De la nou-născut la preşcolar: Ce înseamnă gângurelile bebelușului tău

Vorbele și gângurelile bebelușului tău nu numai că sună adorabil, dar au și o semnificație. Chiar și atunci când este încă un prunc, sunetele pe care le scoate te pot ajuta să îți dai seama ce se întâmplă cu el.

Te întrebi ce înseamă „goo-goo” și „ga-ga”? Acest ghid al vocabularului bebelușilor de orice vârstă ar trebui să te ajute să te lămurești!

Comunicarea la o lună

Imediat după naștere, majoritatea bebelușilor comunică reacționând la stimuli. După ce a petrecut aproximativ nouă luni într-un mediu liniștit, probabil că bebelușul tău este uimit de toate aceste sunete și senzații noi.

Plânsetul lui, mișcările bruște și suspinele pot însemna că trece printr-o experiență nouă. Aceste mici semnale sunt dovada faptului că micuțul este în dezvoltare și alert. De asemenea, te pot ajuta să îți dai seama când îi este foame sau este obosit.

Comunicarea la 4 luni

Pe la 4 luni, bebelușul tău poate începe să imite sunetele pe care le-a auzit de la naștere încoace. Acest lucru este numit gângurit și este un nou semn că bebelușul tău se dezvoltă într-un ritm normal.

Ascultă când micuțul ridică sau coboară tonul vocii în timp ce gângurește; este un semn că îți imită inflexiunile vocii. Încurajează acest nou obicei vorbind încet și cu grijă cu el, pe cât de mult posibil.

Comunicarea la 6-8 luni

Intervalul de la 6 la 8 luni este o perioadă plină în dezvoltarea vorbirii bebelușului. La această vârstă, micuțul tău s-ar putea să înceapă să meargă de-a bușilea și este posibil să observi că arată spre jucării în timp ce gângurește, un prim exemplu de comunicare timpurie.

În acest stadiu rudimentar de comunicare poate fi momentul potrivit să îi prezinți micuțului tău limbajul semnelor! Ia o carte cu instrucțiuni sau caută un filmuleț pentru a putea începe să acompaniezi câteva dintre cuvintele pe care le folosești zilnic cu semne, cum ar fi „băut”, „mâncat”, „somn”, „scutec”.

Dacă începi acest proces pe la 6-7 luni, bebelușul tău s-ar putea deja să îți răspundă prin semne la 8-9 luni. În final, unii bebeluși rostesc primul cuvânt la această vârstă, de cele mai multe ori acesta fiind „mama” sau „tata”.

Comunicarea la 12-18 luni

Probabil că micuțul tău va învăța câteva cuvinte noi pe parcursul lunilor următoare. S-ar putea chiar să înceapă să imite conversația, gângurind cu pauze și „răspunzându-ți” după ce îl întrebi ceva.

Cu toate că vocabularul lui este încă limitat la această vârstă, să știi că înțelege destul de multe din ce-i spui – așa că nu te opri din vorbit pentru a-l ajuta să își dezvolte limbajul!

Comunicarea la 18-24 luni

Acum că micuțul tău stăpânește destul de multe cuvinte, va începe să le pună cap la cap pentru a forma propoziții (în genul „Gata asta!”). Pe măsură ce își dezvoltă capacitatea de a spune ce vrea („Lapte, mami!”) sau ce îi face plăcere („Vreau leagăn!”), îți vei da seama că devine mult mai ușor să comunici cu el - un pas important pentru amândoi.

Ca toate momentele cheie în dezvoltarea bebelușilor, nu uita că fiecare copil își formează limbajul în propriul ritm și mod. Puiuțul tău este unic și poate avea nevoie de mai mult sau mai puțin timp decât alții pentru a face gesturi și a scoate sunete. Mai repede decât crezi, micuțul tău va fi în perioada vorbăreață a preșcolarului, iar liniștea și pacea vor fi de domeniul trecutului.

Consimțământ Cookie-uri