Să-l las să aleagă?

Lasă-l să aleagă Luarea de decizii este o componentă vitală în obținerea independenței. Deşi e foarte tentant să controlezi comportamentul copilului, încearcă să-i oferi ocazia să aleagă pentru el– mâncarea pe care o primește, hainele pe care le poartă, jucăriile cu care se joacă – pe cât posibil. E foarte dificil când vine vorba de mâncare, deoarece vrei să aibă parte de o nutriție echilibrată și variată. Dar nici nu vrei ca micuțul tău să dezvolte atitudini negative față de mâncare.

LUAREA DE DECIZII La această vârstă, micuțul ar trebui să aibă voie să ia cât mai multe decizii singur. Asta include unele dintre lucrurile pe care le mănâncă. Oferă-i mâncare hrănitoare și lasă-l pe el să aleagă mai departe. Pofta de mâncare și creșterea tind să se aplatizeze în al doilea an de viață, deci nu va avea nevoie de aceleași cantități ca şi până acum. Nu va mai avea nevoie de mâncare pasată. Din contră, mâncarea care are ceva textură îi va îmbunătăți abilitățile orale (oferindu-i șansa de a mesteca și înghiți mâncăruri cu consistențe variate) și îi va extinde gama de gusturi acceptate. Lasă-l să aleagă singur din ceea ce mănâncă toată familia, dar nu adăuga sare.

SFAT: Fii relaxată când vine vorba de masă. Evită indicii cum ar fi: ”Uită-te la sora ta, ei îi plac legumele.” Presiunea nu va face decât să-l descurajeze și poate crea alte probleme. Va mânca atunci când îi va fi foame. Să faci din mese o experiență socială va ajuta la fomarea bunelor obiceiuri. Încearcă să aveți măcar o masă împreună pe zi. Însă nu te aștepta să stea cu voi – câteva minute e tot ce poți să pretinzi de la compania lui. Dar acele câteva minute sunt importante, deoarece învață să ia parte la un eveniment social al familiei.

Consimțământ Cookie-uri