Siguranța bebelușului în casă
Probabil că faci deja multe lucruri pentru a-ți proteja copilul, ceea ce este minunat! Iată și alte modalități importante pe care ar trebui să le ai în vedere pentru menținerea în siguranță a micuțului tău.
Nu lăsa niciodată bebelușul singur sau nesupravegheat
Prima rostogolire poate avea loc oricând. Chiar dacă este nou-născut, nu lăsa niciodată bebelușul nesupravegheat sau singur în pătuț sau cădiță, pe orice altă suprafață înaltă, cum ar fi masa de schimbat sau pe un pat pentru adulți. Iar cel mai important, nu lăsa niciodată bebelușul singur în mașină, nici măcar pentru un minut. Situațiile de urgență pot apărea în orice moment. Nu uita că bebelușul are nevoie în permanență de prezența unui adult!
Folosește un monitor pentru bebeluși
Utilizarea unui sistem de monitorizare a bebelușului îți poate oferi un cadou de neprețuit: un plus de liniște și un sentiment de siguranță. Un monitor pentru bebeluși îți va fi de mare ajutor în momentele în care vei vrea să-ți lași puiul să se odihnească sau să se joace singur, fără teama că se va răni, iar tu îl vei urmări în liniște. Desigur, un monitor pentru bebeluși nu poate înlocui niciodată prezența ta, dar îți poate permite să vezi sau să auzi ce face copilul tău în camera alăturată.
Nu zgâlțâi niciodată bebelușul
Zgâlțâitul unui bebeluș, chiar și în joacă, poate provoca hemoragii la nivelul creierului și poate rupe nervii și mușchii. Sindromul bebelușului zgâlțâit poate duce la orbire, leziuni cerebrale sau chiar moarte. A avea grijă de un bebeluș este o sarcină grea, iar în primele zile este adesea dificil să înțelegi de ce plânge copilul tău. Este normal să te simți uneori furioasă și frustrată. Dar, indiferent cât de furioasă ești, NU scutura sau zgâlțâi copilul în mod violent. Dacă simți că-ți pierzi controlul, cere ajutorul partenerului tău, al unui prieten, al unei rude sau al unui profesionist. Nu zgâlțâi niciodată un bebeluș, nici măcar în joacă! Este foarte periculos!
Asigură-te că echipamentul bebelușului tău este sigur
Există o mulțime de noi standarde de siguranță pentru echipamentele pentru bebeluși și copii. Înainte de a cumpăra ceva sau de a lua un echipament pentru bebeluși care a fost deja folosit, verifică dacă acesta îndeplinește standardele sau dacă nu a fost retras de pe piață.
Înainte de a cumpăra orice echipament pentru bebeluși, verifică dacă există informații de siguranță. Tot ceea ce cumperi ar trebui să treacă de standardele CASP - „Activități Coordonate pentru Siguranța Produselor”. Pentru mai multă siguranță, verifică site-ul web.
Consultă site-ul CASP și vei găsi o listă actualizată a produselor retrase de pe piață!
Verifică în mod regulat toate echipamentele bebelușului tău pentru a vedea dacă există bucăți lipsă, margini ascuțite sau aspre și vopsea exfoliată!
Instalează detectoare de fum și detectoare de monoxid de carbon și verifică dacă există radiații de radon!
Informează-te privind reducerea riscului de expunere la radon în locuința ta!
Previne înecarea
Evită să dai bebelușului alimente care prezintă cel mai mare risc de înecare. Printre acestea se numără crenvurștii, boabele întregi de strugure, alunele, bomboanele tari și morcovii cruzi.
Hrănește-ți întotdeauna bebelușul stând în poziție așezată, în poală sau într-un scaun pentru copii. Asigură-te că cel mic stă la masă și nu merge sau aleargă cu mâncarea în gură!
Asigură-te că jucăriile copilului tău sunt sigure! Jucăriile moi ar trebui să fie umplute cu materiale ignifuge și să nu aibă piese care se dezlipesc, cum ar fi ochi, nasturi sau închizători. Dacă jucăriile se sparg în bucăți, nicio bucată nu trebuie să fie mai mică de 45 mm. Bucățile mai mici prezintă un pericol de sufocare. Nu folosi jucării care au șnururi, închizători, nasturi sau vopsea scorojită. Evită baloanele din latex, mingile mici și verifică regulat toate jucăriile copilului tău pentru a vedea dacă nu au margini aspre, bucăți desprinse sau vopsea exfoliată.
Îmbracă-ți bebelușul doar în haine sigure. Verifică hainele pe interior și pe exterior pentru a vedea dacă nu există șnururi sau orice altceva care s-ar putea înfășura în jurul gâtului, degetelor mici de la mâini sau de la picioare ale bebelușului tău. Evită șnururile de la haine care se pot prinde în uși, pătuțuri, jucării, sau alte locuri cum ar fi roțile de bicicletă. Nu uita, copiii pot oricând să smulgă nasturii despre care credeați că sunt bine prinși!
Recomandări suplimentare de siguranță
Nu pune niciodată lănțișoare și nu lega suzeta în jurul gâtului copilului, deoarece se pot încurca foarte ușor și există riscul de strangulare! Folosește sisteme de prindere ale suzetei de haine, cum ar fi panglici, lănțișoare care se fixează pe haine, în conformitate cu normele internaționale sau care se vând odată cu suzeta!
Nu spune niciodată copiilor că medicamentele sunt bomboane.
Depozitează toate gențile și bagajele vizitatorilor departe de raza de acțiune a copilului tău pentru a evita accidentele!
Asigură-te că echipamentele de transport, cum ar fi rucsacurile și cărucioarele, se potrivesc vârstei și stadiului de dezvoltare al copilului tău!
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: