Ajută-l pe micuțul tău să simtă că ia parte la cea de-a doua sarcină a ta și să se pregătească pentru familia care se extinde

Sarcina este un prilej de bucurie pe care vei dori să îl împarți cu toată lumea din jur, inclusiv cu copilașii tăi mai mari. Pentru a-l include pe copilașul tău în proces, ajută-l să perceapă bebelușul ca pe o persoană aievea care face deja parte din familia ta. Iată cum procedezi!

Acum că le-ai spus copilașilor tăi despre sarcină, probabil ai vrea să le stimulezi interesul pentru frățiorul sau surioara pe care îl/o va aduce barza în familia ta extinsă. Dar oare ce poți face pentru a te folosi de beneficiile unei a doua sarcini și a-ți ajuta copilașul să îți împărtășească experiența sarcinii? Primul pas este să îl ajuți pe copilaș să perceapă bebelușul ca pe o persoană mică, aievea, care deja reacționează la lumea exterioară. Mulți micuți cred că bebelușul din burtică poate auzi sau poate chiar vedea prin buricul mămicii! Deși desigur că nu este adevărat, fătul participă la multe dintre experiențele mămicii. Vocile - a ta și a celor care vorbesc în jurul tău - și alte sunete răzbat până în lumea lichidă a bebelușul tău. Ceea ce simți afectează nivelul hormonilor din sângele său, și chiar ceea ce mănânci, în oarecare măsură, împarți cu micuțul dinlăuntrul tău. Te poți folosi de aceste fapte fascinante pentru a aduce la viață sarcina în ochișorii copilașului tău.

Pentru a-l implica în mod pozitiv pe cel mic în cea de-a doua ta sarcină, te poți folosi de acest tip de cunoștințe pentru a face copilașul să se simtă mai apropiat de micuța persoană care crește înlăuntrul tău, care reprezintă viitorul membru al familiei tale. Încearcă să inițiezi „interacțiuni” timpurii între cei doi și spune-i micuțului că bebelușul deja începe să îl cunoască ascultându-i vocea. Alege o oră fixă în fiecare zi când te relaxezi cu copilașul tău și încurajează-l să vorbească sau chiar să cânte burticii tale. Lasă-l să își sprijine căpșorul pe burtica ta și să se bucure de comunicarea cu bebelușul. Repetă această rutină zilnic, încurajându-ți copilașul să aleagă același cântecel sau rimă de fiecare dată, și lasă-l să simtă mișcările de reacție ale bebelușului. În lunile premergătoare nașterii, bebelușul tău va învăța să recunoască atât vocea copilașului, cât și cântecelul și, o dată născut, chiar ar putea să reacționeze când îl aude, fie agitându-se și dând din piciorușe, fie calmându-se datorită sunetelor care îi sunt familiare. Cea de-a doua sarcină este o modalitate minunată să începi procesul de socializare între viitorii frățiori.

Mai există alte exemple pe care le poți folosi pentru a promova ideea de bebeluș ca membru activ al familiei. Cercetăriile arată că sunetul nu este singurul care răzbate până în pântec. Bebelușul tău nenăscut este sensibil și la schimbarea aromelor, de exemplu simte când consumi o aromă puternică care modifică dulceața lichidului amniotic. Așa că, data viitoare când familia stă la masă, explică-i copilașului tău că bebelușul dinlăuntrul tău gustă și el din mâncărică. Arată-i o poză simplă care prezintă cum trece mâncărica din tine către bebeluș prin cordonul ombilical. Fă-l să râdă imitând cum s-ar strâmba bebelușul dacă mami ar mânca prea mult usturoi. Și când vine vremea pentru culcare, reamintește-i micuțului că bebelușul ascultă și el povestea de culcare, ca el, și i se face somnic, și se pregătește să viseze frumos.

Transformă experiența familiei extinse și a așteptării berzei într-una cât mai voioasă și distractivă posibil. Lasă-l pe micuț să te ajute să pregătești camera bebelușului, încurajează-l să aleagă anumite obiecte ca să simtă că chiar a avut un cuvânt de spus în ceea ce privește pregătirile. Și dacă are întrebări despre bebeluș sau sarcină, răspunde-i cu informații simple, directe și cât mai liniștitoare posibil.

Consimțământ Cookie-uri