Pauzele: Sfaturi pentru un proces de educare reușit

Evenimentul

După două avertismente asupra comportamentului interzis, anunță „OK, e timpul să iei o pauză”. Nimic mai mult. Ia-l în brațe și pune-l în scaunul de pauză.

Setează o alarmă (fie un timer de bucătărie sau ceasul de la cuptor dacă micuțul poate să îl audă când pornește). Durata ar trebui să fie de aproximativ un minut la fiecare an împlinit al micuțului. Dacă se ridică, pune-l înapoi în scaun și resetează alarma. Nu spune nimic. S-ar putea să fii nevoită să repeți asta de 100 de ori înainte să se învețe să stea cuminte pe toată durata pedepsei.

Nu te da bătută. Dacă o faci, îți va fi și mai greu data viitoare.

Atunci când pornește alarma, spune „Gata, s-a terminat”, îmbrățișează-l și atât. Nu discutați problema, nici măcar nu aduce vorba despre ce s-a întâmplat mai devreme.

Dă-i micuțului ceva de făcut – o alternativă pozitivă la activitatea interzisă.

Capcane comune

Părintele vorbește prea mult. Acest lucru îl derutează mai mult pe micuț, crește tensiunea și îi supără pe cei implicați. O enunțare simplă a abaterii atunci când este comisă, ca „Iar ai lovit-o pe sora ta”, urmată de „E timpul să iei o pauză”, este tot ce trebuie. După aceea, tăcerea este de aur.

Pauza îi oferă prea multă atenție Dacă pauza îi oferă micuțului mai multă atenție decât primește atunci când este cuminte, va continua să caute atenția cu un comportament provocator. O pauză ar trebui să fie o ocazie să nu îi mai acorzi atenție – nu ar trebui să fii atrasă în și mai multă interacțiune.

Părintele este prea supărat. Dacă simți că nu mai poți să te controlezi, nu vei fi în stare să îl ajuți pe cel mic să învețe. Ia-ți câteva secunde sau minute pentru a te calma. S-ar putea să ai și tu nevoie de o pauză să te detașezi de situație, după ce te asiguri că toată lumea este în siguranță.

După ce te-ai liniștit, întoarce-te la cel mic, spune-i motivul pentru care ia o pauză, și pune-l la locul lui. Asigură-te că păstrezi acest scenariu pentru greșelile cele mai grave, și că nu faci un obicei din asta. Pauza unui părinte este de multe ori destul de supărătoare pentru un copil.

Părintele cedează sau este atras într-o ceartă în legătură cu timpul. Acest lucru este tocmai contrariul a ceea ce încearcă să obțină exercițiul.

Condiții speciale

Dacă cel mic este foarte agitat sau supărat, nu va fi capabil să învețe ceva din această pauză. În schimb, ține-l în brațe în liniște (ideal cu spatele la tine), așteaptă până când plânsul devine mai degrabă nervos decât haotic, și abia apoi instaurează pauza.

Dacă micuțul este bolnav, stresat sau epuizat, va învăța mult prea puține, iar o pauză s-ar putea să îl sleiască și mai mult de puteri. În acest caz, ia-l deoparte de scena necazului și ajută-l să-și încarce bateriile cu ceea ce are nevoie – o îmbrățișare, o gustare, un drum până la mașină departe de un magazin haotic sau un pui de somn.

Când pauzele sunt mult prea dese

• Ai stabilit comportamentele asupra cărora vrei să lucrezi? Alege-ți bătăliile cu grijă și ține minte că Roma n-a fost construită într-o zi. • Există un mediu mult prea stresant pentru micuț, cum ar fi o grădiniță prea exigentă sau standarde prea ridicate? Dacă da, ia în considerare posibilitatea unei schimbări – o nouă grădiniță sau creșă, un grup de joacă diferit – așa încât cel mic să se simtă confortabil și să nu explodeze de tensiunea acumulată zi de zi. •Îi acorzi micuțului destulă atenție atunci când este cuminte? Sau trebuie să facă o prostioară pentru ca tu să îl observi și să interacționezi cu el? O abordare este să îl „surprinzi” când este cuminte. Acest lucru este dificil, căci pe măsură ce comportamentul escaladează, tendința ta naturală este să te dai deoparte și chiar să îl eviți. O soluție mai bună ar fi să te așezi jos și să te joci cu el 20-30 de minute pe zi. • Micuțul este plictisit și încearcă să anime lucrurile? Văd acest lucru la copilașii isteți care sunt pregătiți pentru grădiniță și au nevoie de mai multe provocări. • Ești prea stresată? Micuțul va face acte provocatoare pentru a te scoate din starea asta, chiar dacă acest lucru riscă să îți trezească mânia.

Consimțământ Cookie-uri