Joaca cu mânuțele și cântece de leagăn pentru cei mici
Cântecele de leagăn și mângâierile sunt două activități care se împletesc perfect și îl vor face pe cel mic fericit. Citește articolul pentru idei de cântecele pentru moment de apropiere şi alint cu puiuţul tău.
Cum să te joci
„Purcelușul ăsta mic s-a dus la piață” (Tradițional, originar din Marea Britanie, America de Nord)
Purcelușul ăsta mic s-a dus la piață. (scutură ușor degetul mare al bebelușului) Purcelușul ăsta mic a rămas acasă. (scutură ușor următorul deget și tot așa) Purcelușul ăsta mic a mâncat friptură. Purcelușul ăsta mic n-a mâncat nimic. Purcelușul ăsta mic a plâns tot drumul spre casă (gâdilă-l peste tot)
Cântă-i acest cântecel tradițional celui mic în timp ce îi schimbi scutecele. Atinge-i fiecare deget pe rând, începând cu cel mare. Când ajungi la cuvântul „casă” gâdilă-l peste tot și privește-l râzând în hohote.
„Ursul” (Tradiţional, originar din Marea Britanie)
Merge ursul pe cărare (plimbă-ți degetele pe burtica lui) Și caută de mâncare Pentru ursuleții mici Și pe-acolo și pe-aici (fă un cerc pe burtica lui) Ba și-aici,și-aici și aici...(gâdilă-l peste tot)
Bebelușul tău va fi încântat de acest cântecel vioi pentru că se sfârșește cu un gâdilat surpriză. Începe prin a-ți plimba degetele pe burtica lui, apoi fă cercuri din ce în ce mai mari când ajungi la „și pe-acolo, și pe-aici”. La sfârșit, gâdilă-l sub bărbie și mânuțe.
”Jack din cutie” (Tradiţional, originar din Statele Unite)
Jack din cutie tace chitic (acoperă-ți ochii) Nicio suflare ori rază de soare Ce întuneric, nu se vede nimic! Deschide capacul și afară, hop, sare” (aruncă-ți mâinile în aer)
Cei mici adoră acest joc exuberant de-a v-ați ascunselea. Arată-i puiului tău cum să își acopere ochii, apoi rostește primele replici șoptit, pentru a seta atmosfera. Adaugă un dram de anticipație cu a treia replică, apoi aruncă-ți mâinile în aer și zi ultima replică mai tare. Micuțului îi va plăcea așteptarea urmată de ieșirea lui Jack din cuie!
„Trece moşul prin salon”
Trece moşul prin salon (cu degetul arătător atinge bărbiţa, obrajii, fruntea bebeluşului) Şi apasă pe buton. Şi butonul face: ţîrrrrrr (şi acum nasul)
Jocul cu făţuca
Barbă-bărbioară (pune degetul în dreptul bărbiei...) Gură-guralină (...al gurii) Nas-carabas (...al nasului) Ochi-bazaochi (...al ochilor) Sprâncene-coţofene (...al sprâncenelor) Frunte-vălătuc (...al frunţii) Şi haţ de ţuţurug! (şi apucă-l pe cel mic uşor de moţul din frunte)
„Pisicuță pis pis pis” (Tradițional, originar din România) Pisicuță pis-pis-pis Te-am visat azi noapte-n vis Te spălam, te pieptănam, (mângâie-l pe cel mic pe căpuşor) Fundă roșie-ți puneam. Dară tu te-ai supărat, Pe obraz m-ai zgâriat Pisicuța draga mea De ce ești atât de rea?
Nu sunt rea, sunt doar micuță Ia să-ți mai dau o lăbuță. (pupă mânuţa bebeluşului tău)
Educație și creștere
Cu ajutorul muzicii, bebelușul tău își însușește capacitatea de a face diferența între diferitele sunete, o abilitate esențială în dezvoltarea limbajului și, mai târziu, în învăţarea de a citi. Fredonând cântecele pe parcursul zilei îl ajuți să identifice și să răspundă la diferite sunete, tonalități și modele de limbaj.
Acest lucru contribuie de asemenea la dezvoltarea unei strânse legături emoționale și sociale cu copilul tău. Joaca cu mânuțele, vorbele cu rime și cântecele simple, repetitive, sunt importante pentru dezvoltarea limbajului și a memoriei micuțului, pe măsură ce învață să anticipeze, să prezică, să atașeze cuvinte și înțelesuri diferitelor activități.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: