Gătitul alături de copilașul tău
Majoritatea copilașilor și juniorilor adoră să fie „ajutoare” în bucătărie. Și chiar dacă acea pereche în plus de mâini s-ar putea să încetinescă un pic procesul și să provoace mai multă dezorganizare, să-i prezinți micuțului tău gătitul poate fi o modalitate drăguță de a vă apropia și a petrece timp împreună.
Bonus: Implicarea celui mic în pregătirea mesei poate ajuta chiar la încurajarea copilașului de a stabili obiceiuri sănătoase de a mânca și a încerca noi sortimente. Iată cum poți profita din plin de timpul tău cu bucătarul junior.
Alege o rețetă ușoară
Când alegi ce să gătești, gândește-te la vârsta celui mic și la nivelul său de dezvoltare, evitând felurile complicate sau care ocupă mult timp. Alege ceva cu doar câteva ingrediente și câțiva pași simpli, cum ar fi un parfait cu fructe și iaurt.
Pentru că celor mici le place să-și bage degetele în guriță, evită orice îi poate expune la ingrediente negătite care să presupună un risc, precum aluatul de prăjiturele făcut din ouă crude.
Faceți cumpărături împreună
Mersul la cumpărături după legume cu un copilaș agățat de tine poate face ieșirea mai lungă, dar poate fi distractiv și educativ să găsiți ingredientele de care aveţi nevoie pentru a găti un fel de mâncare împreună. Ajută dezvoltarea copilașului tău făcând din mersul la cumpărături o experiență de învățare.
Pe măsură ce iei diverse obiecte de pe raft, vorbește despre cum pot acestea adăuga gust mâncării alese („Murele acestea vor ajuta să facem brioșele dulci!”), întreabă-l pe cel mic dacă vrea piper roșu, galben sau verde în salată, sau dă-i o lecție instructivă de scriere arătând literele de pe pachete („Zahăr începe cu litera Z”).
Găsește sarcini ușoare
Activitățile în bucătărie potrivite pentru copilași (sub supraveghere atentă) pot include clătirea fructelor, adăugatul zahărului sau al altor ingrediente, amestecatul, pasarea și întinsul produselor. Un joc distractiv pentru un copilaș mai mare este să pună murele pe clătitele făcute pentru a crea fețe zâmbitoare sau prima inițială a numelui său.
Supraveghează totul
Precauțiile de siguranță și supravegherea constantă sunt elemente cheie. Fă-l pe cel mic să știe ce anume este în regulă să folosească și să atingă, și ce este în afara granițelor, cum ar fi brațele rotitoare ale mixerului, ustensilele ascuțite sau suprafețele fierbinți, precum aragazul sau cuptorul. Asigură-te că ții mereu mânerele cratițelor spre interior, pentru a evita accidentele.
Laudă talentele la gătit ale celui mic, pe măsură ce gustați diverse mâncăruri împreună și faceți tot posibilul să ignorați făina de pe podea, sau cana de lapte vărsat. Important este că îi crești micuțului tău încrederea în sine, încurajându-l să stăpânească noi abilități și chiar să încerce noi mâncăruri. Bon appétit!
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: