Importanța diferitelor tipuri de joacă

Nu toate jocurile sunt la fel! Fie că există o diferență de reguli sau de rezultate, dacă urmărești cu atenție diferitele jocuri care îl pasionează pe micuțul tău vei vedea cum interacționează cu lumea.

Joaca simbolică

Pentru un bebeluș sau un copilaș, un cub este un cub. Dacă are mai mult de unul, s-ar putea să le pună unul peste altul sau să le destrame. Dar odată ce împlinește doi anișori, poate să înceapă să folosească cuburile la mai mult de atât. În ochii lui pot deveni căsuțe, mașini sau orice își dorește.

Jucăriile devin simboluri pentru alte obiecte. Copilașul tău s-ar putea să încerce să își hrănească păpușa ca și cum ar fi un alt bebeluș. Dacă privești cu atenție, ai să observi cum câteodată își ține păpușile sau ursuleții de pluș în același fel în care îl ții tu pe el.

Această modalitate de reprezentare simbolică îți arată cât de complex devine procesul lui mental. Îi permite de asemenea să se pregătească pentru sau să facă față unor situații neobișnuite. De exemplu, un pediatru priceput care trebuie să verifice urechiușele micuțului pentru infecții ar putea să înceapă prin verificarea urechilor păpușii cu care a venit la consult. Acest lucru îi permite micuțului să anticipeze ce urmează și îl ajută să treacă peste frici.

Joaca în paralel

Copilașii au nevoie de parteneri de joacă, și cu toate acestea se joacă altfel decât o fac copiii mai mari. Pune doi copilași de 1 an și jumătate în aceeași cameră, cu jucării asemănătoare, și vei observa că nu par să își acorde prea multă atenție unul altuia.

Dar la o privire mai atentă, vei vedea că dacă unul pune mâna pe un tractor, celălalt va face la fel. Dacă primul copil se uită la tractor și zice „nu” (cuvântul preferat al unui copilaș), cel mai probabil al doilea îl va imita și va zice la rândul lui „nu!”

Consimțământ Cookie-uri