Sensibilitățile celui mic. Totul despre dezvoltarea naturală, sensibilități obișnuite, independența copilului

Copilul tău este timid față de oameni noi sau este deranjat de schimbări? Aceste sensibilități sunt comune între vârstele de doi si respectiv șapte ani. Pentru mai multe detalii despre sensibilități și despre cum puteți ajuta, citiți mai jos!

Sensibilitățile pot fi de mai multe feluri si caracteristice fiecărui copil, dar sensibilități comune sunt la vedere pentru toți în toate stagiile ale dezvoltării independenței copilului. Aceste sensibilități comune apar între vârstele de doi si respectiv șapte ani și sunt legate de dezvoltarea lor cognitivă, socială, fizică si naturală. Cum se formează atașamentele multiple

Când îl scoți din casă primele dăți pe micuț el trebuie să învețe să formeze legături și cu alți oameni în afară de mami și tai. Copilul tău se va confrunta cu un alt aspect al independenței juvenile. Aceasta perioadă poate fi dificilă nu doar pentru copilul tău dar și pentru tine!

Când sunt îndemnați să formeze legături cu oamenii, cei mici reacționează prin tot felul de sensibilități până la reacții ce au legătură cu toaleta – s-ar putea să nu se simtă în largul lor să meargă la toaletă în prezența altei persoane dacă nu e mami sau tati acea persoană. Având la îndemână aceleași produse pe care le folosiți acasă, veți promova senzația de familiaritate și îl puteți ajuta să formeze o legătură între noul îngrijitor și acasă.

Cele mai bune sfaturi pentru a-l ajuta pe micuțul tău să fie un maestru în formarea legăturilor noi: Este important ca tu să construiești o relație cu persoana care va avea grijă de micuțul tău. Acest lucru îți va da încrederea de a-l lăsa pe cel mic în grija lor și va transmite aceeași încredere și lui. Asigură-te că ai o atitudine pozitivă și încrezătoare atunci când micuțul tău face primii pași în direcția noilor persoane care vor forma legături cu ei. Îmbunătățește independența copilului. Copiii sunt ușor deranjați de schimbare. Încearcă să stabilești rutine periodice pentru cel mic cu aceeași oameni, folosind aceleași produse. O periță nouă de dinți sau un șampon nou cumpărat fără „voia” lor poate declanșa un regres.

Între trei și patru ani, copilul tău va începe să dezvolte noțiunea de cum vrea să fie perceput și cum să se poarte și va urma o dezvoltare naturală ce va stimula trăsături ca îndoiala de sine și rușinea.

Dacă micuțul tău vrea să-și șteargă singur fundulețul când este pe oliță, ar trebui să-ți rezervi timp pentru el să încerce singurel, arătându-i cum se face și mai apoi find alături de el și încurajându-l. Dându-i un produs special conceput pentru mânuțele lui mici va ajuta să-și dezvolte simțul încrederii în sine și să fie mândru de propriile realizări.

Sfaturi utile pentru a-l ajuta pe micuțul tău să treacă peste neîncrederea în sine și rușine:

Găsește echilibrul între a-i oferi susținere și a-l lăsa să încerce lucruri singur. Nu te grăbi să intervii! Oferă-i ajutor și acceptă și mici eșecuri pe care poate le va avea pe parcurs – important este să încerce în continuare. Dacă cel mic nu are succes în ce și-a propus să realizeze, liștește-l și asigură-l că nu este o problemă – Repetiția este mama învățăturii și va reuși data viitoare!

Când micuțul tău își exprimă interestul pentru o activitate, dă-i o sarcină ușoară pentru a o îndeplinii și alocă suficient timp pentru ca el să reușească. Pe măsură ce urmează cursul dezvoltării naturale, lasă sarcinile cu care se descurcă singurel să se desfășoare și ele. Laudă-l pentru fiecare mică victorie. Odată ce micuțul a reușit, cântă-i un cântecel de laudă care să îl bucure și pe care să îl cântați împreună de fiecare dată când face ceva corect. Acest lcuru simplu îl va ajuta pe cel mic să-și amintească ce are de făcut și care sunt pașii implicați.

Conștientizarea propriilor emoții Între doi și trei anișori, micuțul tău începe să realizeze că este o persoană cu propria lui personalitate; va începe să dezvolte caracteristici de timiditate. Mersul la oliță este un bun exemplu – membrii familiei se pot vedea împinși pe ușă afară de către cel mic, acesta insistând sa meargă singur la oliță deși încă nu se descurcă, deoarece este prea timid de față cu alții. În astfel de situații vei fi tentat să zici „nu te rușina” sau „nu-ți face griji de ce gândesc ceilalți”, dar încearcă să-l lași pe el să-și dea seama singur.

Dacă micuțul tău are un prieten imaginar, de ce nu-l inviți la baie alături de puiuțul tău? Puteți merge cu toții într-o aventură la baie și să descoperiți un produs nostim de folosit. Transformând lucrul de care cel mic este rușinos într-un joc haios îl va ajuta să-și treacă peste timiditate, iar folosindu-te și de prietenul său invizibil să te susțină, sigur te va ajuta.

Cele mai bune sfaturi pentru a-l ajuta pe puiul tău să-și depășească timiditatea: Expune-l pe micuț unei situații unde ar putea să-și manifeste emoțiile și personalitatea, dar permite-i să vină la tine să-și găsească colțișorul de rai dacă dintr-o dată devine conștient și timid.

Nu-l forța dacă este irascibil. Dacă refuză ceva ce i-ai sugerat, nu începe să îl dojenești. Încearcă ceva suprinzător sau interesant să-l distragi de la conflict.

Dacă piticul tău își crează un prieten imaginar, încurajează-i imaginația. Întreabă-l lucruri despre prietenul lui – ce animăluț este și ce culoare are? Odată ce îl vei accepta pe acet prieten nou invizibil, încearcă să te implici emoțional, să-i dai un nume și să te joci cu el împreună cu cel mic.

Consimțământ Cookie-uri