Soluții verificate de mămici pentru un somn liniștit

Proaspete mămici: Ați prefera să câștigați la loterie sau să aveți parte de un somn odihnitor şi neîntrerupt toată noaptea?

Dacă ai avut chiar și cea mai mică ezitare, înseamnă că inima ta e plină de bucurie, dar genele tale sunt grele ca o cărămidă.

Privarea de somn datorată bebelușului este o experiență pe care nu poți să o înțelegi până nu ai trecut prin asta. Încearcă să urmezi aceste sfaturi pentru o noapte odihnitoare pentru amândoi, indiferent de vârsta celui mic.

Nou-născuți până la 3 săptămâni

Bebelușul tău nou-născut va dormi între 16 și 18 ore pe zi, dar probabil se va trezi la fiecare 2-3 ore pentru a mânca. Bineînțeles, acest lucru poate varia în cazul fiecărui bebeluș.

Cu toate că ciclul de somn al unui nou-născut poate fi destul de obositor pentru tine, acesta este perfect normal – și necesar pentru dezvoltarea puiuțului tău. Un bebeluș de 3 săptămâni nu poate fi prea răsfățat, așa că este important să îi oferi acel sentiment de siguranță răspunzând de fiecare dată plânsetelor lui.

Cu toate că se poate trezi la orice oră, este foarte important să îl înveți diferența dintre zi și noapte. Fii jucăușă și interacționează cu el atunci când se trezește pe timpul zilei, dar ține lumina scăzută și vocea joasă atunci când se trezește noaptea. Încet-încet, va începe să doarmă perioade mai lungi pe timpul nopții.

Mulți părinți garantează pentru faptul că sunetul de liniștire îl ajută pe micuțul agitat să se relaxeze. Rostește tare (chiar foarte tare!) sunetul „șșș, șșș, șșș” în timp ce îl legeni înainte și înapoi – acest lucru imită sunetul și senzațiile din pântec. Legănarea poate de asemenea să îi ofere un sentiment de siguranță. Și fii curajoasă: primele câteva săptămâni sunt dificile, dar programul de somn al bebelușului tău se va regla.

Între 2 și 4 luni

Cea mai semnificativă consolidare a somnului celor mici are loc în primele 4 luni de viață, ceea ce înseamnă că puiuțul tău va începe să doarmă pe perioade mai lungi, dacă nu o face deja.

Sintagma „a dormi toată noaptea” este puțin înșelătoare – poate însemna un somn neîntrerupt timp de 8 ore, de la miezul nopții la 5 dimineața sau de la 10 seara la 6 dimineața. Majoritatea bebelușilor încep să doarmă toată noaptea pe la 2-3 luni (yupii!), dar unii dintre ei ajung în acest punct mult mai târziu.

Cu toate acestea, îți poți ajuta puiuțul de 2-4 luni să își dezvolte obiceiuri de somn sănătoase – ceea ce înseamnă că și tu vei dormi mai bine! Cel mic se poate trezi de câteva ori pe noapte, chiar și atunci când nu îi este foame. Dacă nu a învățat încă să se culce la loc singur, s-ar putea să plângă după tine. Dacă îl pui în pătuț când e somnoros, dar nu complet adormit, poți să îl ajuți să învețe să adoarmă singur.

De multe ori bebelușii se leagănă singuri și pot să scâncească în somn, așa că dacă auzi un sunet, așteaptă câteva minute înainte să fugi la el. Oferă-i ocazia de a adormi singur la loc.

Orice vârstă

Nu e nevoie să dai termostatul la maxim sau să îl înfășori pe cel mic în prea multe pături. Dacă ție îți este bine în pijama și o plapumă subțire, și el va fi confortabil în pijămăluțe și un sac de dormit sau o faşă pentru învelit. A fi confortabil înseamă și a nu transpira.

Şi nu în ultimul rând, culcă-ți întotdeauna bebelușul pe spate, într-o cameră aerisită. Înlătură orice urmă de pătură, jucării, perne sau protecții din pătuț sau landou, căci acestea pot prezenta pericol de sufocare.

Consimțământ Cookie-uri