la 12 luni este de aproximativ 4 până la 8 uncii (0,5 până la 1 cană) de apă pe zi.
Apa și formula
Este în regulă să amesteci formula praf cu apă. Doar ai grijă să urmezi instrucțiunile producătorului privind cantitatea de apă de adăugat.
Ce este periculos este adăugarea de apă suplimentară la formulă. Diluează formula sau oferă-i bebelușului tău apă în plus față de formulă poate duce la o condiție numită intoxicație cu apă.
Diluarea formulei pentru sugari peste instrucțiunile producătorului reduce nutrienții pe care îi primește bebelușul tău. Acest lucru poate duce la dezvoltare încetinită, dezechilibre electrolitice și, posibil, convulsii.
Asigură-te că urmezi instrucțiunile producătorului atunci când amesteci formula pentru sugari și consultă aceste ghiduri de hrănire cu formula.
Intoxicația cu apă la sugari
Intoxicația cu apă sau intoxicația cu apă, numită și hiponatremie, este o condiție în care nivelul de sodiu din sânge devine anormal de scăzut. Consumul excesiv de apă poate cauza această condiție.
Un bebeluș care primește apă sub vârsta de 6 luni poate fi în pericol pentru această condiție.
Intoxicația cu apă necesită atenție medicală de urgență, iar tratamentul poate include electroliți intravenoși sau medicamente. Contactează medicul pediatru al bebelușului tău dacă observi oricare dintre simptomele enumerate în secțiunea de mai jos sau dacă ai orice îngrijorare legată de intoxicația cu apă.
Care sunt simptomele intoxicației cu apă la sugari?
Simptomele intoxicației cu apă/hiponatremie la sugari pot include
greață/vărsături
durere de cap
confuzie
somnolență
iritabilitate
convulsii.
Contactează medicul pediatru al bebelușului tău dacă micuțul tău prezintă oricare dintre simptomele de mai sus.
FAQS PE SCURT
Bebelușii sub șase luni ar trebui să evite în general apa, deoarece chiar și cantități mici le pot umple stomacul, interferând astfel cu aportul de nutrienți din laptele matern sau formula. În plus, prea multă apă poate duce la intoxicație cu apă, ceea ce poate perturba echilibrul electrolitic. Dacă bebelușul tău a avut doar o mică înghițitură, probabil că este bine, dar monitorizează-l pentru orice semne de disconfort, cum ar fi iritabilitatea sau somnolența. Consultă medicul pediatru dacă ai vreo îngrijorare.
Concluzie
Chiar dacă a oferi apă bebelușului tău poate părea inofensiv, nu este recomandat până când micuțul tău împlinește 6 luni. Bebelușul tău primește toți nutrienții și hidratarea de care are nevoie din laptele matern sau formula.
Cum am scris acest articol
Informațiile din acest articol se bazează pe sfaturi de specialitate găsite în surse medicale și guvernamentale de încredere, cum ar fi Academia Americană de Pediatrie și Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi. Conținutul de pe această pagină nu ar trebui să înlocuiască sfaturile medicale profesionale. Consultă întotdeauna profesioniștii medicali pentru un diagnostic și tratament complet.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: