Dezvoltarea bebelușului: de la 21 la 23 de luni

Aproape ai ajuns la Teribilul Doi! Află cum îl poți susține pe micuțul tău de 21-23 de luni pe parcursul acestor schimbări interesante.

În ultimele câteva luni, te-ai bucurat de dezvoltarea rapidă a coordonării mișcărilor de care dă dovadă micuțul tău, de o capacitate de concentrare mai mare și de o percepție mai complexă a lumii din jurul său. Acum că a ajuns în luna a 21-a, aceste abilități vor continua să se dezvolte.

În jurul acestei vârste, micuțul depune eforturi și pentru o mai mare independență. Încurajează această atitudine. Atâta vreme cât e în siguranță, lasă-l să se ocupe singur de unele responsabilități, cum ar fi spălatul pe dinți sau adusul lucrurilor.

Munca din spatele jocului La această vârstă, jocul este activitatea cea mai importantă pentru micuțul tău, precum și principala sa modalitate de a învăța cum să se integreze în lume. Deși este în întregime concentrat asupra lui în acest moment, micuțul începe să deprindă încet abilitățile care îl vor ajuta să se adapteze social ulterior. Profită de această nouă atitudine urmând următoarele sfaturi:

Lasă-l să urmeze ordine. Vestea bună este că micuțul tău începe să înțeleagă instrucțiuni simple, ceea ce face joaca mai interesantă. Exersează instrucțiuni în doi pași, cum ar fi: ”Lovește mingea și vino repede la mama”, sau ”Strânge jucăriile și pune-le în această cutie.”

Încurajează imitarea. Micuții la această vârstă adoră să imite ceea ce fac adulții, cum ar fi măturatul podelelor. Îi poți da o mătură ca să te poată ajuta. Apoi arată-i cum să-și ducă jucăria preferată la culcare la fel cum faci tu cu el.

Mergi afară. Mersul afară îi dă micuțului ocazia să alerge, să se cațere și să sară – abilități importante care îl ajută să-și îmbunătățească coordonarea. De asemenea, va deveni mai jucăuș. Profită la maxim de locul de joacă din parc. Plimbă-l în spate. Dar fii cu ochii pe el atunci când aleargă.

Invită alte mămici și copii în vizite de joacă. Desigur, se poate ca micuțul tău să se gândească doar la el. Dar nu lăsa asta să te descurajeze de la a invita alți copii la joacă. Interacțiunea cu alți copii este cea mai bună metodă prin care poate învăța să socializeze. Atâta timp cât sunt în siguranță, lasă-i să hotărască singuri felul în care se joacă împreună, chiar dacă mai mult se joacă singuri unul lângă celalalt decât interacționează între ei.

Consimțământ Cookie-uri