10 sfaturi pentru a atrage consumul de legume pentru cei mofturoși

Micuțul tău urăște legumele precum majoritatea copiilor? Dacă ești îngrijorată că cel mic nu primește o dietă echilibrată, încearcă aceste metode uşoare și utile pentru a-i strecura în plus niște ştii-tu-ce bogate în nutrienți.

Și nu uita să-i oferi constant legume în fiecare zi –chiar dacă nu le mănâncă. Vei fi surprinsă când va lua o mușcătură din ele din senin!

1. Fii un exemplu de urmat!

Copilașul tău te vede mâncând des legume? Cu siguranță nu va considera necesar să încerce broccoli-ul sau conopida dacă nici tu nu le mănânci. Rolul tău în alimentația bună a micuțului tău nu este doar acela de a-i oferi alimente adecvate pentru el, ci este și acela de a stabili un exemplu bun de urmat.

2. Diferite tipuri și texturi

Servește legumele în orice mod poți tu – la conservă, proaspete sau congelate. Fiecare tip are un gust și o textură diferită, așa că, dacă un copilaș preferă să mănânce doar legume la conservă, altul le-ar putea prefera pe cele proaspete, gătite la aburi.

Din punct de vedere nutrițional toate sunt destul de egale, excepție fiind cele la conservă care au destul de multă sare. Le poți clăti dacă îți faci griji în privința asta. Dar nu uita, partea importantă este concentrarea pe mâncatul legumelor, nu pe grijile legate de sare. Dacă micuțul tău adoră textura piureului de cartofi, vezi dacă îi mai plac și alte legume care au fost strivite sau făcute piure.

3. Adaugă toppinguri și sosuri

Dacă un sos de brânză sau unt sau ketchup face diferența între a mânca sau a nu mânca legumele, lasă-ți copilașul să pună sos și să înmoaie cu spor!

Câteodată, doar niște brânză topită pusă pe broccoli sau conopidă o să facă legumele acceptabile. Oferă un cartof fiert și încurajează-l pe cel mic să pună câteva lingurițe de legume deasupra lui înainte de a adăuga toppingul de sos de brânză sau smântână.

Micuții adoră să înmoaie în sos mâncarea lor, așa că încurajează mâncatul de legume crude, cum ar fi soldați colorați de ardei gras, cu un dressing favorit. Totuși, aveți grijă cu copiii de sub 2 ani, pentru că legumele crude pot fi un pericol de înecare.

4. Adăugați-le pe pizza

Încearcă orice legume care ar merge cu această mâncare preferată de majoritatea copilașilor. Adaugă legume tocate la sosul de pizza. Pune peste ea dovlecel mărunțit, ciuperci proaspete sau la conservă, ceapă tocată sau inele de ardei gras verde. Unii copilași chiar apreciază “copăceii” de broccoli peste pizza lor.

Dacă micuțului chiar îi place brânza, asigură-te că adaugi destulă pe lângă legumele extra.

5. Întoarce o omletă!

Sotează niște spanac, ciuperci, ardei gras şi ceapă și adaugă-le în omletă înainte să o împăturești. Nu uita să adaugi peste brânzeturile atât de apreciate de copilași.

6. Amestecă niște Coleslaw

Poate micuțului tău i-ar place culoarea și textura crocantă a unei salate Coleslaw. Prepară-ți propria salată cu un mix preîmpachetat (sau scoate răzătoarea și o căpățână de varză și adaugă nişte dressinguri slabe în grăsimi.

Sporește culoarea și nutrienții adăugând puțini morcovi rași. Încearcă să servești și Coleslaw de broccoli. Dacă deja îi place Coleslaw-ul normal, poate chiar savura această salată „de culoare verde deschis și crocantă de Coleslaw.” Este o metodă grozavă de a adăugă la dieta lui sănătoasă mai mult broccoli bogat în nutrienți.

7. Adaugă sos peste spaghete

Sosul de spaghete și toate produsele de roșii la conservă sunt considerate a fi porții de legume, aşa că prepară spaghetele des. Menține scăzute cantitățile de sare și condimente, și oricând servești și pâinică pesmet, adaugă pe lângă un castron de sos pentru spaghete. Va fi încântat să înmoaie pesmetul în sosul bogat în vitamine și minerale.

8. Îmbunătățește supele!

Un copil care refuză servirea supelor simple de morcovi sau porumb, ar putea mânca supă de legume. Dacă funcţionează, adaugă în supă câteva legume la conservă sau congelate în momentul în care o pui la încălzit.

9. Alege lichidele

Sucul de roșii și sucul de legume sunt considerate ca fiind porții de legume. Ambele sunt pline de vitamine și minerale valoroase.

10. Servește mai multe fructe

Dacă nimic din categoria legumelor nu dă roade, nu renunța! Poți servi mai multe fructe. Fructele conțin multe din aceeași nutrienţi cruciali pe care îi găsești și în legume, precum vitamina A și C și fibre. Adăugând și fructele, te vei asigura că micuțul tău primește majoritatea nutrienților necesari pentru o creștere sănătoasă.

Consimțământ Cookie-uri