7 lucruri pe care tu le poți controla ca să eviți nașterea prematură

Ce poți face pentru a evita nașterea prematură? Există câteva lucruri pe care chiar tu le poți controla. În primul rând, nașterea prematură înseamnă nașterea înainte de săptămâna 37 de sarcină.

Unul din 10 copii se naște prematur în România. E drept că există factori predispozanți pentru nașterea prematură, dar există și câteva lucruri pe care chiar tu le poți controla.

  1. În primul rând mergi la medic. E foarte important să mergi la medic încă din momentul în care îți dorești un bebeluș. Vizitele în perioada de preconcepție, îngrijirile medicale, toate acestea te vor ajuta să ai un plan corect pe timpul sarcinii.

  2. Respectă intervalul dintre sarcini de cel puțin 18 luni.

  3. Fă sport. Se pare că activitatea fizică scade riscul de naștere prematură cu 10-14% față de inactivitatea fizică. Durata optimă este de 2-4 ore pe săptămână.

  4. Ai grijă la ceea ce mănânci. Păstrează-ți o greutate optimă pe parcursul sarcinii, pentru că atât obezitatea, cât și malnutriția și dieta, de exemplu, sunt factori predispozanți pentru nașterea prematură.

  5. Oprește fumatul, dacă fumezi, sau redu țigările pe cât posibil.

  6. Este deja cunoscut că stresul activează mecanismele responsabile de contracțiile uterine. Așa că încearcă să socializezi cât mai mult și diferite terapii de relaxare s-ar putea să funcționeze, cum ar fi terapia prin muzică, exercițiile de respirație, meditația, yoga, orice simți că îți face bine.

  7. Și, nu în ultimul rând, ai încredere în corpul tău. Trebuie să recunoști semnele și simptomele unui travaliu prematur. O contracție uterină înseamnă întărirea, dureroasă sau nu, a uterului. Scurgeri vaginale apoase pot însemna ruptura prematură a membranelor. Durere la nivelul simfizei pubiene poate însemna că bebelușul a coborât. Toate acestea semnifică un travaliu prematur, pe care medicul tău îl poate opri. Pentru că nu orice travaliu prematur înseamnă și naștere prematură. Ai grijă de tine, pentru că fiecare zi contează.

Consimțământ Cookie-uri