Trei semne că cel mic este gata să se familiarizeze cu olița
Ca majoritatea mămicilor, probabil ai început numărătoarea inversă a zilelor până când cel mic va începe să folosească oliţa. Dar este important să nu-l grăbești pe cel mic în această etapă.
Chiar dacă vârsta medie pentru familiarizarea cu olița este între doi și trei ani, alți micuți s-ar putea să fie în scutec la vârsta de patru ani. Fiecare bebeluş este diferit!
Din fericire, puiuțul tău îți va da semnele că este gata să scape de scutece și să învețe metoda copiilor mari de a folosi toaleta. Ține minte următoarele sfaturi în materie de folosire a oliței în timp ce te îndrepți către această nouă etapă a dezvoltării copilașului tău.
1. Uită-te după o schimbare în comportamentul de la baie
Pe măsură ce micuțul tău începe să câștige controlul nevoilor sale, vei observa că scade numărul scutecelor cu care ai de-a face. Aceasta este o undă verde pentru a începe familiarizarea cu olița.
Aproape în același timp, mulți micuți s-ar putea să evite să-și umple scutecul în public, și mai degrabă să vrea să facă asta în privat. Așa că nu fi surprinsă dacă-ți găsești micuțul chircit într-un colț sau singur în dormitor imediat după ce-și umple scutecul. Scopul tău: Prinde-l chiar înainte să-și facă nevoile și sugerează-i cu blândețe să stea pe oliță pentru a vedea ce se întâmplă.
2. Reacția micuțului la o schimbare de scutec umezit sau murdar
Pe măsură ce copilașul tău devine mai conștient de felul în care funcționează corpul său, va evidenția faptul că are nevoie să-i fie schimbat scutecul fie arătând către acesta, fie spunând că și-a făcut nevoile. De asemenea, probabil va deveni repede frustrat sau inconfortabil după ce face asta, și s-ar putea să încerce să-și dea singur jos scutecul. S-ar putea să ți se pară ciudat sau jenant, dar îl poți ajuta pe cel mic să facă legătura cu olița, permițându-i să stea în baie cu tine atunci când folosești toaleta.
3. Micuțul tău își declară independența
Pe măsură ce micuțul tău devine mai independent, va vrea să încerce să facă totul de unul singur – inclusiv să se ocupe de nevoile sale. Această mișcare către a se comporta ca un copil mare va fi evidentă: Țipete de „Vreau să fac asta eu!” și rezistența la ajutorul tău în activități ca pusul pijămăluţelor sunt indicii că micuțul tău s-ar putea să fie gata de familiarizarea cu olița.
Amintește-ți că toți copilașii sunt diferiți și a-ți forța micuțul să se familiarizeze cu olița poate avea efecte reverse. Răbdarea și dedicarea pot ajuta la asigurarea succesului în familiarizarea cu olița, dar, până atunci, fii gata să lansezi multe laude – și poate chiar să și ții la îndemână rezervele de materiale pentru curățare.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: