Puterea jocului de copii

Avantajele jocurilor de copii merg dincolo de distracție și jocuri: Joaca este parte importantă din dezvoltarea micuțului tău. Descoperă tipuri diferite de joacă potrivite copiilor de această vârstă.

Dacă vezi că micuțul tău se joacă singurel sau interacționează cu prietenii lui, vei realiza rapid că joaca îmbracă forme diferite. Copilașul tău petrece poate toată ziua construiind turnulețe din cuburi sau hrănind animăluțul de pluș preferat, în timp ce verișorul său aleargă în grădină preț de ore întregi. Încercatul diverselor modalități de joacă îl poate ajuta pe micuțul tău să dezvolte noi abilități - și să se distreze în același timp.

Joaca activă îl ajută pe micuț la dezvoltarea controlulului și a mișcarărilor corpului. Pe măsură ce capătă mai mult control asupra corpului său, va învăța cum să se miște. Rezultatul: un copilaș care sare, se cațără, se leagănă și țopăie tot timpul, peste tot. Mișcarea non-stop te poate obosi, dar de fapt este parte importantă din dezvoltarea micuțului. Joaca activă nu numai că ajută la crearea unui corp puternic, ci întărește și gândirea critică, deoarece copilașul învață despre mărimi, forme (”Pot încăpea prin acest tunel?”) și direcții (”Pot sări în sus și în jos!”).

Creează un mediu sigur pentru joaca activă punând deoparte obiectele ascuțite sau periculoase și aducând jucării care să încurajeze mișcarea, precum perne pe care să sară sau cutii prin care să meargă de-a bușilea.

Joaca plină de imaginație, creativă este esențială pentru dezvoltarea cognitivă. Pe măsură ce se dezvoltă imaginația micuțului tău, vei observa că jocurile lui devin mai creative. Păturica preferată devine și pelerină, cuburile devin mașini gălăgioase, iar cutiile de carton devin castele. Această joacă imaginară nu este numai ceva minunat de urmărit, este și esențială pentru dezvoltarea micuțului: Ajută la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor și la dezvoltarea limbajului.

Încurajează micuțul în privința jocului creativ, dându-i suficiente jucării, care îl vor face să gândească creativ. Asta ar putea însemna hăinuțe, jucării moi și obiecte de zi cu zi, precum o lingură de lemn (o baghetă!) sau căni de plastic (un șir de căsuțe!).

Joaca cu alții înseamnă învățarea unor abilități de socializare valoroase. Joaca de unul singurel este parte din dezvoltarea copilașului, dar și joaca cu parteneri de joacă sau frățiori/surioare este la fel de importantă. Joaca cu alți micuți ajută la dezvoltarea abilităților de socializare de care micuțul va avea nevoie la creșă, în școala primară și în anii ce vor urma. Aceste abilități includ împărțitul, rezolvarea conflictelor și empatizarea. Încearcă să faci aranjamente ca micuțul tău să se joace săptămânal cu alți prieteni micuți, pentru a avea ocazia să interacționeze cu alți copilași de vârsta sa.

Pe câtă vreme jocurile active, creative și sociale sunt toate importante, orice tip de joacă este benefică pentru copilașul tău. Ai grijă să nu îl scapi din ochi atunci când se joacă!

Consimțământ Cookie-uri