Dureri de burtă la copii mici

Deși durerile de burtă sunt frecvente la copii și reprezintă motivul a 5-10% din toate vizitele la medic sau la urgențe, rareori sunt un motiv serios de îngrijorare. De obicei, sunt cauzate de o infecție virală și dispar în câteva zile. Cu toate acestea, dacă copilul tău se plânge de dureri de burtă în mod regulat, ar putea fi un semn al unei probleme mai serioase. Consultă următoarele cauze comune ale durerilor de stomac la copii pentru a știi când trebuie să consulți medicul specialist.

Observă semnele

Este normal ca fiecare copil să aibă din când în când dureri de burtă, însă există anumite semne pe care ar trebui să le observi și să le comunici medicului pentru a ajuta la gestionarea situației. Deși poate părea surprinzător, gravitatea durerii nu este neapărat cea mai importantă problemă. Gazele blocate într-o buclă intestinală pot provoca țipete bruște, iar dacă nu prezintă febră, nu vomită, o relaxare într-o baie caldă îl va face să-ți revină.

Semnele de îngrijorare care pot indica o problemă mai severă includ:

  • Un ritm de creștere a durerii pe parcursul mai multor ore, care îl face pe copil să nu poată sta drept, să nu îți permită să îi atingi burtica sau să se miște;

  • Durere abdominală asociată cu febră ridicată;

  • Vărsături, în special de culoare maro, verde/galben sau cu sânge;

  • Un abdomen umflat: un abdomen balonat care iese în afară mai mult decât este normal;

  • Durere la urinare;

  • Prezența sângelui sau puroiului în urină sau urină de culoare maro închis;

  • Prezența sângelui sau a puroiului în scaun sau scaune de culoare închisă cu mucus.

Dacă copilul tău prezintă oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie să consulți imediat medicul specialist.

De asemenea, poți încerca să identifici dacă durerea este generalizată, localizată sau de tip crampă. Durerea generalizată este frecventă în cazul indigestiei, gazelor, constipației sau unui virus stomacal, în timp ce durerea localizată poate apărea în cazul problemelor cu apendicele, vezica biliară, ovarele și testiculele sau poate indica o hernie sau un ulcer la stomac. Pe de altă parte, durerea asemănătoare crampelor este cauzată de obicei de gaze și este adesea urmată de diaree.

Alte semne că cel mic se confruntă cu dureri de stomac pot include agitație, pierderea poftei de mâncare și aducerea picioarelor spre burtică.

Pe scurt

Tipul de durere resimțită de copilul tău poate oferi indicii cu privire la ceea ce se întâmplă în corpul său. Durerea generalizată indică adesea probleme digestive și virale, în timp ce durerea localizată sugerează de obicei o problemă într-o anumită zonă. Durerea asemănătoare crampelor poate fi atribuită gazelor și balonării și poate fi urmată de diaree. Dacă copilul prezintă oricare dintre semnele îngrijorătoare enumerate mai sus, te rugăm să consulți medicul specialist pentru a afla cauza durerii.

Cauzele posibile ale durerii de burtă la copii

După cum s-a menționat anterior, durerea de burtă este absolut normală la copii și nu ar trebuie să te alarmeze. Pentru a-ți calma îngrijorarea, citește următoarea sinteză a celor mai frecvente cauze ale durerilor de burtă la copiii mici, împreună cu sfaturi care să te ajute la identificarea situațiilor în care poate fi vorba de ceva grav și care necesită asistență medicală:

Constipația

Constipația este unul dintre cele mai frecvente motive care stau la baza durerilor de burtă la copii. Atunci când sunt constipați, copiii mici pot avea scaune rare, tari și uscate. Dacă acest lucru se întâmplă în mod regulat sau atunci când merg la toaletă, poate indica faptul că alimentația copilului tău trebuie modificată. Este important să te asiguri că micuțul tău primește suficiente fibre în alimentație și că bea destule lichide pentru a-și menține echilibrul. Oferă-i copilului tău o varietate de fructe și legume, împreună cu alimente din cereale integrale și multe lichide.

Dacă cel mic începe să meargă la toaletă prea devreme sau simte presiune în timpul procesului s-ar putea să se simtă descurajat și să își rețină scaunele.

În timp, încurajându-l, micuțul tău va începe să se bucure de o varietate de alimente bogate în fibre și să se obișnuiască să folosească toaleta.

Constipația poate fi și rezultatul altor factori:

  • Schimbările în rutină care provoacă stres (călătorii, mutare, începerea unei noi grădinițe etc.);

  • Medicamente;

  • Alergii la lapte sau sensibilități alimentare;

  • Afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi tulburările metabolice (rare);

  • Dacă copilul este constipat de mai mult de două săptămâni sau dacă se plânge zilnic de dureri, prezintă sânge în scaun, are febră și/sau pierdere a poftei de mâncare, ar trebui să consulți medicul pediatru pentru a identifica cauza exactă a problemei.

Pe scurt

Dacă copilul tău se confruntă cu dureri de burtă, este posibil să fie din cauza constipației. Aceasta poate apărea în timpul antrenamentului la toaletă, din lipsa fibrelor sau a lichidelor necesare în alimentație. Alte posibile cauze ale constipației includ stresul, alergiile alimentare, medicamentele și afecțiunile de sănătate subiacente.

Dureri de burtă la copii mici

Alergiile și intoleranțele alimentare

La fel ca și adulții, unii copii se pot confrunta cu probleme digestive ca urmare a alergiilor, intoleranțelor și sensibilităților alimentare. Alimentele cele mai predispuse să declanșeze o reacție alergică la copii sunt:

  • Laptele de vacă;

  • Ouăle;

  • Alimentele care conțin gluten, inclusiv grâul, orzul și secara;

  • Nucile și alunele;

  • Semințele;

  • Soia;

  • Crustaceele;

  • Peștele.

Dacă micuțul tău suferă de alergii, intoleranțe sau sensibilități la anumite alimente, poate prezenta dureri de burtă, inclusiv gaze, balonare, indigestie și diaree.

Trebuie să ții cont că există o diferență între intoleranțele sau sensibilitățile alimentare și alergiile alimentare. Primele nu vor declanșa un răspuns imunitar, dar totuși pot provoca micuțului tău dureri de burtă. Pe de altă parte, reacțiile alergice pot produce alte simptome care însoțesc durerea de burtă. Printre acestea se numără strănutul, nasul care curge sau se înfundă, ochii roșii, mâncărimi și lăcrimare, respirația șuierătoare și tuse, o erupție cutanată roșie cu mâncărimi și simptome accentuate de eczeme sau astm.

Consultă medicul specialist al copilului tău dacă ești îngrijorată de alergiile alimentare sau dacă micuțul tău continuă să aibă dureri de burtă după ce mănâncă anumite alimente. Dacă cel mic prezintă simptome severe de alergie alimentară, cum ar fi umflături, probleme de respirație sau pierderea cunoștinței, sună la 112 sau mergi imediat la urgențe!

Gastroenterită sau intoxicație alimentară

Unul dintre motivele pentru care copilul tău ar putea avea probleme cu burtica este gastroenterita virală, cunoscută și sub numele de „gripa stomacală”. Aceasta provoacă de obicei diaree și poate duce la vărsături. Simptomele intoxicației alimentare sunt adesea similare. Din fericire, simptomele tind să înceteze după aproximativ 48 de ore, iar micuțul tău ar trebui să se recupereze cât mai repede posibil.

Vărsăturile pot dura 24 de ore sau mai mult în cazul gripei stomacale, în timp ce în cazul intoxicației alimentare ar trebui să înceteze în aproximativ 12 ore. Contactează medicul pediatru dacă simptomele nu dispar sau dacă copilul tău prezintă sânge în scaun, palpitații rapide ale inimii sau diaree însoțită de febră ridicată. Deoarece aceste simptome pot provoca deshidratare, este important să te asiguri că micuțul tău primește suficiente lichide.

Amigdalită sau febră glandulară

S-ar putea să te surprindă să afli că amigdalita poate apărea uneori nu cu dureri de gât, ci cu febră și dureri de burtă. Uneori, un copil despre care se credea că are apendicită a fost de fapt diagnosticat cu amigdalită. În cazul febrei glandulare, copilul tău va prezenta probabil simptome similare cu cele ale amigdalitei, inclusiv o burtică deranjantă. Durerea provocată de febra glandulară este de obicei localizată, așa că întreabă-l pe cel mic unde îl doare. Dacă copilul tău arată spre partea stângă a abdomenului, acesta ar putea fi rezultatul unei umflături a ficatului sau a splinei induse de febra glandulară. În timp ce febra glandulară poate fi extrem de neplăcută pentru prichindelul tău, majoritatea simptomelor ar trebui să treacă în 2 săptămâni. Multă odihnă și lichide sunt esențiale. Dacă suspectezi că micuțul tău ar putea avea febră glandulară, cel mai bine este să iei legătura cu medicul specialist. Acesta ar putea recomanda limitarea activităților și a jocurilor până când durerile de burtă dispar.

Pe scurt

Copilul tău poate avea dureri de burtă din cauza anumitor alergii alimentare, intoxicații alimentare, gripă stomacală sau alte boli virale. Uneori, durerile de burtă pot fi atribuite chiar și unor boli aparent fără legătură între ele, cum ar fi amigdalita sau febra glandulară. Medicul pediatru te va putea ajuta să te descurci cu aceste afecțiuni și să scapi de durerile de burtă ale copilului tău.

Stres și anxietate

Uneori, durerile și afecțiunile abdominale pot fi declanșate de stres și anxietate. Acest lucru se poate întâmpla atât la adulți, cât și la copii. Dacă copilul tău se confruntă cu dureri de burtă, dar nu prezintă alte simptome, cum ar fi crampe, diaree, vărsături sau alte semne de infecție, ar trebui să analizezi ce se petrece cu el. Este posibil ca micuțul tău să se confrunte cu stres atunci când:

  • Un membru al familiei este bolnav;

  • Părinții se ceartă;

  • Îi este greu la grădiniță sau la școală;

  • Se simte anxios sau îngrijorat de ceva.

Adesea, poate fi util să stai de vorbă cu copilul tău. Întreabă-l ce gândește, poate folosind o jucărie sau interpretând sentimentele cu ajutorul unui joc. Medicul tău îți poate sugera o serie de modalități prin care poți reduce și gestiona stresul, inclusiv schimbări în alimentație, mai mult somn, creșterea timpului de joacă și de activitate fizică și mai multe activități distractive în familie.

Apendicita

Din fericire, apendicita nu este un fenomen foarte des întâlnit la copiii sub 3 ani și apare rar la copiii sub 5 ani. Cu toate acestea, este bine să cunoști întotdeauna simptomele. Dacă copilul tău are febră ușoară și dureri de burtă, acestea pot fi primele semne ale apendicitei. La început poate părea o durere de burtă minoră, dar în timp apendicita poate duce la o agravare a durerii în partea inferioară dreaptă a corpului.

Dacă copilul tău se confruntă cu dureri de burtă care se accentuează din ce în ce mai mult, contactează imediat medicul pediatru sau serviciul de urgențe. Dacă durerea se ameliorează, apoi se agravează, acesta poate fi un semn că apendicele micuțului tău a cedat, ceea ce poate duce la afecțiuni care îi pot pune viața în pericol. În acest caz, sună imediat la 112 pentru a chema o ambulanță.

Purpura Henoch-Schoenlein (PHS)

Durerea abdominală însoțită de o erupție pe fese și/sau picioare care seamănă cu vânătăile poate fi cauzată de o afecțiune numită Purpura Henoch-Schoenlein (PHS), care este o boală în care vasele mici de sânge (capilarele) se inflamează. Este posibil să nu fi auzit niciodată de ea, dar este surprinzător de frecventă. Nimeni nu știe cu siguranță ce cauzează această afecțiune, dar pare să fie legată de o infecție bacteriană sau virală. Inflamația vaselor mici de sânge poate duce la sângerări la nivelul pielii, precum și la nivelul intestinului și al rinichilor. Deși nu pune în pericol viața, medicul pediatru va trebui să supravegheze cu atenție copilul pe parcursul mai multor zile.

Cauza posibilă Remedii la domiciliu
Constipație
  • Consumul de alimente bogate în fibre;
  • Consumul de lichide din abundență;
  • Exerciții fizice și activitate fizică;
  • O rutină constantă de mers la toaletă.
Intoleranțe alimentare
  • Evitarea anumitor alimente (alimente grase sau bogate în grăsimi, lactate, băuturi carbogazoase);
  • Trecerea la lapte vegetal sau fără lactoză (dacă copilul tău are intoleranță la lactoză).
Gripă stomacală sau intoxicație alimentară
  • Odihnă suficientă;
  • Consumul unor mici cantități de lichide pe parcursul zilei;
  • Evitarea băuturilor zaharoase sau carbogazoase (care pot agrava diareea);
  • Consumul de alimente simple (cum ar fi cerealele, pâinea, merele și iaurtul).
Amigdalită sau febră glandulară
  • Consumul de lichide din abundență (dar evitarea băuturilor citrice și acide);
  • Consumul de supe calde;
  • Odihnă;
  • Gargara cu apă călduță și sare.
Stres și anxietate
  • Somn mai bun;
  • Alimentație sănătoasă;
  • Exerciții fizice și joacă;
  • Activități de petrecere a timpului liber care sunt 1distractive.

 

Când să contactezi medicul pediatru

Am abordat deja câteva cazuri în care ar trebui să contactezi medicul sau să suni la 112 în caz de urgență. Cu toate acestea, există multe alte motive pentru care copiii pot avea dureri de burtă și există o serie de semne și simptome diferite, dintre care unele necesită o abordare mai urgentă decât altele.

Apelează la 112 sau mergi la urgențe dacă copilul tău are dureri de burtă și:

  • Vomită sânge sau vărsăturile sale arată ca o cafea măcinată;

  • Scaunul este cu sânge închis la culoare sau lipicios și extrem de urât mirositor;

  • Nu poate urina;

  • Nu poate avea scaun sau are gaze;

  • Se străduiește să respire;

  • Prezintă dureri în piept;

  • A leșinat.

Consultă medicul în următoarele cazuri:

  • Durerea se agravează rapid;

  • Durerea sau balonarea nu dispare sau revine în mod constant;

  • Are dureri de stomac și probleme cu înghițirea alimentelor;

  • Pierdere în greutate;

  • Urinează brusc mai des sau mai rar;

  • Urinarea este brusc dureroasă;

  • Diareea nu dispare după câteva zile.

Pe scurt

Există o varietate de motive pentru care copilul tău poate experimenta dureri de burtă, iar majoritatea dintre ele nu sunt grave. Cu toate acestea, dacă micuțul tău prezintă oricare dintre simptomele menționate mai sus, este important să suni la 112 sau să te adresezi medicului pediatru de urgență pentru evaluare și tratament adecvat.

Întrebări frecvente

De cele mai multe ori, durerea de burtă pe care o resimte cel mic este normală și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, există unele simptome care te vor determina să ceri asistența de urgență. Acestea includ:

  • Durere de stomac severă sau ascuțită;
  • Probleme de respirație;
  • Sânge în scaun sau în vărsături;
  • Scaun de culoare închisă, asemănător cu smoala;
  • Vărsături, dar fără scaune.


Dureri de burtă la copii mici

Concluzie

Majoritatea copiilor au dureri de burtă din când în când, care de obicei nu sunt motive de îngrijorare. Una dintre cauzele cele mai frecvente ale acestor dureri este constipația. De fapt, constipația este o problemă comună la copiii de toate vârstele și rar reprezintă un motiv de îngrijorare. Pentru a ajuta la ameliorarea constipației, este important să-i oferi copilului tău suficiente lichide, să îl menții activ și să te asiguri că alimentația lui este bogată în alimente pline de fibre.

Cu toate acestea, există și alte cauze posibile ale durerilor de burtă la copii, precum gripa stomacală, stresul sau amigdalita. Dacă durerea persistă și se agravează sau dacă copilul prezintă simptome mai severe precum sânge în scaun sau vărsături, este recomandat să consulți medicul pediatru.

Durerile de burtă și cele de stomac pot fi incomode, dar cu odihnă adecvată și aport suficient de lichide, acestea vor dispărea în curând. Consultă articolele despre dezvoltarea copilului mic pentru a afla mai multe despre ceea ce te așteaptă pe măsură ce copilul tău mic crește și se dezvoltă.

Cum am scris acest articol Informațiile din acest articol se bazează pe sfaturile experților găsite în surse medicale și guvernamentale de încredere, cum ar fi Serviciul Național de Sănătate (NHS). conținutul acestei pagini nu ar trebui să înlocuiască sfatul medical profesionist. Consultă întotdeauna profesioniști din domeniul medical pentru un diagnostic și un tratament complet.

Consimțământ Cookie-uri