Cum să îl ajuți pe cel mic să își dezvolte abilitățile motorii
Pe zi ce trece, mânuțele bebelușului tău devin din ce în ce mai abile în a executa tot felul de activități complexe. De asemenea, începe să își coordoneze privirea și mâinile, ceea ce, în timp, îi va permite să creeze tot felul de minunății.
Momentan, atunci când una dintre mâini este ocupată, probabil că și cealaltă este în mișcare. Acest efect de oglindă se va estompa pe măsură ce sistemul nervos se va maturiza.
La această vârstă, probabil că bebelușul tău își folosește ambele mâini în egală măsură, însă curând vei vedea dacă este dreptaci sau stângaci. Fii atentă ce mână folosește atunci când mănâncă sau colorează – cel mai probabil aceasta va deveni dominantă în timp. Unul dintre picioare va deveni de asemenea dominant, așa că urmăreşte-l pentru a afla pe care îl folosește pentru a lovi mingea de colo-colo.
Iată câteva moduri prin care îi poți încuraja dezvoltarea abilităților motorii:
1. Implică-l în procesul de îmbrăcare
Deschide-i puțin fermoarul de la hăinuţă și lasă-l pe el să tragă până la capăt. Lasă-l să exerseze și cu nasturii. Cu toate că pot fi o provocare, vei observa progrese în timp.
2. Pune un tacâm complet la masă numai pentru el
Probabil că micuțul deja se descurcă cu lingura și furculița. Cuțitul este în continuare o mare provocare, dar dacă îi permiți să exerseze pe mâncăruri moi va începe să deprindă mișcarea.
3. Jucați-vă cu apa
Oferă-i bebelușului ocazia de a-și exersa abilitățile de turnare a apei în cadă sau în chiuvetă. Odată ce se obișnuiește să transfere lichid dintr-o cană în alta, îl poți lăsa să facă un test la masă folosind pentru început recipiente mici.
4. Fiți creativi
Dexteritatea în continuă dezvoltare a bebelușului poate fi observată cel mai ușor atunci când desenează sau colorează cu creioane sau markere (sub supravegherea ta atentă, bineînțeles). Privește-l apucând un creion – la început va ţine creionul vertical şi își va folosi tot pumnul, apoi doar degetele.
Până la vârsta de 5 ani, cel mai probabil va stăpâni gestul de a strânge obiecte cu trei degete. Mâzgâlelile lui aleatoare încep probabil să capete o variabilă circulară. În curând, aceste cercuri se vor transforma în personaje. La început s-ar putea să semene mai mult cu nişte mormoloci, dar asta nu le face să fie cu nimic mai puţin frumoase!
Oferă-i bebelușului tău linii și forme de copiat. Probabil că acum poate să le imite doar pe cele orizontale și verticale, dar acesta este începutul unui proces fascinant: acela în care învață să își pună ideile pe hârtie.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: