Trei sfaturi pentru a-ți face puiuțul să adoarmă
Veşti bune pentru mămicile private de somn: acum că bebeluşul are deja câteva luni, începe să îşi dezvolte un ritual de somn regulat care vă va ajuta pe amândoi să vă odihniţi noaptea.
Bebeluşii de această vârstă au nevoie de aproximativ 14 ore de somn pe zi. Cel mai probabil acestea se vor cumula din două (dacă nu chiar trei) puiuţuri de somn pe timpul zilei, la care se adună cele 7-8 ore de somn din timpul nopţii. Ai grijă ca rutina de somn a celui mic să funcţioneze de la sine cu ajutorul următoarelor sfaturi.
1. Stabileşte o rutină care îl pregăteşte pe cel mic de culcare
Dacă nu ai făcut-o deja, începe să formezi o rutină de băgat la somn pentru a încuraja somnul liniştit. Ai grijă ca patul să fie pregătit pentru culcare şi menţine paşii din rutină simpli şî relativ scurţi. Unele activităţi care s-au dovedit a da rezultate: o băiţă, cântecele de leagăn, citirea unei cărticele sau legănatul într-un scaun, împreună. Orice ai alege, trebuie să repeţi aceeaşi activitate în fiecare seară, în aceeaşi ordine. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să se pregătească pentru un somn liniştit.
2. Ajustează orele de masă
După vârsta de patru luni, bebeluşii hrăniţi cu lapte praf nu au nevoie de mai mult de patru mese pe zi, iar cei alăptaţi nu au nevoie să primească lapte decât de 5 sau 6 ori pe zi. Acum că are nevoie de mai puţine mese, este un moment bun să le elimini pe cele din mijlocul nopţii. Modifică programul în aşa fel încât să primească ultima masă chiar înainte de culcare.
E posibil să plângă în continuare noaptea, dar la această vârstă deja îl poţi calma cu vorbe liniştitoare sau un cântecel în loc de biberon.
3. Menţine-l în siguranţă
La această vârstă riscul de SMSS (Sindromul morții subite la sugari) este în scădere, dar este încă obligatoriu să-l culci pe spate şi să scoţi orice obiecte moi (perne, pături şi animăluţe de pluş) din pătuţ.
Majoritatea bebeluşilor învaţă să se rostogolească de pe spate pe burtică înainte de 6 luni. Dacă micuţul tău se rostogoleşte în timpul nopţii, nu-ţi face griji: nu e nevoie să-l muţi în timp ce doarme.
Atât tu, cât şi micuţul tău probabil dormiţi mai mult în timpul nopţii, dar poţi să te aştepţi la sughiţuri. Dacă apar întreruperi ale somnului, respectă în continuare programul – şi speră ca noaptea următoare să fie mai liniştită!
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: