Este cel mic pregătit să înceapă să folosească olița?
Cu toate că poate părea o provocare, toate mamele trec prin acest moment, și nici nu trebuie să fie o corvoadă. Este vorba doar de folosirea oliței, iar dacă puiuţul tău are între 1 an și jumătate și 2 ani și jumătate, probabil te gândești la un singur lucru: de unde să încep?
Cu toate că unii copii se adaptează la acest pas destul de repede, alții ar putea avea nevoie de ceva grijă și atenție în plus. Relaxează-te, respiră adânc și urmează instrucțiunile de mai jos. O să îți feliciți bebelușul pentru o treabă bine făcută mai repede decât îţi imaginezi.
1. Alege-ți un moment bun să începi
Nu are niciun sens să încerci să îl înveți pe cel mic să folosească olița înainte să fie pregătit (și nu înainte ca tu să fii pregătită!). Pur și simplu nu o sa meargă. Când vine vorba despre propria ta răbdare, dacă treci printr-o perioadă stresantă – ca o mutare, de exemplu – ar fi mai bine să aștepți până când poți să acorzi acestui exercițiu atenție deplină.
Din fericire, semnele că cel mic este pregătit să folosească olița sunt destul de evidente, dacă știi unde să le cauți.
Pentru început, bebelușii care sunt pregătiți să înceapă să folosească olița pot să respecte instrucțiuni simple. Încearcă să o iei ușor, lăsându-l să exerseze lucruri simple, cum ar fi îmbrăcarea și dezbrăcarea lenjeriei sau a scutecului.
Treptat, treci la sarcini mai dificile, cum ar fi echivalarea ideii de a-și da jos scutecul cu aceea de a sta pe toaletă. În această perioadă, cel mic s-ar putea să înceapă să-ți spună când are nevoie să meargă la baie – mai ales dacă i-ai arătat și explicat cum se folosește corect o toaletă (ceea ce e întotdeauna o idee foarte bună).
S-ar putea chiar să încerce să folosească toaleta singur, moment în care trebuie să fie lăudat.
2. Implică-l pe cel mic în proces
Cu toate că va trebui să te documentezi despre cel mai bun echipament (oliță, scaun adaptor, etc.) pentru cel mic, implicarea lui în alegerea finală este o modalitate ușoară de a-l entuziasma în legătură cu folosirea oliţei.
Odată ce ai hotărât ce tipuri de obiecte i se potrivesc cel mai bine, lasă-l pe el să aleagă dintr-o serie de culori și forme diferite. Îi va plăcea să se simtă implicat și să știe că olița este numai a lui.
3. Nu te lăsa descurajată
Ca multe alte lucruri când vine vorba de bebeluși, răbdarea este elementul cheie. Ține minte că fetițele au tendința să învețe să folosească olița mai repede decât băiețeii, și poate să dureze până la câteva luni până se obișnuiesc cu activitatea și ajung să o desfăşoare singuri. Încearcă să îți păstrezi calmul (și un dram de umor pe cât posibil), și totul va fi bine.
4. Fii pregătită pentru obstacole
Este absolut normal ca cel mic să întâmpine câteva probleme pe drumul spre folosirea perfectă a oliței, iar felul în care vei gestiona aceste momente este foarte important. Nu te enerva niciodată și nu îl pedepsi pe cel mic pentru un accident. În schimb, fii pozitivă și explică-i că se mai întâmplă. Apoi amintește-i că data viitoare când simte nevoia să facă, ar trebui să nu uite să își folosească olița cea nouă și distractivă.
Ține minte: încet și sigur este secretul pentru a câștiga cursa cu oliţa. Încearcă să te bucuri de aceste zile și ține minte că va trebui să îl înveți să folosească olița o singură dată. În curând acest episod n-o să fie decât o amintire îndepărtată.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: