Încurajează-ți micuțul să vorbească – sfaturi simple pentru părinți
Puține etape în dezvoltarea micuțului sunt la fel de palpitante ca primele cuvinte ale sale. Ele sună pur şi simplu adorabil, e clar, și faptul că micuțul tău poate vorbi cu tine, și poți înțelege mai bine dorințele și nevoile sale, este o realizare foarte mare pentru amândoi.
Chiar dacă fiecare copil va învăța să vorbească în propriul ritm, micuțul tău s-ar putea să gângurească primul său „mama" sau „tata", între șase și opt luni, iar până la vârsta de un an, el se poate să fi adăugat alte câteva cuvinte în lista lui!
Chiar dacă, probabil, micuțul tău nu va fi în măsură să aibă o conversație completă până în al doilea an al său, nu e prea devreme pentru a începe să-i încurajezi dezvoltarea limbajului. Aceste sfaturi îți vor ajuta micuțul să înceapă să vorbească.
1. Fii vorbăreață
Acest lucru poate părea banal, dar în primul an de viață, micuții sunt atrași de vocile și fețele părinților lor. Deci, să vorbești pur și simplu cu micuțul tău îl învață pe acesta un vocabular nou și îi încurajează primele cuvinte.
Vorbeşte cu voce tare cu micuțul tău pe măsură ce treci prin sarcinile de zi cu zi, chiar și atunci când ceea ce ai de spus pare o prostie (de exemplu, „Mami caută șosetele albastre chiar acum!"). Oferă-i constant o poveste atunci când ești într-un mediu nou pentru a-i prezenta cuvinte noi (de exemplu, „Uită-te la florile acelea frumoase din parc!").
2. Răspunde-i
Fă-ți un obicei din a răspunde la orice se uită micuțul tău. Urmărește-i interesele lasă-l să fie ghidul tău atunci când se decide subiectul conversației. De exemplu, în cazul în care micuțul tău se uită fix la un câine și gângurește, fă din acesta subiect de conversație și repetă cuvântul „câine" iar și iar, în timp ce arăți spre cățeluș.
3. Concentrează-te pe rutine și repetiție
Activitățile de zi cu zi, cum ar fi băița, mesele și schimbatul scutecelor sunt oportunități ideale de a avea zilnic aceleași conversații cu micuțul tău. În timpul acesta, va începe să preia din cuvinte cheie și fraze, asociîndu-le cu activitatea.
4. Mimează vorbitul pentru micuțul tău
Pentru a-ți ajuta micuțul să dezvolte abilități lingvistice, vorbește-i în propoziții scurte și lent, despre oricare ar fi subiectul atenției celui mic și așteaptă să încerce să repete cuvântul, dacă e pregătit. Ajută-ți micuțul să recunoască obiecte și cuvinte prin joacă („Uite-ți mingea. Să ascundem mingea").
Micuțul tău va eumera o avalanșă de cuvinte înainte să-ți dai seama de asta! Amintește-ți doar că unii micuți încep să vorbească devreme, iar alții nu se grăbesc să rostească primele cuvinte.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: