5 sugestii pentru a te asigura că micuţul tău şi animalul de companie se joacă frumos

Este dificil să îţi dai seama ce să crezi când vezi un copilaş făcând rău unui animal de companie. Deşi noi adulţii ştim că acest lucru e greşit, pentru un copilaş lucrurile stau puţin diferit.

1. Vârsta poate fi un factor

În cazul unui copilaş mai mic de 2 ani, jocul brutal cu un animal de companie rezultă de obicei din faptul că este nerăbdător să afle mai multe, să interacţioneze şi să capete o reacţie de la animăluţ.

Copiii atât de mici nu înţeleg cu adevărat sau nu ţin minte concepte precum „Fii blând“ sau „Mângâie frumos“. Modelează comportamentul corect faţă de animal, dar nu te încrede că lecţia va rămâne în mintea copilaşului. La vârsta aceasta, copilaşii nu prea înţeleg conceptul de cruzime, aşa că supraveghează şi împiedică interacţiunea prea entuziastă.

2. Supraveghează

Rareori un copilaş are parte de un nou animal de companie la vârsta aceasta, aşa că ar fi bine să mai aştepţi câţiva ani până să iei un animal în casă, dacă nu ai deja unul.

În cazul în care animaluţul era membru al familiei încă dinainte de naşterea micuţului, sau dacă îi aparţine unui frăţior sau surioare mai mari, nu te aştepta că va învăţa prea mult, ci aşteaptă-te la curiozitate brută. Animăluţele precum hamsterii, iepuraşii şi pisicuţele sunt frumoase de privit, însă nu şi de îmbrăţişat de către copilaş! Evită rănirea ambilor, ţinând animăluţele micuţe în cuşcă.

3. Înţelege gelozia

Uneori, cauza acestei brutalităţi poate fi gelozia. Câteodată, un animal de companie sau un copilaş foarte mic devine gelos pe atenţia pe care o acordă adultul celuilalt. Dacă le-ai inspirat dragoste şi loialitate, o oarecare doză de invidie este inevitabilă, aşa că ai grijă - animalele în mod normal docile şi copilaşii se pot ataca reciproc!

4. Începe acum să-l înveţi

După vârsta de 2 sau 3 ani, copilaşii chiar pot învăţa cum să se poarte corect cu un animal de companie, dar încă nu pot înţelege ce simte animalul. Poate că vor putea înţelege ce să se joace cu animăluţul, însă nu şi cum să se joace. La vârsta aceasta, copilaşul va şti ce înseamnă „Aruncă-i mingea şi spune „Aport!““, însă probabil că nu vor înţelege concepte precum „Fii blând“ sau „Fii cuminte“.

Este mai important să dai exemple decât să doar să spui la vârsta aceasta, şi astfel copilaşii pot învăţa şi reţine cum să se poarte în preajma unui animal. Duritatea neintenţionată poate fi parte din procesul de învăţare, dar este nevoie ca un părinte să îl înveţe pe copilaş moduri specifice, potrivite, de a se purta cu animalele.

5. Fii atentă la cruzimea intenţionată

Un copilaş mai mare de 3 ani înţelege conceptul de a fi blând faţă de un animal, dar faptul că încă răneşte regulat şi cu intenţie un animal este o cu totul altă problemă. Acest copilaş ar putea fi foarte furios în legătură cu ceva anume şi se răzbună pe animal.

Fii atentă la ce transmite prin comportamentul său. Uneori, acest tip de comportament apare ca reacţie la stres, la o schimbare din casă sau în apropiere de orice eveniment important. Vorbeşte cu copilaşul tău despre îngrijorările pe care le ai şi vezi dacă găseşti vreo problemă de fond. Totuşi, ca întotdeauna, nu ezita să vorbeşti cu medicul său sau cu un specialist care te poate ajuta să afli ce se ascunde în spatele agresivităţii sale.

Consimțământ Cookie-uri