Reguli de etichetă la masă. Totul despre rutina în familie, mâncarea pentru bebeluși, rutinele zilnice

Pentru a-i ajuta pe cei mici să învețe cum să se comporte în familie, masa este un bun început.

Începutul!

Statul la masă împreună în fiecare zi oferă celor mici ocazia să urmeze rutinele zilnice și cele ale familiei și să imite gesturile pe care le observă. Fie că este vorba pur și simplu de a spune ”mulțumesc” atunci când li se dă farfuria, sau de spălatul mânuțelor înainte de masă, de faptul că nu este politicos să vorbești cu gura plină sau de cum se țin corect cuțitul și furculița. Mesele sunt una dintre cele mai bune ocazii să dai un exemplu pentru ca micuțul tău să învețe bunele maniere. Acestea reprezintă unul dintre punctele importante din zi și uneori copilașul poate chiar rămâne la masă cu părinții și poate participa la conversaţie. Rutinele zilnice și cele în familie sunt o parte importantă din zi pentru copilaș.

Haideți să punem masa împreună:

Micuțul tău se va bucura să aibă răspunderea de a pune masa, și îl va ajuta să înțeleagă importanța fiecărui tacâm, ba chiar să își dezvolte capacitatea de a număra, pe măsură ce învață să distribuie cuțitele, furculițele și lingurile către persoanele potrivite. Când puneți masa împreună, arată-i micuțului tacâmurile, fă-l să înțeleagă unde se pune fiecare și explică-i de ce cuțitul are o lamă ascuțită și cum poate funcționa în combinație cu furculița pentru a ține și tăia mâncarea. După ce termini, joacă-te amestecând totul și vezi dacă micuțul poate să pună totul la loc de unul singur.

Poți mânca la fel ca mami și tati?

Noi, adulţii, ştim instinctiv că nu este politicos să scuipăm mâncarea sau să mestecăm cu gura deschisă. Totuşi, acestea sunt maniere pe care copilaşii noştri mai au până le învaţă, mai ales înainte de situaţii de socializare unde trebuie să fie cuminți de față cu alte persoane. Iată câteva sfaturi care să îl ajute pe micuțul tău să mănânce frumos: Așteaptă până se așează toată lumea la masă, pentru a servi mâncarea micuțului. Cere-i micuțului să stea drept și să fie cuminte. Nu este numai un act de politețe, ci îl ajută și la digestie. Pune farfuria ccelui mic pe un șervețel, pentru a-l încuraja să îți țină într-un singur loc farfuria și la o distanță la care să îi fie ușor să ajungă. Dă-i să folosească tacâmuri de mărimea potrivită pentru copii, ca să le poată folosi cu ușurință. Într-o bună zi, îți va spune că vrea tacâmuri mari, deci pregătește-te pentru o nouă dezordine! Încurajează-l pe micuț să pună tacâmurile înapoi pe farfurie când mestecă ce are în guriță, să nu le agite în aer, și să le aranjeze ordonat, ca să arate că a terminat de mâncat. Atunci când copilașul tău începe să folosească tacâmuri, taie-i mâncarea în bucățele până când a înțeles cum se face mișcarea. Odată ce a înțeles, arată-i cum să își taie singur mâncarea în bucățele mici, ca să nu muște mai mult decât poate mesteca. Contribuie la încurajarea copilașului tău să interacționeze cu mâncrea, cerându-i să descrie ce are în farfurie și ce gust are fiecare tip de aliment. Întreabă-l ce alte mâncăruri au gust similar, pentru a-i dezvolta abilitățile de încadrare în categorii. Cere-i micuțului să rămână așezat la masă până când termină toată lumea de mâncat. Numai după aceea poate cere voie să se ridice. Statul la masă împreună este un element important din rutinele zilnice și în familie.

Consimțământ Cookie-uri