Când încep bebelușii să vorbească?

Primele cuvinte ale bebelușului tău sunt extrem de speciale și marchează debutul explorării și înțelegerii lumii din jurul său. Cu siguranță te întrebi cu nerăbdare când va începe micuțul să vorbească!

Continuă să citești pentru a afla mai multe despre procesul de învățare a vorbirii la bebeluși, de la gângurit până la primele cuvinte și multe altele.

Când spun bebelușii primele cuvinte?

Este dificil de anticipat exact când vor rosti bebelușii primele cuvinte. Unii o fac mai devreme, în timp ce alții mai târziu! De obicei, în jurul primei aniversări, pot apărea două, trei cuvinte care să iasă în evidență din tot gânguritul bebelușului.

Încă din primele luni de viață, bebelușii încep să exploreze sunetele prin gângurit. Acesta implică producerea repetată a unor sunete simple și silabe precum "ba-ba", "ma-ma", "da-da". Gânguritul este o parte normală a dezvoltării vorbirii și îi ajută pe bebeluși să-și exerseze mușchii limbii și gurii.

Primele cuvinte ale bebelușului tău ar putea să includă numele unui animal de companie al familiei, un obiect familiar sau o jucărie preferată.

În această perioadă, cea mai mare parte a comunicării copilului tău va consta încă în gângurit sau alte semne non-verbale, cum ar fi râsul, plânsul, împingerea și arătarea cu degetul. Cu toate acestea, chiar și înainte de a începe să rostească cuvinte clare, bebelușul tău înțelege mai mult decât ai crede și își dezvoltă treptat vocabularul, deschizând o nouă formă de comunicare.

Când încep bebelușii să învețe să vorbească?

Bebelușul tău începe să învețe să vorbească mai devreme decât crezi, dar este nevoie de timp pentru a-și construi un vocabular și pentru a-și dezvolta mușchii necesari pentru formarea cuvintelor.

Iată câteva dintre etapele învățării vorbirii, împreună cu vârstele aproximative la care copilul tău ar putea să le atingă. Este important să ții cont că aceste vârste nu sunt fixe. S-ar putea ca bebelușul sau copilul tău să atingă anumite etape mai devreme sau mai târziu față de cele descrise aici.

Dacă ai îndoieli în ceea ce privește evoluția normală a bebelușului tău sau ai întrebări despre dezvoltarea vorbirii acestuia, cere sfatul medicului pediatru sau al unui specialist în sănătatea copiilor.

  • Sunetele timpurii: 0-6 luni;

  • Gânguritul sau „vorba de bebeluș”: 6-12 luni;

  • Primele cuvinte: 12-18 luni;

  • Învățarea vorbirii: 18 luni și mai mult.

Încă de la o vârstă foarte fragedă, bebelușul tău va începe să reacționeze la vorbire și la alte semnale. Probabil vei observa cum își îndreaptă atenția către vocea ta și îți urmărește fața cu interes. Chiar și bebelușul tău nou-născut emite o varietate de zgomote diferite, cum ar fi plânsul, oftatul, râgâitul, pentru a exprima diferite lucruri, cum ar fi foamea, disconfortul sau mulțumirea.

De exemplu, sunetele scoase în timpul suptului, râgâiturile și murmurările de mulțumire pe care le auzi când bebelușul tău se hrănește, contribuie la procesul prin care acesta învață să controleze fluxul de aer peste coardele vocale.

Între 2 și 4 luni, copilul tău ar putea începe să reacționeze la vocea ta. Poate plânge dacă faci o exclamație bruscă sau să gângurească de bucurie dacă faci un sunet pe care bebelușul tău îl găsește amuzant. Fiecare bebeluș are un mod unic de comunicare și poate emite sunete diferite în funcție de starea lor și de nevoile lor specifice.

Sunetele pe care le face bebelușul tău în această perioadă pot să nu fie inteligibile, dar sunt foarte importante pentru că bebelușul tău învață cum să controleze fluxul de aer din plămâni și începe să își flexeze coardele vocale.

Pe măsură ce micuțul tău devine mai bun în acest sens, repertoriul va începe să se extindă cu o varietate de sunete. Pe lângă faptul că sunt foarte drăguțe, aceste sunete marchează un moment important: bebelușul tău își dezvoltă mușchii necesari pentru vorbire. Puțin mai târziu, bebelușul tău poate începe să experimenteze și folosirea buzelor pentru a emite diferite sunete.

Dad playing with baby

Când încep bebelușii să gângurească?

Bebelușii sunt atrași să reproducă aceleași sunete în mod repetat. Acest "gângurit" sau "vorba de bebeluș" poate avea un sunet similar vorbirii, cu intonație crescătoare și descrescătoare pe măsură ce copilul tău își explorează vocea.

Gânguritul de obicei începe în primele luni de viață și continuă pe măsură ce copilul își dezvoltă abilitățile de vorbire. Intensitatea gânguritului crește în jurul vârstei de 6 luni, când bebelușul tău învață să combine diferite sunete pentru a forma "propoziții". De exemplu, inițial, repetă silabe simple, cum ar fi ma, da, ba, ta, care ulterior se transformă în secvențe de silabe precum "mamama", "dadada".

La această vârstă, bebelușul deja înțelege că emiterea sunetelor este o formă de comunicare și încearcă să imite intonația adulților.

Între 6 și 9 luni, bebelușul tău va începe să înțeleagă anumite lucruri pe care le spui în diverse situații. De exemplu, acum copilul tău poate răspunde la numele său sau poate să facă semn cu mâna dacă spui "la revedere".

Când încep bebelușii să vorbească clar?

Este dificil să definim termenul „clar”, deoarece vorbirea și pronunția copilului tău vor continua să se îmbunătățească în lunile și anii care urmează. Cu toate acestea, după aproximativ 18 luni, copilul tău poate utiliza în medie între 10 și 20 de cuvinte pe care le vei înțelege.

Nu te concentra prea mult pe acest interval! Micuțul tău poate avea mai multe sau mai puține cuvinte în repertoriul său, iar pe unele dintre ele le poate rosti mai „clar” decât pe celelalte. Acest lucru este normal pentru copiii de această vârstă, așa că nu-ți face griji! Vă veți înțelege unul pe celălalt, iar acesta este lucrul cel mai important pentru moment.

Pe măsură ce copilul tău se apropie de etapa cunoscută sub numele de „Vârsta lui NU ”, să nu te surprindă când va spune deja „nu” sau „al meu” destul de clar și hotărât! Copiii pot să aibă și accese de furie. Acest comportament este parte normală a dezvoltării lor și poate fi gestionat cu răbdare și înțelegere din partea părinților.

În această nouă etapă de învățare, bebelușul tău ar putea începe să așeze cuvintele împreună pentru a forma propoziții simple, precum „gata” sau „la nani”.

Va mai fi multă vorbărie fără sens pentru un timp, însă numărul de cuvinte sau fraze semnificative va crește în timp.

În medie, copilul tău ar putea începe să vorbească în propoziții simple în jurul vârstei de 2 ani. Totuși, este important să ții cont că majoritatea copiilor își dezvoltă abilitățile de limbaj în ritmul lor propriu. Unii dintre ei ar putea avea o dezvoltare mai lentă a vorbirii în cel de-al doilea an și pot atinge această etapă puțin mai târziu.

Cum îți poți ajuta bebelușul să învețe să vorbească?

Ești pregătită să încurajezi dezvoltarea vorbirii și limbajului copilului tău? Iată câteva modalități prin care poți ajuta bebelușul să înceapă să vorbească (sau să devină mai bun în acest sens) la diferite vârste:

De la 0 la 6 luni În primele șase luni de viață, interacțiunea și stimularea sunt esențiale pentru dezvoltarea limbajului.

  • Menține contactul vizual. În timp ce vorbești cu bebelușul, asigură-te că îți vede fața. Contactul vizual îl va ajuta să înțeleagă că limbajul este o formă de comunicare. Bebelușii adoră fețele, în special pe a ta, așa că ține-ți bebelușul aproape și privește-l de la o distanță mică în timp ce-i vorbești.

  • Vorbește cu el. Vorbește în mod constant cu bebelușul tău, chiar dacă pare că nu înțelege. Vorbitul îi oferă expunere la sunetele și ritmul limbajului. De exemplu, pe măsură ce treci prin rutina zilnică de schimbare a scutecelor, hrănire și baie, vorbește cu el despre ceea ce faci.

  • Cântă și recită poezii. Cântecele și poeziile simple cu ritm și melodie îl vor atrage pe bebeluș și îl vor ajuta să se obișnuiască cu sunetele limbii.

  • Imită sunetele pe care le face bebelușul tău. Atunci când imiți sunetele copilului tău, el simte că ești prezentă și interesată de ceea ce comunică. Acest lucru îi oferă un sentiment de înțelegere și conectare cu tine, consolidând legătura emoțională dintre voi.

Între 6 și 12 luni

  • Jucați-vă. În această etapă, jocurile pentru copii sunt mai simple, dar foarte importante pentru dezvoltarea lor. De exemplu, jocul cu mingea: Aruncă o minge către copilul tău și încurajează-l să o prindă și să ți-o împingă înapoi. În timp ce te joci, poți introduce cuvinte precum “minge”, “aruncă”, “prinde”, “dă-mi”, etc.

  • Oferă-i jucării care fac zgomot. Oferă-i copilului jucării care produc sunete interesante sau care fac zgomote atunci când sunt atinse sau mișcate. Acestea îi pot capta atenția și îl pot ajuta să exploreze lumea din jurul său.

  • Arătă-i lucruri noi. Introdu cuvinte noi numind lucrurile pe care le vede în timp ce le arăți cu degetul. De exemplu: „Uite, o pasăre!” sau „Uite cățelușul!”.

  • Răsfoiește cărți. Există multe cărți pentru copii doar cu imagini, dar și o carte de povești destinată copiilor cu imagini îi va capta atenția. Pur și simplu vorbește cu bebelușul despre ceea ce conține fiecare pagină.

Între 12 și 18 luni

  • Arată-i cum să pronunțe corect cuvintele. Atunci când copilul tău spune un cuvânt greșit, repetă-l corect fără să critici sau să îl corectezi direct. De exemplu, dacă spune “pato”, în loc de “pătrat”, poți răspunde: “Da, este un pătrat! Mă bucur că l-ai identificat!”

  • Dublează cuvintele noi oferind alternative. De ce să învețe un singur cuvânt nou când poți introduce două în același timp? Oferă alternative ori de câte ori poți. De exemplu, când este timpul pentru o gustare, spune: „Vrei o pară sau o banană?” în timp ce le ții pe amândouă în mâini. Majoritatea copiilor încep să rostească primele cuvinte clare, cum ar fi "mama", "tata", "apă", "jucărie". Vocabularul lor începe să se extindă și să includă cuvinte simple.

  • Încearcă câteva cântece cu acțiuni. Fă mișcare în timp ce cânți melodii precum „Păianjenul mic” sau „Roțile de autobuz” pentru că ajută copilul să-și amintească cuvintele și expresiile mai ușor.

Aceste cântece sunt excelente pentru a dezvolta coordonarea motorie și pentru a încuraja interacțiunea între părinți și copii. Nu uita să adaptezi mișcările în funcție de vârsta și nivelul de dezvoltare al bebelușului tău.

După 18 luni

În această etapă, exersarea comenzilor simple poate fi o modalitate excelentă de a stimula dezvoltarea limbajului și de a încuraja comunicarea și înțelegerea.

  • Oferă-i instrucțiuni simple! Acum, copilul tău mic înțelege comenzi simple cum ar fi: ’’Deschide cutia!’’ sau ’’Ia-ți păturica!’’

  • Repetă cuvintele pentru a-i rămâne în minte. Repetă cuvintele pe care le folosești în conversațiile cu copilul tău. Folosește cuvinte simple și clare pentru ca cel mic să înceapă să le asimileze și să le repete. Folosirea aceluiași cuvânt de mai multe ori în propoziții diferite îl poate ajuta să rețină mai ușor. Iată un exemplu: „Vrei să porți o pălărie?”, „Ce zici de această pălărie galbenă?”, „Uau, această pălărie este frumoasă și chiar ți se potrivește!”.

  • Întreabă-l unde se află anumite lucruri. Ajută-l să identifice părțile corpului prin comenzi simple. Cere-i copilului tău să arate spre nas, picior, urechi etc. sau spre alte lucruri din casă folosind propoziții care încep cu “Unde este...?”

  • Ajută-l să construiască propoziții. De obicei, bebelușii încep să adune cuvinte pentru a forma propoziții în jurul vârstei de 2 ani. Poți să-l ajuți să facă acest lucru, completând propozițiile cu cuvinte. Încurajează-ți copilul să completeze propozițiile folosind cuvinte sau fraze pe care le cunoaște sau pe care le învață în mod activ. Aceasta poate fi o modalitate distractivă și interactivă de a consolida înțelegerea limbajului și de a încuraja exprimarea și comunicarea verbală la această vârstă.

Exemple: Eu vreau ____ (de exemplu: “Eu vreau apă”, “Eu vreau jucăria mea”) Mama este ____ (de exemplu: “Mama este acasă”, “Mama este la lucru”)

Mom with daughter

Ce se întâmplă dacă bebelușul tău nu începe să vorbească?

Vârsta la care un bebeluș începe să vorbească poate varia considerabil de la un copil la altul. Unii copii își dezvoltă abilitățile lingvistice și vocabularul într-un ritm constant, în timp ce altora le ia ceva timp să devină vorbăreți.

Un copil mic care este tăcut poate cunoaște la fel de multe cuvinte ca unul care este vorbăreț, dar alege să nu le folosească. S-ar putea ca bebelușul tău să fie puțin mai timid și mai retras. De asemenea, este important de știut că, în general, gemenii își pot atinge etapele de dezvoltare ale limbajului cu aproximativ șase luni mai târziu decât bebelușii singuri, atunci când vor învăța să vorbească.

Totuși, este recomandat să consulți un specialist dacă observi că bebelușul tău are întârzieri semnificative în dezvoltarea limbajului sau dacă prezintă alte semne de îngrijorare, cum ar fi lipsa de reacție la sunete sau dificultăți în interacțiunea socială.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Vârsta medie la care bebelușii încep să vorbească variază foarte mult, însă este posibil să auzi primele cuvinte importante după vârsta de 12 luni. Cu toate acestea, există diferențe între copii, unii ar putea începe să vorbească puțin mai devreme, alții mai târziu, așa că încearcă să nu-ți compari propriul copil cu ceilalți. Micuțul tău va începe să vorbească atunci când va fi pregătit.

Cum am scris acest articol

Informațiile din acest articol se bazează pe sfaturile experților găsite în surse medicale și guvernamentale de încredere, cum ar fi National Health Service (NHS). Poți găsi mai jos o listă completă a surselor folosite pentru acest articol. Conținutul acestei pagini nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului specialist. Consultă întotdeauna profesioniști din domeniul medical pentru un diagnostic și un tratament complet.

Consimțământ Cookie-uri